Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:51, 21 mar 2023

TAR napisał(a)
a ja bym troche ich chciala i chyba zakupie ale posadze tam gdzie nikomu nie zrobia krzywdy ani nie zagłusza. za plotem mam piekny kawal konwaliowego poletka a w oczku irysy zólte. z kolei w ubieglym sezonie konwalijek dwulistnych nie bylo a dwa lata wczesniej zagluszaly wszystko. wiec moze i z czochami sie uda

przez ufoludkowe plemniki oplulam monitor

On naprawdę budzi takie skojarzenia.
W półdzikim zakątku to niech się panoszy, ale na rabacie ozdobnej jest utrapieniem.
Dokładnie pamiętam, że wsadzałam 50 cebulek. Załóżmy, że dzieliłam je równomiernie między 3 rabaty. Wychodzi na to, że w krótkim czasie z ok. 17 cebulek zrobiły się tysiące.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 13:05, 21 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja też! I na początku było pięknie.

A potem wyszło szydło z worka.

No właśnie!

Na razie nie zauważyłam inwazji, mam je tylko w dwóch miejscach, może daleko nie pójdą
Kordina 13:35, 21 mar 2023

A potem wyszło szydło z worka.

A masz moze zdjęcie, jak to szydło w worku wygląda? (czosnkowe )
Gruszka_na_w... 14:23, 21 mar 2023

Kordina napisał(a)

A masz moze zdjęcie, jak to szydło w worku wygląda? (czosnkowe )

Wklejałam już kilka razy. Te czosnki wyłażą z ziemi już jesienią. Wyrywałam je. A na zdjęciu jest malutka część tego wypielonego fragmentu.

Między trawami i bylinami są powsadzane tulipany i czosnki Krzysztofa. No weź to dziadostwo teraz wyciągnij z 30 cm głębokości.

Powiększenie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:24, 21 mar 2023

Agatorek napisał(a)

No właśnie!

Na razie nie zauważyłam inwazji, mam je tylko w dwóch miejscach, może daleko nie pójdą

Może.
Makao 16:07, 21 mar 2023

Aniu, one się nie rozsiewają, ale tworzą sryliony cebulek przybyszowych wokół głównego pędu/korzonka. Te cebulki są na różnych głębokościach. Podczas wykopywania trudno je wszystkie wypatrzyć. I każda z nich, nawet ta milimetrowej wielkości, produkuje zielony szczypiorek.

I w czym to przeszkadza?
Jest przecież więcej czosnków.
Nowa12 19:11, 21 mar 2023

Ja też zamierzam je wykopać wszystkie pewnie z miernym skutkiem. Ale one mnie wkurzają bo u mnie praktycznie leżą na rabacie więc efekt żadny. I w jakiś sposób się rozsiewają bo znalazłam je pół ogrodu dalej .
darkowa 20:02, 21 mar 2023

A ja wsadziłam w ...zaraz, zaraz
sprawdziłam w 2020 r. i nie mam inwazji, a wręcz zanikły.
Chyba się cieszę, chociaż pin był przekonujący.
Gruszka_na_w... 20:17, 21 mar 2023

Nowa12 napisał(a)
Ja też zamierzam je wykopać wszystkie pewnie z miernym skutkiem. Ale one mnie wkurzają bo u mnie praktycznie leżą na rabacie więc efekt żadny. I w jakiś sposób się rozsiewają bo znalazłam je pół ogrodu dalej .

Czasem drobna cebulka trafi do wiadra podczas pielenia, czy czyszczenia rabat, czasem się znajdzie w wiadrze, kiedy dosadza się jakąś roślinkę. Pobyt w kompostowniku jej nie zabija, a wraz z ziemią kompostową trafia w nowe miejsce.
Gruszka_na_w... 20:19, 21 mar 2023

darkowa napisał(a)
A ja wsadziłam w ...zaraz, zaraz
sprawdziłam w 2020 r. i nie mam inwazji, a wręcz zanikły.
Chyba się cieszę, chociaż pin był przekonujący.

Wiele bym dała, żeby mi zanikły. Z lekkiej gleby łatwiej je wyłuskać. Z tłustej gliny bardzo trudno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies