Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 06:58, 19 lip 2023

Po ścięciu róż mniej koloru a więcej zieleni widać ale busz jest. Ja tak lubię. Za chwilę hortki dadzą czadu
Gruszka_na_w... 15:15, 20 lip 2023

Basieksp napisał(a)

Piękne, okazałe masz te hosty szczególnie ta druga mi się podoba U nas też drzewka czekają na cięcie, ale jeszcze chwila, bo też jeszcze jakieś wiśnie czekają na zerwanie

Zaobserwowałam, że hosty znakomicie sobie radzą w suchym cieniu. Będę je rozmnażać, bo suchego cienia u mnie coraz więcej.

Z cięciem wyszłam na prostą. Wiśnie już przycięte. Mam trochę oddechu. Za parę dni będę przycinać jarzmianki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:17, 20 lip 2023

Magara napisał(a)
Haniu, Alden Biesen zapisana
Rozanne... Hmmm, no faktycznie zapchajdziura w pierwszym ich sezonie Później to potwory Przeważnie, bo kilka udało mi się uśmiercić

Potrzebuję takich potworów, bo w środku lata odczuwam niedostatek kolorowych bylin, a miejsca na ich upchnięcie brak.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:21, 20 lip 2023

April napisał(a)

Haniu, to ożanka nierównoząbkowana Crispum Też w tym roku dostałam od Kwarteta. Faktycznie cudnie ci się rozrosła. Ma podobne warunki jak u Ani. Ciekawe jak jej będzie u mnie.

Wspaniale radzi sobie u ciebie krwiściąg, no zazdroszczę. Uwilbiam to połączenie z perovskią

I znowu pudło! Kompletnie nie radzę sobie z zapamiętaniem nazw bylin. Dziękuję za przypomnienie.
Perovskia świetnie współpracuje z wieloma roślinami. Bardzo ją lubię. Świetnie się u mnie mnoży z powsadzanych wiosną bezpośrednio do ziemi patyczków.

Gruszka_na_w... 15:22, 20 lip 2023

Makao napisał(a)
Po ścięciu róż mniej koloru a więcej zieleni widać ale busz jest. Ja tak lubię. Za chwilę hortki dadzą czadu

Hortek mam więcej niż róż. Na szczęście nie wymagają u mnie podlewania.
Agatorek 16:39, 20 lip 2023

Haniu, mam pytanie o róże. Czytam tu i tam , że wiosną przycina się na wysokość około 20-30 cm, usuwając przemarznięte i cienkie pędy. Oczywiście pnące tnie się inaczej.

Czy Ty tniesz jakoś inaczej? (Oprócz tego, że tniesz jesienią ) wyżej?

Jak patrzę na niektóre róże, to wydaje mi się, że niskim cięciem ograniczam ich wzrost (niektóre przewyższają ‚katalogowe” wartości, ale większość trzyma średnią).

Czy róże parkowe np Elmshorn tniesz podobnie jak rabatowe?
Gruszka_na_w... 16:55, 20 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Haniu, mam pytanie o róże. Czytam tu i tam , że wiosną przycina się na wysokość około 20-30 cm, usuwając przemarznięte i cienkie pędy. Oczywiście pnące tnie się inaczej.

Czy Ty tniesz jakoś inaczej? (Oprócz tego, że tniesz jesienią ) wyżej?

Jak patrzę na niektóre róże, to wydaje mi się, że niskim cięciem ograniczam ich wzrost (niektóre przewyższają ‚katalogowe” wartości, ale większość trzyma średnią).

Czy róże parkowe np Elmshorn tniesz podobnie jak rabatowe?

Tnę róże w zależności od rodzaju.
Najniżej tnę okrywowe i rabatowe -ok. 30-40 cm, parkowe róże tnę na ok. 1- 1,5 m, może trochę wyżej.
20 cm to moim zdaniem trochę mało, ale znawcą róż nie jestem.

Parkowe róże trzeba traktować jak krzewy. Im w zasadzie powinno się przycinać tylko końcówki pędów i co jakiś czas wycinać najstarsze gałęzie. Wycina się przy okazji gałązki cieńsze niż grubość ołówka.
Agatorek 17:26, 20 lip 2023

Tak właśnie mi się wydawało, że trochę za nisko cięłam .
Gruszka_na_w... 20:59, 20 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Tak właśnie mi się wydawało, że trochę za nisko cięłam .

Dumałam nad tym 20 cm cięciem. Może róże wielkokwiatowe tak się tnie?
mrokasia 21:14, 20 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aaaaale piękne zestawienie!