Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 23:12, 13 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Letnie cięcie jabłoni

Przycięłam wilki na świdośliwie rosnącej z boku tarasu. Podczas wiatru gałązki trochę nachodziły na rynnę.

Zimowe cięcie pobudza drzewko do wypuszczania nowych przyrostów, to letnie sprzyja doświetleniu owoców i koryguje kształt.

Haniu, dziękuję, przeczytałam
Czy dobrze rozumiem, że cięcie dotyczy głównie wilków i doświetlenia? Jak mam młode drzewka, wilków niet i w ogóle parę gałązek na krzyż to cięcie nie jest potrzebne/wskazane???
Kontonaogrod 07:09, 14 lip 2023

Jesli nie ma co ciać to nie tnij. Monty w poprzedni piatek cial grusze, dotyczylo letnich przyrostow I ma korygowac ksztalt I utrzymac w ryzach.
Gruszka_na_w... 13:37, 17 lip 2023

Konieczność cięcia zawsze jest wynikiem bezpośredniej obserwacji delikwenta.

Owoce wiśni wylądowały w słoikach, drzewka przycięłam częściowo, bo na niektórych gałązkach zostało trochę owoców. Róże przycięte. Wciąż kwitnie Kimono, Lovelly Fairy, Elmshorn i Eden Rose. Kwitnienie zaczęły jeżówki purpurowe.

Czosnek wykopany, bób i groszek ścięty i przekopany z glebą. Można trochę odpocząć od działań ogrodowych.
Upały były dotkliwe jedynie w sobotę. W niedzielę i dzisiaj niebo jest zachmurzone, trochę powiewa i można jakoś żyć. W nocy popadało.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:47, 17 lip 2023

Wczoraj powycinałam badyle firletki omszonej. Było na niej co prawda jeszcze trochę kwiecia, ale zaczęła już tworzyć nasienniki. Ona i tak się mocno u mnie sieje, więc chciałam trochę ograniczyć ten samosiew. Przy okazji wycięłam też kończące kwitnienie bezodmianowych przetaczników. Zostawiłam je jeszcze tam, gdzie siedziało sporo pszczół.

Owady mają zapewniona stołówkę przez cały sezon. Wkrótce będą przegorzany, mikołajek, jeżówki.

Pysznogłówki cieszą się wielką popularnością wśród bzyków.

Podczas tych upalnych dni pamiętam o systematycznym dolewaniu wody do poidełek. Miseczki z wodą rozstawiłam też na ziemi.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:53, 17 lip 2023

Plamy kolorystyczne znacznie zmniejszyły powierzchnię. Dominuje zieleń.

Rok temu zlikwidowałam liliowce Stella d'Oro rosnące pod magnolią. Bardzo słabo kwitły. Kępka liliowców wsadzona 10 lat temu naprzeciw tarasu kwitnie niezawodnie.

Judith 13:58, 17 lip 2023

Bardzo soczyście U mnie szarzyzna...
Haniu, czy przekwitnięte kwiatostany kuklików już wycinać?
Gruszka_na_w... 14:02, 17 lip 2023

Bardzo ładnie kwitną hosty. Użycie p/ślimakowych granulek przyczyniło się do tego, że ich liście wciąż wyglądają w miarę przyzwoicie przyzwoicie.

Bratkowy eksperyment zakończył się sukcesem. Na łodyżkach pojawia się coraz więcej kwiatków.

I takie tamy na koniec.

Gruszka_na_w... 14:04, 17 lip 2023

Judith napisał(a)
Bardzo soczyście U mnie szarzyzna...
Haniu, czy przekwitnięte kwiatostany kuklików już wycinać?

U siebie wycinam wszystkie przekwitnięte kwiatostany bylin. Tworzenie nasion jest dla roślin sporym wydatkiem energetycznym i osłabia roślinę mateczną. Przycięcie mobilizuje czasem do tworzenia nowych kwiatów.
Judith 14:17, 17 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U siebie wycinam wszystkie przekwitnięte kwiatostany bylin. Tworzenie nasion jest dla roślin sporym wydatkiem energetycznym i osłabia roślinę mateczną. Przycięcie mobilizuje czasem do tworzenia nowych kwiatów.

No tak, pamiętam jednak, że pisałaś, że nieco te kuklikowe przetrzymujesz .
Dzisiaj zatem cięcie.

W kwestii upału - u nas sobota była upalna, ale dało się żyć. Niedziela natomiast to już masakra tego rzędu, że nawet głęboki cień nie dawał wytchnienia. Ba! nawet nie o wytchnienie chodziło, a o wytrzymanie na dworze. No nie dało się.
Gruszka_na_w... 14:41, 17 lip 2023

Judith napisał(a)

No tak, pamiętam jednak, że pisałaś, że nieco te kuklikowe przetrzymujesz .
Dzisiaj zatem cięcie.

W kwestii upału - u nas sobota była upalna, ale dało się żyć. Niedziela natomiast to już masakra tego rzędu, że nawet głęboki cień nie dawał wytchnienia. Ba! nawet nie o wytchnienie chodziło, a o wytrzymanie na dworze. No nie dało się.

Kuklikowe kwiatostany wycięłam w czerwcu, jakoś tak w ostatniej dekadzie.

Przy takich upałach najgorszy jest bezruch powietrza. Siedzimy w takich przypadku w domu, okna są zamknięte i zasłonięte. Błogosławię pomysł budowy ścian z bloczków silikatowych i wentylację mechaniczną. Bloczki bardzo powoli się nagrzewają i wewnątrz jest przyjemnie chłodno. I tak mamy szczęście, że wokół mamy drzewa i zielone rabaty zamiast betonów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies