Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 09:16, 08 cze 2017

Makusia napisał(a)
O Jezusie...jak w dobrym horrorze! Dinozaury, Żmije i krokodyle....
Marto a jeszcze jakbym ci pokazała mojego "rotwajlera" znanego w całej okolicy to dopiero by było...

makadamia napisał(a)

Aniu, jak poczytałam o tej metasekwoi, to są różne odmiany, różnie rosnące. Jaką Ty masz?

Czy jest jakiś powód (poza tym, że znoszą okresowe zalewanie) dla którego skupiłaś je w jednym miejscu?
Jak ten staw będzie oglądany? Jak idą linie widokowe?

Zasadniczo:
rozrzuciłabym te metasekwoje po całej długości wału, plamy z derenia zrobiła większe i powtórzyła co najmniej dwa razy, za to kaliny posadziłabym pojedynczo w większej odległości od siebie (to są te, co mają taki ładny, pagodowy pokrój?)
Asiu metasekwoje mam zwykłe, posadzone co ok 4,5m od siebie. Mają zacieniać choć częściowo staw, aby tak sie nie nagrzewał latem i nie zakwitały glony. Wszystkie rosną w lewym pasie ponieważ na linii wału biegną linie wysokiego napięcia, po prawej zaś mam wodociąg. Tak więc tu żadne wyższe nasadzenia nie wchodzą w grę.
Staw najczęściej oglądany będzie z ławeczki pod brzozami mieszczącej się naprzeciwko projektowanych nasadzeń. Tak więc z ławeczki będzie widoczny pomost (tu nadzieja trochę przygasła, ale nie umarła), staw, planowane obecnie nasadzenia, wał, i reszta....

Asiu derenia o żółto zielonych liściach mam 3 sztuki i chodziło mi o wprowadzenie koloru. Dereń Midwinter fire jest w trzech powtórzeniach po trzy sztuki - ten ma robić za gwiazdę zimą. Dać więcej w jednym miejscu? Bo powtórzeń to chyba się więcej tu nie zmieści... Między kalinami (tak to pagodowe- Kilimandżaro i Cascade) wychodzi ok 5m przerwy- mało? Do ilu zwiększyć?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 09:23, 08 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Z roślin którym nie straszne takie warunki znam jeszcze sadźce,kaczeńce, trawiaste tataraki.
Asiu kaczeńce pójdą nad sam brzeg, jako umocnienie skarpy. Z Tataraku zrezygnowałam. Hm.. sadźca nie mam, ale posiadam wiązówkę błotną... Podobne w realu?

makadamia napisał(a)
Ooo, tam, gdzie nie zalewa, trochę wyżej można połączyć sadźce z krwiściągami, rdestem himalajskim - i zrobić rabatę preriową.
Tylko słońca tam trzeba.
No... o rabacie preriowej na mojej glinie to nawet przez chwilę nie myślałam.

Margerytka40 napisał(a)
Ja uwielbiam połączenie sadźcca z trawami.
Kurczę, nigdy nie widziałam sadźca na żywo...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 09:26, 08 cze 2017

Wstawię Ci u mnie sadźca.
anka_ 09:27, 08 cze 2017

Monia81 napisał(a)
Aniu to jak metasekwoje i cyprysiki to można wrzucić też bez czarny, też mu zalewanie nie przeszkadza, derenie fajny pomysł, ładnie rozjaśni, a podmokłe tereny to z tego co jeszcze znam, to lubią pełnik europejski, języczki, krwawnice, jaskry
Ooooo niiieeee, żadnedo więcej bzu... sieje się u mnie jak głupi. Wiem, że są odmiany itd ale ja mam bzowstręt już. Pełnik ładny jest, języczki mam i będę rozmnażać...

Kawa napisał(a)
Ania
nie doradzę bo się nieznam
co do różowej szałwii nie wiem jaka odmiana
ale zapytaj Juzi z Kruklandii od niej dostałam w zeszłym roku siewkę
Kamilo dziękuję, już zostawiłam wczoraj u Juzi wpis z pytaniem o tą szałwię. Super jest.
Kawa 09:30, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)

Kamilo dziękuję, już zostawiłam wczoraj u Juzi wpis z pytaniem o tą szałwię. Super jest.

no super i muszę ją do przodu przesadzić
bo nie wiedząc jaka to odmiana dałam bardziej z tyłu

makadamia 09:45, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)
Między kalinami (tak to pagodowe- Kilimandżaro i Cascade) wychodzi ok 5m przerwy- mało? Do ilu zwiększyć?

O matko! Aniu, przyznam się, że nieustająco mam problem z ogarnięciem przestrzeni u Ciebie! Raz mi się wydaje że masz hektary, innym razem - że nie tak dużo. Odstępy między metasekwojami oceniałam na jakieś 2 metry

Odstęp pomiędzy kalinami 5metrów jest bardzo wystarczający

Jeżeli metasekwoje mają ocieniać staw, to rozumiem że widok z ławeczki jest w kierunku płd, płd-zach?
makadamia 09:51, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)
A tak wygląda ten teren na fotkach...

O której godzinie było robione to zdjęcie?
Bo sądząc po cieniach, te metasekwoje rosną chyba bardziej od wschodu w stosunku do stawu niż od południa
Agania 09:53, 08 cze 2017

Aniu strzępek to już strzępiasty, moje urosły....mam nadzieję, że się nie zatrzymają w tym wzroście, to za 8 lat będą takie jak Twój

Ja nic nowego nie wniosę, to co już dziewczyny Ci podpowiedziały, a do tego Ty jeszcze dalej szukasz hmm...a w głowie masz już wszystko posadzone
Staw już zachwyca, wał perspektywicznie już robi wielkie Wow

Ja jestem za grupowaniem roślin i krzewów, i rozrzuceniem drzew.

Dodałabym jeszcze brzozy brodawkowate purpurowe lub leszczynę purpurową, ale niekoniecznie, propozycja pod rozwagę Aniu.

Jestem za:
czarnym bzem, z którego można przyrządzić pyszny kwiatowy syrop,
kalinami,
dereniami białymi, jeszcze dla kontrastu pędów czerwonych polecam jasno-zielonego derenia Flaviramea,
dereniami jadalnymi,
wierzbą purpurową Nana.

Byliny bolestraaaszyckie...czyli kosaćce, kosaćce, kosaćce...kochające wodę...syberyjskie, żółte, gładkie, różnobarwne, japońskie.
Tutaj kupiłam za grosze, będę nimi obsadzać moją kałużkę
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=17089697&order=m
Rodgersje, tarczownice, tawułkowce tarczolistne/Astilboides, sadźce, parzydła leśne, krwawnice, wierzbówkę kiprzycką, firletka poszarpaną.

Dodałabym jeszcze liliowce te najpospolitsze Stella, pomarańczowe, są ważne ze względu na wczesny start i pokrój liści
anka_ 10:06, 08 cze 2017

makadamia napisał(a)
O, matko! Aniu, przyznam się, że nieustająco mam problem z ogarnięciem przestrzeni u Ciebie!

Jeżeli metasekwoje mają ocieniać staw, to rozumiem że widok z ławeczki jest w kierunku płd, płd-zach?
To właśnie problem ze zdjęciami w terenie, że nie bardzo można oddać to co w rzeczywistości.

Tu jakiś stary plan wygrzebałam- nie wszystko będzie jak to narysowane, ale polożenie stawu i kierunki świata zachowane (jak na mapie- góra- płn itd)

Ta różowa kreseczka to ławeczka.

Niestety metasekwoi ze wzgledu na położenie linie energetycznej nie dało się bardziej na północ.

makadamia napisał(a)

O której godzinie było robione to zdjęcie?
Bo sądząc po cieniach, te metasekwoje rosną chyba bardziej od wschodu w stosunku do stawu niż od południa
Po 18. Resztę mam nadzieję trochę powyższy szkic rozjasni.
Agania 10:07, 08 cze 2017

Jestem za czarnym bzem u mnie....ha,ha,ha..skreślam, go u Ciebie, choć on nad stawem właśnie pasuje.