Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Kawa 11:30, 15 mar 2017

Ania ale ty mas wielką działkę !
przyglądam się ale nie pomoge bo ja w tym beznadziejna jestem
sylwia_slomc... 11:48, 15 mar 2017

Teraz się łatwiej połapać co gdzie jest Widzę , że już ogrodzone to teraz można działać zastanawia mnie odległość między metasekwojami, nie za blisko siebie ??? bo one potężne rosnąI u Kondzia widziałam, że bardzo szybko. Moja już w zeszłym roku ruszyła i mam nadzieje, z roku na rok bardziej się będzie rozpędzaćale w Pisarzowicach widziałam gigantki już
Marga 12:51, 15 mar 2017

Matulu....teraz dopiero widać jak wielki masz teren do ogarnięcia Dobrze, że już posadzone drzewka rosną. Chciałabym mieć staw.
Wersja z hortensjami pod płotem chyba bardziej mi się podoba
anka_ 13:01, 15 mar 2017

roma2 napisał(a)
Ja już cicho siedzę, bo te Twoje obszary to dla mnie kosmos. Potrzebujesz rad mądrzejszych, dużo mądrzejszych ogrodowo niż ja. Na szczęście dla Ciebie (dla mnie też) tu takie są. Bo może Aniu, akurat gdzieś taka symetria - myślę o świdośliwach i ławeczce w Twoim ogrodzie, będzie dobra? Nie wiem, ale tak coś przeczuwam, że takie miejsca czasem są potrzebne.
Romciu nie siedź cicho, bo czasami jakiś szept daje do myślenia i zaczyna się coś tworzyć. Mam nadzieję, że przewidywane byliny nadadzą tej rabacie trochę rozpierzchłości i ulotności.

makadamia napisał(a)
Tylko, podobnie jak Romie, ta rabata nie bardzo mi pasi do zaplanowanej reszty.
Za sztywno? Ale może jak dojdą byliny (tych na szkicu nie uwzględniałam) to jakoś trochę 'zmiękczą' obraz całości?

Kasya napisał(a)
zaglądam i z ciekawoscia sledze co sie dzieje
niezle wyzwanie przed toba
pamietasz o rodku ?
Tak Kasiu, wyzwanie. ale cieszę się, że w końcu mogę sadzić. PW

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 13:09, 15 mar 2017

Filomena napisał(a)
A mnie z kolei bardzo się ta rabata podoba i kompozycyjnie i sytuacyjnie. W tak dużym swobodnym założeniu aż się prosi o elementy odrobiny symetrii ona wtedy podkreśli resztę a przy ogrodzeniu daje ład.
Zresztą, sad też jest rytmiczny - całość będzie spójna.
Mam nadzieję, że jakoś to będzie pasić do siebie... Jak coś będę przesadzać...

Gosiek33 napisał(a)
To dopiero planowanie, szczególnie w okresie bezlistnym trzeba mieć wyobraźnię

Gosiu mam nadzieję, że kiedyś będzie widać że rosną tam drzewa....

makadamia napisał(a)
Rytmiczność tak, ale bardziej w takim wydaniu:
Mniej drzew, za to większe.
Przy tych dębach i miłorzębie śś same w sobie wydają mi się za małe. Jako część kompozycji - owszem, ale potrzebują jakiegoś większego towarzystwa.
Moim zdaniem.
Asiu plan super i pozwolę sobie go wykorzystać z drugiej strony działki. Tutaj jest problem z wysokimi drzewami, bo za bardzo zacieniłyby sąsiada a to tereny rolnicze. Świdośliwa Smocky osiąga 4,5m- masz rację że w porównaniu z dębami czy miłorzębem nie jest to dużo, ale patrzę na to też tak po ludzku (sąsiedzku). Może kiedyś mi się zmieni...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 13:13, 15 mar 2017

Kawa napisał(a)
Ania ale ty mas wielką działkę !
przyglądam się ale nie pomoge bo ja w tym beznadziejna jestem

Marga napisał(a)
Matulu....teraz dopiero widać jak wielki masz teren do ogarnięcia Dobrze, że już posadzone drzewka rosną. Chciałabym mieć staw.
Wersja z hortensjami pod płotem chyba bardziej mi się podoba

Dziewczyny ale tu na zdjęciu to niecała połowa jest Resztę pokażę w lecie jak ogarnę...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Teraz się łatwiej połapać co gdzie jest Widzę , że już ogrodzone to teraz można działać zastanawia mnie odległość między metasekwojami, nie za blisko siebie ??? bo one potężne rosnąI u Kondzia widziałam, że bardzo szybko. Moja już w zeszłym roku ruszyła i mam nadzieje, z roku na rok bardziej się będzie rozpędzaćale w Pisarzowicach widziałam gigantki już

Sylwio częściowo jest już właściwe ogrodzenie, częściowo jeszcze siatka leśna. Ale spełnia swoją rolę i to pierwsza zima bez strat.
Mówisz, że metasekwoje za gęsto? Tam jest 4,5 m pomiędzy nimi... hm... muszę podpytać Kondzia...
Mira104 13:36, 15 mar 2017

Anka Ty weź zrób dobre ciacho, pyszną nalewkę i zaproś Toszkę, jak tak będziecie sobie polewać i zagryzać na słodko to w mig będziesz miała szkic nasadzeń, bo Twoja działka to spory kawałek i tu trzeba mieć wizję przestrzenną.
anka_ 13:49, 15 mar 2017

Miro rabata poddana telefonicznej Toszkowej konsultacji. Wniesione lekkie poprawki zostaną uwzględnione. A jak tylko będzie na tyle sucho, żeby wjechać i ogarnąć drugą połową (ugłaskac chwasty...) to brama stoi otworem... nie tylko przed Toszką. Z ciastem coś się wymyśli, ale Iwonkę z nalewkami to nie przebiję....
Mary 19:21, 15 mar 2017

makadamia napisał(a)

Ale te kółka też w exelu robisz?

Dokładnie. Wykorzystuję funkcję wstawianiu kształtów.
https://www.youtube.com/watch?v=zynRG5oSzhU
Mary 19:24, 15 mar 2017

makadamia napisał(a)
Ania, jakby nie patrzeć, to co zaplanowałaś zmieści się bez problemu:

Tylko, podobnie jak Romie, ta rabata nie bardzo mi pasi do zaplanowanej reszty.

Oglądam to zdjęcie i oglądam i jakoś nie mogę się przekonać do ławeczki w tym miejscu. Wiem, tam z tyłu będą cisy, ale jakoś nie mogę się pozbyć wrażenia, że ta ławeczka stoi przy ulicy.