Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Patrycja_KG_Lu 19:43, 03 gru 2023

Haniu, jesień i zima piękne u Ciebie, ładnie zarysowana struktura. Nawiazując do poprzednich wpisów - ile ząbków czosnku sadzisz co roku? Nie osypujesz ze śniegu iglaków?
Alija 19:56, 03 gru 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na przełomie 1978 i 79. Do dzisiaj pamiętam osławioną zimę stulecia z 20 stopniem zasilania, dwutygodniowym zawieszeniem zajęć w klasie maturalnej i pieczeniem chleba w domu, bo nie dało się go dowieźć do sklepów. Z nudów zrobiłam wtedy na drutach wzorzyste metrowe skarpety.

Haniu, też pamiętam tamtą zimę, byłam wtedy w liceum. Lekcji nie było, więc chodziliśmy jeździć na łyżwach na stawy,
porządnie wtedy zamarzły (było bezpiecznie), a jaka przestrzeń, to nie lodowisko.
Iwona100 21:25, 03 gru 2023

U mnie taka sama zima się zrobiła . Ja nie lubię ,jak jest dużo śniegu. W pierwszej kolejności zawsze wtedy myślę o zrobieniu tuneli na przejście dla moich psiaków. Sama też nie lubię brnąć przez ten śnieg.
TAR 21:40, 03 gru 2023

pamietam tamte zimy, u mnie tez dosypalo ale jakos lajtowo podeszlimy do tematu, nie odsniezylismy nic. bardziej bylam zajeta przez weekend obserwacja ptakow, powiesilismy w piatek wieczorem 2 karmniki a w sobote od rana dziki tłum ptaszorow, głownie sikory w 4 odmianach, kowalikow kilka, rudziki, kosy, ogrom sojek, kilka dzieciolow i wiewiorki. moglam podejsc do karmnika na metr i ptaki wcale sie nie baly do tego szczenieca radosc bialasow i turlanki w sniegu wywolywaly mnostwo usmiechu na buzi. a zapowiadaja po 15 grudnia odwilz i znowu bedzie mokro buro i ponuro. juz chyba wole ten snieg z niewielkim mrozem
GingerO 09:20, 04 gru 2023

Cześć Haniu,
podczytuje Twój wątek systematycznie i namiętnie
Zawiesilismy 2 karmniki, jednego pilnują sroki, bo mają blisko gniazdo. Drugi za to jest oblegany przez sikorki i raniuszki. Pisałaś niedawno o namiarach na karmę dobrą dla ptaków. Czy mogę prosić o namiary na priv? Ostatnio nas też zasypało, jeszcze dzis siedzę w domu, bo córka jest chora. Pozdrawiam serdecznie i macham do Ciebie!!!
Gruszka_na_w... 13:00, 04 gru 2023

Basieksp napisał(a)
Ale Wam dosypało ja jednak tej zimy stulecia nie pamiętam, w tamtym czasie to jeszcze mały dzieciak byłam ale potem też śnieżne, mroźme zimy pamiętam

Do pracy dojeżdżałam 12 km lokalnymi drogami. Każdej zimy zdarzały się dni, kiedy jazda samochodem była horrorem z powodu trudnych warunków. Nie da się jednak ukryć, że takich dni kiedyś było więcej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:02, 04 gru 2023

Judith napisał(a)
Ja pamiętam - dziecięciem będąc jechałam pociągiem z wujkiem, a mama czekała na mnie na dworcu. Z powodu mrozu pociąg był spóźniony kilka godzin, a mama niemal zamarzła. Do dzisiaj wspomina to jako traumatyczne przeżycie. Dworzec w tamtych czasach nie był ogrzewany. Komórek nie było, komunikatów o wielkości spóźnienia również. I pamiętam mamę w stanie jakiegoś stuporu, gdy dojechałam. A w domu nie było prądu. Masakra, powiadam Wam.

Tamtej zimy zdarzało się, że pociągi miały 2 doby opóźnienia.
Odmroziłam sobie policzek, kiedy podróżowałam wagonem z kuszetkami. Nieopatrznie przyłożyłam go do skaju pokrywającego kuszetkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:04, 04 gru 2023

Kordina napisał(a)
Pamiętam te braki prądu, kiedyś jako młodzieżówka utknęłam z moim późniejszym mężem na "romantycznej" randce na 9-10 piętrze pomiędzy piętrami w całkowitej ciemności. Siedzieliśmy na podłodze i czekaliśmy na zmiłowanie losu

Ciekawe, czym wypełniliście darowany Wam czas? Bardzo romantyczne wspomnienie.
Gruszka_na_w... 13:09, 04 gru 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nawiazując do poprzednich wpisów - ile ząbków czosnku sadzisz co roku? Nie osypujesz ze śniegu iglaków?

Śniegowy opad był z tych lekkich i puszystych. Iglaki jakoś sobie z nim poradziły. Zdarza mi się otrzepywać rośliny, kiedy pada mokry śnieg.
Co roku sadzę około 80 ząbków czosnku. Po zbiorach tworzę z główek coś przypominającego nie połączony końcówkami wianek. Zawieszam to pomieszczeniu gospodarczym w garażu. Wytrzymuje z reguły do końca kwietnia.
Gruszka_na_w... 13:11, 04 gru 2023

Alija napisał(a)

Haniu, też pamiętam tamtą zimę, byłam wtedy w liceum. Lekcji nie było, więc chodziliśmy jeździć na łyżwach na stawy,
porządnie wtedy zamarzły (było bezpiecznie), a jaka przestrzeń, to nie lodowisko.

Z rozrzewnieniem wspominam miejskie lodowiska na wrocławskiej fosie. Takie bajkowe to trochę było. Sztuczne lodowisko nie miało tego uroku. Fajne mamy wspomnienia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies