Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 23:51, 16 sie 2015

Bogdzia napisał(a)
Nie dziwię sie sarenkom bo o wode trudno ale roslinki jeszcze podjadac to juz nieeleganckie z ich strony. Nadal nie zapowiadaja deszczu w środkowej Polsce, komu wczoraj podlało to miał szczęście.pozdrówka.

Bożenko ja też się nie dziwię, że wodopój sobie zrobiły. Nawet buraczki im przebaczyłam, ale iglaki.... U mnie niestety też na razie bez deszczu, choć doceniam zalety gliniastej ziemi.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Kasya 17:12, 17 sie 2015

anka_ napisał(a)
Co do stipy to moje towarzystwo śmieje się, że najwięcej będzie rosło w samochodzie.

A teraz proszę nie milczeć bo potrzebuję rady. W sobotę przyjeżdża ekipa która ma wylewać filary pod pomost na stawie. Muszę dograć szczegóły typu ile słupów itd. Tyle tylko, że nie wiem jaki pomost wyglądałby bardziej naturalnie.

Tak z grubsza wygląda staw. Pomost będzie w miejscu strzałki.

Co do samego pomostu- który lepszy? (sorki, ale ja nie umiem rysować myszką) A może jeszcze jakiś inny?

fajne, spore to oczko
i poplywac moze sie da ?

znajomi maja zrobione oczko a obok usypany wał ze zwiru, piachu, zarosnięty jakos po wierzzchu a pompa pompuje przez to wodę i w ten sposob sie czysci

a na mostek to za szerokie troche ?

musze jeszcze wrocic na ten twoj plan popatrzec
Kasya 17:13, 17 sie 2015

a był w planie mostek chyba ?
anka_ 00:16, 24 sie 2015

Kasya napisał(a)
fajne, spore to oczko
i poplywac moze sie da ?

Ze względu na gliniaste dno wprowadziłam zakaz.

Kasya napisał(a)
a na mostek to za szerokie troche ?

Nie jest tak źle, to tylko 8m. A w pobliżu jakby co firma zajmująca się budową mostów.

Kasya napisał(a)
a był w planie mostek chyba ?

Kasiu w moich wstępnych planach był, ale mądrzejsi ode mnie w tym temacie mi odradzili. Teraz tylko muszę zrobić z głową pomost, żeby nie schrzanić sprawy.

Kopciuszki (?) upodobały sobie wielką górę suszącej się ałyczy jako miejsce spotkań.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
EPODLAS 18:32, 24 sie 2015

Własny staw z pomostem, tylko pozazdrościć. Na pewno będzie pięknie, jeżeli staw będzie obrośnięty roślinami. Ptaszek fajnie dał sfotografować. Pozdrówka.
Bogdzia 06:34, 25 sie 2015

Śliczny kopciuszek.
anka_ 08:30, 25 sie 2015

EPODLAS napisał(a)
Własny staw z pomostem, tylko pozazdrościć. Na pewno będzie pięknie, jeżeli staw będzie obrośnięty roślinami. Ptaszek fajnie dał sfotografować. Pozdrówka.

Bożenko mam nadzieję, że uda się w tym roku wylać filary do pomostu, bo jak przyszły będzie normalny jeżeli chodzi o opady to o takich pracach nie będzie mowy. Ale kasa rządzi (a właściwie jej brak...).

Bogdzia napisał(a)
Śliczny kopciuszek.

Dziękuję Bożenko, w tych krzaczorach trudno im było cyknąć fotkę. Żywopłot już pocięty, przeniosły się na iglaki.

Marmalade trochę zmieniła kolorek. Uwielbiam tą bestię, jest jak kameleon.

Czyżby jesień powoli kroczyła ....?

Malgosik 08:40, 25 sie 2015

u Ciebie faktycznie jesienne kolory
u mnie stale pojawia się parka Kopciuszków
ale nie wiem jak je zatrzymać na stałe
anka_ 08:43, 25 sie 2015

Wczoraj zaczęłam wytyczać ścieżki w terenie. Powiem szczerze, że na papierze o wiele łatwiejsze. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę wszędobylskie u mnie linie wodociągowe czy elektryczne. Ale....

Na tle lasku brzozowego będzie rabata z azaliami. I tu pojawiają się pytania:
1. Ile miejsca przeznaczyć na azalie wielkokwiatowe?
2. Czy azalie mogą dostać do towarzystwa trawy? Bo chciałabym z tyłu dać jako wypełnienie np Grazielle- wiosną prym wiodły by azalie, później trawy by uzupełniały. Jesień- Płonąca czerwień azalii i żółć miskanta.
3. Jeśli nie trawy to co?
4. Przed wielkokwiatowymi chcę dać japońskie, pomieszane z kosówką pumilo i wrzosami. Ma to sens?
Rabata licząc od brzóz ma 3-4m szerokości.

Chodzi o coś takiego- oczywiście w terenie nie będzie to tak wszystko stało na baczność w rządku, chciałam zobrazować co mam na myśli.

Mirka 08:48, 25 sie 2015

Aniu jak z tymi sadzonkami truskawki