Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

makadamia 10:12, 08 cze 2017

Musiałam zrobić własny rysunek, bo paint mi nie czytał Twojego

Tak bym to widziała:

Takie mocno asymetryczne nasadzenie: od lewej wysokie metasekwoje a w dole krzaki zasłaniające widok, im bardziej w prawo tym niżej. Po zdjęciach sądząc, z prawej strony masz wysokie drzewa, tylko dalej, więc powinno być ok.

Z obu stron metasekwoi dałabym jakieś niewysokie drzewa (ta wierzba purpurowa, którą proponuje Agata?), które stanowiłyby przejście od wysokich drzew do niskich krzewów.
anka_ 10:20, 08 cze 2017

Tyyyyle się napisałam i mi wcieło.... Więc jeszcze raz....

Agato strzępek urósł, jak bardzo dopiero na zdjęciach zobaczyłam, ku mojemu zdumieniu...

Co do stawu to bezpośrednoi w linii brzegowej mam listę roślin robioną kiedyś przy konsultacji z Mariuszem i tego sie trzymam. Część rośnie, część dojdzie w sobotę, resztę będę dosadzać.
Co do brzóz- Mariusz wlaśnie odradzał sadzenie przy tak nieduzym zbiorniku. Ale rosną w bezpośrednim sąsiedztwie. Metasekwoi nie da rady bardziej rozrzucić (są co ok 4,5m) ze względu na linie energetyczna. Derenie, kaliny będą...o leszczynie purpurowej nie myślałam w tym miejscu... hm... dla wiewiórek...

Agania napisał(a)
Ty jeszcze dalej szukasz hmm...a w głowie masz już wszystko posadzone
Staw już zachwyca, wał perspektywicznie już robi wielkie Wow

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 10:40, 08 cze 2017

Zaproś wiewiórki

Mam małą dygresję co do kalin, derenie białe rozrastają się dużo bardziej i szybciej od kaliny japońskiej, zanim urośnie kalina derenie ją pożrą?

Czy ktoś widział 3m kalinę japońską, ja tylko na fotkach..moja 10 latka ma dopiero 1mx1m, a derenie już muszę chlastać, może kaline posadź bardziej na wzniesieniu w stosunki do dereni?

A czemu nie możesz mieć jeża, ogród jest duży?
Monia81 10:46, 08 cze 2017

To może kalinę koralową zamiast japońskiej... no bo ta japonka może być tak jak Agatka pisze pożarta
sylwia_slomc... 10:48, 08 cze 2017

Dziwię się , że Cię Agania na klony nie namawia bo ma cudownie obsadzone oczko , a nad nim klonyPięknie to wygląda zajrzyj do niej i zobacz
sylwia_slomc... 10:49, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)
Ooooo niiieeee, żadnedo więcej bzu... sieje się u mnie jak głupi. Wiem, że są odmiany itd ale ja mam bzowstręt już. Pełnik ładny jest, języczki mam i będę rozmnażać...

Kamilo dziękuję, już zostawiłam wczoraj u Juzi wpis z pytaniem o tą szałwię. Super jest.

Też mam bzowstręt do tego czarnego dzikiego, ale Evę jedna zaprosiłam
07_Rene 10:58, 08 cze 2017

Aniu, pooglądałam wszystko od Twojego "powrotu". Podziwiam za ogrom pracy ze stawem Ale widzę, że pomysł się już wyklarował Już widzę to oczami wyobraźni.
Prawdziwy zwierzyniec u Ciebie
Agania 10:59, 08 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dziwię się , że Cię Agania na klony nie namawia bo ma cudownie obsadzone oczko , a nad nim klonyPięknie to wygląda zajrzyj do niej i zobacz

Ha, ha...bo u Ani dużo większy rozmach...więc może sobie pozwolić na metesekwoje i cypryśniki błotne
anka_ 14:55, 08 cze 2017

makadamia napisał(a)
Musiałam zrobić własny rysunek, bo paint mi nie czytał Twojego

Tak bym to widziała:

Takie mocno asymetryczne nasadzenie: od lewej wysokie metasekwoje a w dole krzaki zasłaniające widok, im bardziej w prawo tym niżej. Po zdjęciach sądząc, z prawej strony masz wysokie drzewa, tylko dalej, więc powinno być ok.

Z obu stron metasekwoi dałabym jakieś niewysokie drzewa (ta wierzba purpurowa, którą proponuje Agata?), które stanowiłyby przejście od wysokich drzew do niskich krzewów.

Asiu tak od lewej zaczynająć- to ta grupka dereni na rozpoczęsie wały podoba mi się, tym bardziej że brakował mi czegoś ( ale jakoś nie wpadłam na to żeby powtórzyć derenie). Pomiędzy metasekwojami/cypryśnikami napewno nie zmieści się to wszystko, tak jest 4,5m. To po pierwsze. Po 2.- tu zalewa (a więc stoi 20-30cm wody przez dłuższy czas więc poza specyficznymi roślinami nic tu się nie utrzyma. Z założenia mają tu rosnąć tulejniki jako podszycie iglaków. Po 3.- nawet jakby istniał cień szans na przeżycie to roślin to uważam że cypryśniki tosą na tyle piękne indywidualności, że derenie i reszta zabrały by im blask i zagłuszyły. Tak więc te nasadzenia tak jakby "przesunąć" za ostatniego cypryśnika.
Co do wysokich drzew to za wałem rosną... tylko duże to dopiero one będą.

Coś takiego? A te niewysokie drzewo (czerwona kropa) to może brzoza Youngii albo leszczyna "red majestic" (tylko ten kolor...hm)

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 14:55, 08 cze 2017

Agania napisał(a)
Zaproś wiewiórki

Mam małą dygresję co do kalin, derenie białe rozrastają się dużo bardziej i szybciej od kaliny japońskiej, zanim urośnie kalina derenie ją pożrą?

Czy ktoś widział 3m kalinę japońską, ja tylko na fotkach..moja 10 latka ma dopiero 1mx1m, a derenie już muszę chlastać, może kaline posadź bardziej na wzniesieniu w stosunki do dereni?

A czemu nie możesz mieć jeża, ogród jest duży?
Zaproszę wiewióry...
Derenie mozna ciąć. A kalinę można tam jedną jako gwiazdę w pewnej odległości od dereni...
Co do jeża- to ponoć nie lubią mokrych terenów. A do tego wkoło wszędzie pola uprawne, więc nie maja skąd przywędrować. Choć ogromnie bym chciała takiego lokatora.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies