Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Cleo 16:36, 08 lip 2015

Mira napisał(a)
Waldku zadałam pytanie u Any odnośnie nawadniania roślin bo widziałam,że tam Cleo odpowiedziałeś.Możesz rozwinąć dalej ile tej wody trzeba lać? Bo,że trzeba lać to wiem tylko ile?

I ja się podłączę
Cleo 16:46, 08 lip 2015

waldek727 napisał(a)

Sylwio.
Takie były niestety zamierzenia ze względu na mój bardzo ograniczony czas.
Uwierz mi proszę w to, że ostatnio podlewam ogród o drugiej w nocy.
Nie bardzo mam wtedy chęć na robienie fotek.

Czyli w wyjątkowych sytuacjach można podlewać pod osłoną nocy?
waldek727 17:00, 08 lip 2015

Kasiu.
Podczas upałów kiedy temperatury powietrza sięgają 40*C wręcz wskazane jest obfite nawadnianie gleby późnym wieczorem lub wczesnym rankiem. Pokrycie roślin drobinkami wody w wielu przypadkach spowodowało poparzenie roślin. U niektórych forowiczów widzę nawet poparzone w ten sposób trawniki.
babka 17:43, 09 lip 2015

Waldek tu mi Ciebie potrzeba, pomożesz ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=161
waldek727 08:08, 10 lip 2015

Olu.
Pewnie, że pomogę tylko muszę się zregenerować po podróży.
ren133 10:56, 10 lip 2015

Waldku
W te upały mój trawnik stanął w miejscu i rośnie nierównomiernie - w jednym miejscu trawka soczysta, wysoka i już się przewiesza (a więc nadaje się do koszenia) a w innym słabo wybarwiona i niska. Zwłaszcza na jednym trawniku są takie placki jaśniejsze i ciemniejsze. Czy wiesz co to może być i co z tym zrobić? kiedy kosić? a może nawozić?
asa7 14:52, 10 lip 2015

Mam pytanie odnośnie gnojówki z pokrzywy. Pierwszy raz robię i nie wiem czy już nie zrobiona czasem. Na razie robi się jakieś 10 dni i widzę ze już właściwie nie ma piany po wierzchu czyli można już ją rozcieńczać i stosować czy czekac do 14 dnia? Najchętniej bym ją jutro zastosowała.

Pierwszy raz w tym roku spotkalismy w naszym ogródku po z mroku jeża ( nawet dwa razy) - chyba za ślimakami się do nas zapuścił, bo ślimaków niestety dużo, jednak nic na nie nie stosuję, bo wiem ze jeżom mogłoby zaszkodzić a ja póki co nie mam wiele roślin które slimaki mogą zniszczyć.
waldek727 22:13, 10 lip 2015

Asiu.
Jeżeli proces fermentacji został zakończony, o co przy tych upałach nie było trudno, to możesz ją zastosować jutro. Do starszych roślin możesz użyć nieco bardziej stężonego preparatu. Przy okazji przypomnę jeszcze, że biopreparaty zawsze rozprowadzamy na wilgotną glebę.
waldek727 22:27, 10 lip 2015

ren133 napisał(a)
Waldku
W te upały mój trawnik stanął w miejscu i rośnie nierównomiernie - w jednym miejscu trawka soczysta, wysoka i już się przewiesza (a więc nadaje się do koszenia) a w innym słabo wybarwiona i niska. Zwłaszcza na jednym trawniku są takie placki jaśniejsze i ciemniejsze. Czy wiesz co to może być i co z tym zrobić? kiedy kosić? a może nawozić?

Nie Reniu. Nie nawozić.
Młode trawniki powinny budować silny i rozległy system korzeniowy, a nie nabierać zielonej masy. Jaśniejsze i ciemniejsze wybarwienia trawy najczęściej wynikają z nierównomiernego nawożenia, różnicy w strukturze gleby, czy też jej nieznacznych ale różnych poziomów. Ustaw noże kosiarki (ostre) na poziomie 6-7 cm i możesz już przystrzyc po raz pierwszy swój trawniczek. Następne koszenie za 3-4 dni na wysokość 4cm.
ren133 22:41, 10 lip 2015

waldek727 napisał(a)

Nie Reniu. Nie nawozić.
Młode trawniki powinny budować silny i rozległy system korzeniowy, a nie nabierać zielonej masy. Jaśniejsze i ciemniejsze wybarwienia trawy najczęściej wynikają z nierównomiernego nawożenia, różnicy w strukturze gleby, czy też jej nieznacznych ale różnych poziomów. Ustaw noże kosiarki (ostre) na poziomie 6-7 cm i możesz już przystrzyc po raz pierwszy swój trawniczek. Następne koszenie za 3-4 dni na wysokość 4cm.

Zależało mi Twojej opinii
Dziękuję bardzo