Gruszka_na_w...
21:00, 26 mar 2023
Wszystkie piosenki Irka Dudka były mi dobrze znane. Pastisz rządzi się innymi prawami. Nie odbierałam ich jako seksistowskie.
Ostatnio czytałam artykuł na temat poprawiania dawnych tekstów literackich tak, aby były zgodne z wymogami inkluzywności. Mocno się z tym nie zgadzam. Muzyka, literatura, sztuki plastyczne, teatr i film zawsze były i są zwierciadłem czasu, w którym powstawały. Jeśli się zna historię, to nie sposób doznać urazy.
A moja Ziuta pewnie jest podświadomym wspomnieniem po "Oh, Ziuta.."
Pory ożyły, pomidory wschodzą. Selery (stały w pobliżu kota) wypuściły liście właściwe. Zaczynam myśleć o magicznym wpływie kociego wylegiwania na wzrost roślin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz