Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

darkowa 21:49, 18 maj 2023

Witaj Haniu
Jak miło wiedzieć ,że miałaś piękne
krótkie wakacje, ach nawet zazdroszczę...
ja w tym roku chyba nigdzie
I ogród poczekał i pięknieje
Gruszka_na_w... 22:01, 18 maj 2023

W tym fragmencie nieformowanego żywopłotu ładnie kwitnie kalina Mariesii. Za kaliną rośnie bordowolistny perukowiec podolski, a na prawo od niej klon pensylwański. W dziurze po lewej stronie miał się pojawić dereń Elegantissima, ale nie wiem, czy pobrana sadzonka się ukorzeniła, bo listków wciąż na niej brak.

Kalina Compactum (przed obielą) jeszcze w pąkach.

Pierwszy raz obficie zakwitła rajska jabłonka Adirondack. Szkoda, że tak późno. Dorodne już listki mocno przesłaniają kwiaty.

I na koniec kalina hordowina. Kwiaty nie są spektakularne, ale pszczołom pasują.

Na końcu będą kwitły kaliny Rozeum. Na ich kwiecie trzeba jeszcze trochę poczekać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:13, 18 maj 2023

darkowa napisał(a)
Witaj Haniu
Jak miło wiedzieć ,że miałaś piękne
krótkie wakacje, ach nawet zazdroszczę...
ja w tym roku chyba nigdzie
I ogród poczekał i pięknieje

Jeśli się ma ogród, to można się postarać o to, aby nie odczuć braku możliwości wyjazdu. Byle nie padało i temperatury były znośne.

Fajnie się wraca do swojego ogrodu. Zwłaszcza wtedy, kiedy wszystko nabrało przyspieszenia.
Kuklików nie było, a teraz są. Mam te odmianowe, ale największą słabość mam to tych zwykłych.

Nie zdążyły na kwitnienie wisienki.

Są świetną zapchajdziurą. Uwielbiam je w połączeniu z trzcinnikiem Overdam i trzmieliną oskrzydloną.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:28, 18 maj 2023

Na rabatach wciąż widać jeszcze tulipany.

Wyjątkowo długi jest tegoroczny sezon tulipanowy.

Rdest wężownik wpasował się kolorystycznie do Dollsów.

Gruszka_na_w... 22:40, 18 maj 2023

Pojawiło się sporo kwitnącej drobnicy.

Pod brzozami.

Na podokiennej z hortensjami.

Zakwitła owsica wieczniezielona.

ewsyg 23:04, 18 maj 2023

Haniu, o dużą przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Twojego pięknego ogrodu. Dużo się tu dzieje, rodki i kaliny zdobią ogród. Zdjęcia z Grecji też piękne. Na mnie w Grecji duże wrażenie wywarły Meteory. Książka Greg Zorba, w młodości była moją ulubioną. Chyba do niej wrócę.
Pozdrawiam
Judith 23:12, 18 maj 2023

Haniu, tak sobie myślę, ze chyba przedwcześnie myślisz o schyłku, ograniczeniach… Korzystaj z uroków życia, ale nie na zasadzie „póki ogarniam”, ale „bo to sprawia mi przyjemność i chcę” .
Ja nie jestem wzorem radości życia, ale w głowie i trzewiach wciąż mam 26 lat i jednoczesnie radość, ze w rzeczywistości wcale tyle nie mam . A mam za to poczucie, ze już nic nie muszę, ze nie każdy musi mnie lubić, ze najważniejsza jest moja relacja ze sobą samą. I to jest piękne i do osiągnięcia chyba tylko w nieco zaawansowanym już wieku .

EDIT: pięknie i soczyście jest w Twoim ogrodzie, widać, że o podlewanie nie musiałaś się martwić na wyjeździe . Bujnie i kolorowo .
Agatorek 23:28, 18 maj 2023

Haniu, ogród rozkwitł na Twój powrót . Rabaty bardzo bujne, kolorowe, różnorodne. I

Mam pytanie o kukliki pomarańczowe, czy Ty wycinasz im stare liście na wiosnę? Czy zostawiasz?
W odmianowych nie wycinałam i te stare liście „zniknęły”. A w tych pomarańczowych zostały i teraz muszę chyba je wyrwać, bo trochę wystają na spodzie
Magara 23:36, 18 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Park narodowy Cinque Terre niestety jest poza moim zasięgiem finansowym. Piękne miejsce. Rzeczywiście warte zobaczenia. I jeszcze ta pokusa zjedzenia pysznych lodów w tak cudownych okolicznościach. Szczęściara z Ciebie, że było Ci dane.

Postaram się zaraz albo jutro priva skrobnąć żeby Cię wyprowadzić z błędu

Fajnie, że wróciłaś po fajnych wakacjach Myślę, że ogród cieszy bardziej jak się od niego choć na chwilę oderwiemy
Roocika 08:42, 19 maj 2023

Hania, ogród prezentuje się bardzo okazale i to uczucie, że się wraca do swojego miejsca jest zawsze bardzo satysfakcjonujące.

Dziękuję za Twoją relację, lubię te prezentacje i czytać opisy.