Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 23:27, 14 mar 2017

No dobra... obiecane fotki... Nie wiem tylko czy pomogą czy namieszają bardziej...

Na początek plan działki z pokazaniem kierunku robienia zdjęcia (różowe strzałki)

1.

Nie chciałam mazać po zdjęciu, żeby nie zatraciło czytelności- tam gdzie kropeczki czerwone rosną dęby, żółta-miłorząb, niebieska- staw.
2.

Te kropeczki po lewej to brzeg kwasnej rabaty. Zdjęcie tego nie oddaje, ale wytyczona jest po okręgu. Wysokość ogrodzenia 1,8m, rozstaw przęseł 2,5m.
3.

Od bramy roboczej w lewą stronę (przed kompostownikiem) będzie droga dojazdowa do oczyszczalni. Jak widać częściowo już wysypana.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:29, 14 mar 2017

roma2 napisał(a)
Ha! Rozgryzam siatkę . Zanim rozgryzę, powiem, że obrazek, który zapodałaś (szkic z dębami) bardzo mi sie podoba. Świdośliwy piękne, hortensje piękne, kulki (cis? czy bukszpan, bo nie pamiętam) piękne...Czego chcieć? Mniej dosłownej symetrii względem ławki może? Boję się powoli pisac do Ciebie, bo zawsze coś namieszam. I to ta co się nie zna .

Romciu mieszaj, mieszaj... czasami z boku sprawy lepiej widać.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:34, 14 mar 2017

Tu próbowałam uchwycić wał... ale kiepsko mi to wyszło....

Te kropeczki to metasekwoje. Trzecia się nie załapała na zdjęcie. Jak widać ten kawałek przy wale to teren zalewowy.

Tu trochę z innej strony.

Za wałem serby

Tak na dzień dzisiejszy wygląda mó żywopłot z cisa

roma2 23:48, 14 mar 2017

Ja już cicho siedzę, bo te Twoje obszary to dla mnie kosmos. Potrzebujesz rad mądrzejszych, dużo mądrzejszych ogrodowo niż ja. Na szczęście dla Ciebie (dla mnie też) tu takie są. Bo może Aniu, akurat gdzieś taka symetria - myślę o świdośliwach i ławeczce w Twoim ogrodzie, będzie dobra? Nie wiem, ale tak coś przeczuwam, że takie miejsca czasem są potrzebne.
makadamia 07:45, 15 mar 2017

Mary napisał(a)
Ja taką siatkę robię wykorzystując Excela.
Siatkę robię z komórek Excela, ewentualnie dodając obramowanie komórek. A potem kółka czy inne figury na tym sobie dodaję, przesuwam, kasuję itd.

Ale te kółka też w exelu robisz?
makadamia 07:47, 15 mar 2017

Ania, jakby nie patrzeć, to co zaplanowałaś zmieści się bez problemu:

Tylko, podobnie jak Romie, ta rabata nie bardzo mi pasi do zaplanowanej reszty.
Kasya 07:49, 15 mar 2017

zaglądam i z ciekawoscia sledze co sie dzieje
niezle wyzwanie przed toba
pamietasz o rodku ?
Filomena 08:04, 15 mar 2017

makadamia napisał(a)
Ania, jakby nie patrzeć, to co zaplanowałaś zmieści się bez problemu:

Tylko, podobnie jak Romie, ta rabata nie bardzo mi pasi do zaplanowanej reszty.

A mnie z kolei bardzo się ta rabata podoba i kompozycyjnie i sytuacyjnie. W tak dużym swobodnym założeniu aż się prosi o elementy odrobiny symetrii ona wtedy podkreśli resztę a przy ogrodzeniu daje ład.
Zresztą, sad też jest rytmiczny - całość będzie spójna.
Gosiek33 08:13, 15 mar 2017

To dopiero planowanie, szczególnie w okresie bezlistnym trzeba mieć wyobraźnię
makadamia 08:14, 15 mar 2017

Rytmiczność tak, ale bardziej w takim wydaniu:

Mniej drzew, za to większe.

Przy tych dębach i miłorzębie śś same w sobie wydają mi się za małe. Jako część kompozycji - owszem, ale potrzebują jakiegoś większego towarzystwa.
Moim zdaniem.