Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:22, 11 lip 2023

ewsyg napisał(a)
Też w tym roku kupiłam bodziszka Rozanne. Wygląda ,że ma wigor. Jarzmianki bardzo mi się podobają, ale są przysmakiem ślimaków i mam ich maleńkie sadzonki. U Ciebie są piękne, bardzo dorodne. Widać, że gospodyni o nie dba.

Jarzmianki chyba lubią gliniaste podłoże. Rosną bezobsługowo. Dolnośląskie ślimaki preferują szałwie, brunnery i hosty plus młode wschody w warzywniku. Jarzmianek nie ruszają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 22:50, 11 lip 2023

Dziękuję za informacje o sałacie, będę próbować w drugiej połowie lipca.
Jarzmianki chyba lubią sporo wilgoci, na moich piaskach ciągle trzeba było je podlewać. Z tego powodu się z nimi rozstałam.
Gosialuk 22:51, 11 lip 2023

U mnie też nie zauważyłam śladów żerowania na jarzmiankach.
Magleska 23:03, 11 lip 2023

Haniu nie wiem co napisać że pięknie ,bujnie ,kolorowo -to wiadomo
wogóle nie widać objawów suszy ....

jarzmianki moje w tym roku słabiutkie -chyba ślimory je zeżarły niestety

ja dziś po pracy wyciągnęłam cebule i czosnki -teraz zastanawiam się co wysiać w ich miejsce
cukikinia mi obrodziła jak głupia -już 2 wielkie pełne miski zebrałam -zaczynam rozdawać ,bo już córa się zbuntowała na kolejne cukiniowe potrawy

Basieksp 00:14, 12 lip 2023

A dla mnie ten bodziszek Rozane, cały czas się zastanawiam nad nim. Dziewczyny są z niego bardzo zadowolone, ja mam u siebie bodziszka, kupowałam dawno temu jako nn, kwiaty ma bardzo podobne, jak nie identyczne, ale już przekwitły i jesienią jego liście się przebarwiają. No i zastanawiam się nad tym moim co to jest?
Roocika 08:06, 12 lip 2023

Hania ogród masz spuchnięty na maxa Też lubię te przetaczniki Marietta. Boję się tylko, że trzeba je dzielić często Chyba je dam do dolnego ogrodu, one fajnie długo kwitną.

TAR 09:43, 12 lip 2023

Hania, zaraz nadrobie braki w czytaniu ale na szybko zapytam czy ten oprysk z mleka dziala tez na ozdobne? Niestety duza ilosc dębow w okolicy u mnie powoduje, ze plesn dostaje sie na klony.
basia3012 11:38, 12 lip 2023

Haniu, ścinasz jarzmianki po przekwitnięciu? Czy mają szansę zakwitnąć jeszcze raz, jak myślisz?
April 12:29, 12 lip 2023

Haniu, bardzo ładnie masz latem w ogrodzie, aż trudno zacytować jedno miejsce, które najbardziej się podoba.
Elmshorn z krwiściągiem tworzy piękny duet, jarzmianki rozmiarów o jakich ja mogę jedynie pomarzyć. Marietta z dala już jest fajnym mocnym akcentem. Można tak długo...
Ja nie zauważam żeby było za mało kolorowo. Jest gustownie
MartaCho 13:32, 12 lip 2023

A jak Haniu Twoje bratki? Stratują? Moje jeszcze marne, ale widać dużo pączków, więc może dojdą do siebie.