Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:14, 04 gru 2023

Iwona100 napisał(a)
U mnie taka sama zima się zrobiła . Ja nie lubię ,jak jest dużo śniegu. W pierwszej kolejności zawsze wtedy myślę o zrobieniu tuneli na przejście dla moich psiaków. Sama też nie lubię brnąć przez ten śnieg.
.

Brnięcie w głębokim śniegu to żadna przyjemność, i dla ludzi, i dla zwierzaków. Raz w Tatrach przedzierałam się w śniegu do bioder. Olbrzymi wysiłek energetyczny. Szybko się traci siły.
Mam niewielkiego psa, kota i ptactwo. One wszystkie korzystają z odśnieżonych powierzchni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:27, 04 gru 2023

TAR napisał(a)
, u mnie tez dosypalo ale jakos lajtowo podeszlimy do tematu, nie odsniezylismy nic. bardziej bylam zajeta przez weekend obserwacja ptakow,

Mnie niestety nie stać na lajtowe podejście do odśnieżania. Droga jest prywatną współwłasnością bez kanalizacji burzowej. Dla własnej wygody wolę odśnieżyć swój fragment drogi. Ogarnięty śnieg wolniej się topi, a odśnieżona droga szybciej obsycha. Nie wwożę do garażu na zakolach śniegowej mazi.
Pomijam już fakt, że mam prawny obowiązek odśnieżania drogi przylegającej do mojej działki.
A wokół domu łatwiej i bezpieczniej można się poruszać, jeśli śnieg jest odgarnięty, a nie udeptany. Złamania w moim wieku mogą być niebezpieczne.
Jak to mówią, lepiej zapobiegać niż leczyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:35, 04 gru 2023

GingerO napisał(a)
Cześć Haniu,
podczytuje Twój wątek systematycznie i namiętnie
Zawiesilismy 2 karmniki, jednego pilnują sroki, bo mają blisko gniazdo. Drugi za to jest oblegany przez sikorki i raniuszki. Pisałaś niedawno o namiarach na karmę dobrą dla ptaków. Czy mogę prosić o namiary na priv? Ostatnio nas też zasypało, jeszcze dzis siedzę w domu, bo córka jest chora. Pozdrawiam serdecznie i macham do Ciebie!!!

Witam kolejna pasjonatkę dokarmiania ptaków.
Córce życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Namiary wysłałam na priv.
Odmachuję serdecznie.
Kordina 15:57, 04 gru 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ciekawe, czym wypełniliście darowany Wam czas? Bardzo romantyczne wspomnienie.

Haniu a z dzieciństwa jeszcze pamiętam - kto jest ciekawy niech wsadzi nos do kawy
GingerO 17:23, 04 gru 2023

A moja córka mówi - żeby kawka miała smaczek, Twój zwierzaczek dodał klaczek ❤️
Patrycja_KG_Lu 18:09, 04 gru 2023

Czy Wy jakoś szczególnie zachęcacie ptaki do odwiedzenia Was? Przez kilka dni pod rząd obserwowałam sikorki przesiadające na wystającym elemencie na elewacji. Impulsem kupiłam taką metalową klatkę do której wkłada się kule tłuszczowo-ziarenkowe, powiesiłam w tym samym miejscu i od kilku dni brak wizyt. Jakieś rady?
antracyt 18:43, 04 gru 2023

Tu jest fajnie wyjaśnione,
gdzie umieścić karmnik, by ptaki czuly się przy nim bezpiecznie https://youtu.be/9g4Ta9ztNu8?si=-YGrGypdWyEWJjFe
Od siebie dodam, że mam kilka miejsc w ogrodzie, które wydawały się idealne, ale z jakiegoś powodu ptaki nie chciały tam jadać. Musiałam karmniki przewiesić.
Gruszka_na_w... 20:19, 04 gru 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy Wy jakoś szczególnie zachęcacie ptaki do odwiedzenia Was? Przez kilka dni pod rząd obserwowałam sikorki przesiadające na wystającym elemencie na elewacji. Impulsem kupiłam taką metalową klatkę do której wkłada się kule tłuszczowo-ziarenkowe, powiesiłam w tym samym miejscu i od kilku dni brak wizyt. Jakieś rady?

Drobnica ptasia lubi sobie zabezpieczyć "tyły" podczas korzystania z karmnika. Często obserwuję, że co chwila nagle zrywają się i kryją w pobliskich krzakach. Jeden karmnik wisi u mnie w sadzie, w pobliżu żywopłotu bukowego, a dwa pozostałe plus kulki tłuszczowe wiszą na rajskiej jabłonce. Wokół karmnika powinno być jednocześnie trochę otwartej przestrzeni, żeby ptaki dostrzegły zagrożenie (kot, ptaki drapieżne), a jednocześnie w bliskiej odległości rosły gęste krzaki, w których będą mogły się schronić.

Sikorki bogatki lubią u mnie przysiadywać na obramowaniu okna i z wielką ciekawością zaglądają do wnętrza domu.
Gruszka_na_w... 20:22, 04 gru 2023

Kordina napisał(a)

Haniu a z dzieciństwa jeszcze pamiętam - kto jest ciekawy niech wsadzi nos do kawy

Przepraszam za nietaktowne pytanie.

U mnie się mówiło- nie bądź taki ciekawy, bo ci nos wpadnie do kawy.

GingerO napisał(a)
A moja córka mówi - żeby kawka miała smaczek, Twój zwierzaczek dodał klaczek ❤️

W jakich okolicznościach to mówi?
Gruszka_na_w... 20:24, 04 gru 2023

antracyt napisał(a)
Tu jest fajnie wyjaśnione,
gdzie umieścić karmnik, by ptaki czuly się przy nim bezpiecznie https://youtu.be/9g4Ta9ztNu8?si=-YGrGypdWyEWJjFe
Od siebie dodam, że mam kilka miejsc w ogrodzie, które wydawały się idealne, ale z jakiegoś powodu ptaki nie chciały tam jadać. Musiałam karmniki przewiesić.

U Ciebie też koty spacerują po ogrodzie. Być może ptaki niechętnie korzystały z karmnika powieszonego na trasie kocich spacerów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies