Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 15:06, 08 cze 2017

Monia81 napisał(a)
To może kalinę koralową zamiast japońskiej... no bo ta japonka może być tak jak Agatka pisze pożarta

Moniko koralową też mam, ale tu chodziło mi też o wprowadzenie innego pokroju niż derenie mają... Choć nie wiem czy nie mieszam za bardzo...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dziwię się , że Cię Agania na klony nie namawia bo ma cudownie obsadzone oczko , a nad nim klonyPięknie to wygląda zajrzyj do niej i zobacz
Sylwio, ależ ogród Agaty znam...I te klony też. Ale Agata ma oczko więc łatwiej sprzątać opadłe liście. Ja za radą Mariusza postawiłam w dużej wersji na iglaki. Choć nad oczkiem ....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 15:08, 08 cze 2017

07_Rene napisał(a)
Aniu, pooglądałam wszystko od Twojego "powrotu". Podziwiam za ogrom pracy ze stawem Ale widzę, że pomysł się już wyklarował Już widzę to oczami wyobraźni.
Prawdziwy zwierzyniec u Ciebie
Bardzo się cieszę Renatko, że zaglądasz. Pomysł klaruje sie... pomalutku...

Agania napisał(a)

Ha, ha...bo u Ani dużo większy rozmach...więc może sobie pozwolić na metesekwoje i cypryśniki błotne
Zeby tylko one chciały u mnie rosnąć....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
makadamia 15:13, 08 cze 2017

Jeżeli mają być tulejniki (nie znam kompletnie) to faktycznie derenie przesunąć w prawo. Tylko może krzewy zakończyłabym ciut wcześniej, żeby na końcówce wału zmieścić jednak te byliny, o których pisałam. Uważam, że cudownie by tam wyglądały

No i ja bym te wszystkie nasadzenia rozpoczęła już na wale, a nie tylko na tej półce przed nim. Czy jest jakiś powód, dla którego chcesz go obsadzić trawą?
anka_ 15:23, 08 cze 2017

makadamia napisał(a)
No i ja bym te wszystkie nasadzenia rozpoczęła już na wale, a nie tylko na tej półce przed nim. Czy jest jakiś powód, dla którego chcesz go obsadzić trawą?
Tylko taki, że nie ogarniam takiego terenu.Kosić łatwiej niż pielić. Ale trochę roślinki mogą 'wejść' pod górę, tym bardziej, że nie sztywnego podziału- półka-wał tylko cały czas poziom się podnosi.

Dzięki... wielkie... Teraz tylko usiąść z kawą i w realu spróbować to sobie poukładać...

makadamia 15:25, 08 cze 2017

Aaa, i jeszcze względem tego, ile dereni się zmieści.

Jeżeli ma być faktycznie bezobsługowo, to sadzić wedle faktycznie osiąganych rozmiarów.
Ale jeśli chcesz osiągnąć w zimie efekt lasu kolorowych gałązek, to trzeba sadzić gęściej i przycinać. Rzadkie gałązki nie dadzą takiego efektu.
makadamia 15:28, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)
Tylko taki, że nie ogarniam takiego terenu.Kosić łatwiej niż pielić. Ale trochę roślinki mogą 'wejść' pod górę, tym bardziej, że nie sztywnego podziału- półka-wał tylko cały czas poziom się podnosi.

Dzięki... wielkie... Teraz tylko usiąść z kawą i w realu spróbować to sobie poukładać...

Jak Ci te krzewy porosną, to koszenie wewnętrznej ściany tego wału wcale nie będzie proste.

Zapewne naturalnie wyjdzie, że rabata od stawu będzie się stopniowo powiększała (w miarę wzrostu roślin) aż do grani wału.
malgol 10:16, 09 cze 2017

Wow, jaki piękny zakątek się szykuje! jestem pierwszy raz i od razu trafiam na taki ciekawy moment tworzeniaZawsze marzył mi się kawałek wody w obejściu a róznice terenu w ogrodzie to po prostu uwielbiam
Wiem ,że to wyzwanie i dużo pracy ,ale jaki potem efekt! Będę stałym gościem jeśli pozwolisz
(A długosz królewski faktycznie dobrze by się wpisał w ta okolice
anka_ 10:33, 09 cze 2017

makadamia napisał(a)
Aaa, i jeszcze względem tego, ile dereni się zmieści....
Asiu jedne mają być dla kolorku liści inne dla koloru zimą. Napewno wezmę to po uwagę określając odległość.

makadamia napisał(a)
Jak Ci te krzewy porosną, to koszenie wewnętrznej ściany tego wału wcale nie będzie proste.

Zapewne naturalnie wyjdzie, że rabata od stawu będzie się stopniowo powiększała (w miarę wzrostu roślin) aż do grani wału.
Powiem, że pierwsze koszenie tego skosu dało mi się we znaki. Teraz mam opanowaną technikę cięcia i krzaki niżej nie będą miały większego znaczenia. Chyba...

anka_ 10:33, 09 cze 2017

malgol napisał(a)
Wow, jaki piękny zakątek się szykuje! jestem pierwszy raz i od razu trafiam na taki ciekawy moment tworzeniaZawsze marzył mi się kawałek wody w obejściu a róznice terenu w ogrodzie to po prostu uwielbiam
Wiem ,że to wyzwanie i dużo pracy ,ale jaki potem efekt! Będę stałym gościem jeśli pozwolisz
(A długosz królewski faktycznie dobrze by się wpisał w ta okolice
Gosiu witam serdeczni i oczywiście zapraszam. Ja zawsze chciałam oczko, staw jakoś mi nie leżał- ba, nawet byłam przeciwna. Zwyciężyły względy 'techniczne'. A teraz skradł moje serce i chciałabym żeby te nasadzenia miały sens. I dla oglądającego i dla zwierząt.
Na długosza poluję....

Do kwitnienia szykuje się ożanka od Ewy/Pszczółki

anka_ 10:39, 09 cze 2017

Pierwsze kwiaty na liliputach...

ale i lokatorwów odkryłam...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies