Ależ piękna dyskusja. takich nigdy za wiele.

Zgadzam się z Ewą, co do korzyści jakie mamy z przystąpienia do UE. Wewnętrznie bliżej mi do wartości preferowanych w UE niż w aktualnie w RP. Wszelkiego rodzaju związki unijne zawsze niosą niebezpieczeństwo, że ktoś będzie niezadowolony. I tak też jest w tym przypadku.
Nie jestem też zwolennikiem wszelakich teorii spiskowych. Uważam, że po to ewolucyjnie dorobiliśmy się sporego mózgu, aby z niego korzystać. Dla mnie istotny jest też tzw. zdrowy rozsądek.
Rozumiem prawne ograniczenia w dostępie ogrodników-amatorów do chemicznych środków ochrony roślin. Niestety wielu z nich nie potrafiło zachować owego zdrowego rozsądku w ich stosowaniu. Ich użycie w statystykach szybowało pod niebiosa. Ciężką chemię stosowano jak przysłowiową armatę na muchy. U nas na forum to zjawisko też występuje często. Podejrzewam, że z tego powodu ograniczono dostępność miedzianu na terenie Niemiec.
Mnie się w zasadzie nóż w kieszeni otwiera tylko w przypadku masowego stosowania w Polsce Roundupu. Uznano go za bajeczny wynalazek na wszystko, co rośnie, a jest niemile widziane. Informacje o jego szkodliwości jakoś nie mogą się przebić do wiadomości publicznej.
Wracając do do miedzianu; moja wiedza ogrodnicza opiera się na tym, że największe zagrożenie stanowi on dla osoby stosującej oprysk, dla pszczół i dla organizmów wodnych. Stosuję podstawowe zasady bezpieczeństwa podczas przygotowania i robienia oprysku. Mam odzież ochronną, maseczkę i okulary. Oprysk w sadzie robię tylko w marcu, pszczoły nie są wtedy aktywne, a oczka wodnego nie posiadam. Miedź jest dość popularnym środkiem w ogrodzie. Drucik miedziany stosuje się w uprawie pomidorów, ogórków i do odstraszania ślimaków. Wystawiony na działanie atmosferyczne i soki roślinne chyba też oddziałuje na środowisko.
~ Władysław Tatarkiewicz