Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Patrycja_KG_Lu 10:08, 19 mar 2025

Tutaj fajna stronka z której korzystam i polecam: http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=44.

Można się pobawić w zgadywanie
- czy podłoże nie ma za zimno (np. kamienny parapet)?
- czy nie były przelane?
- czy użyte podłoże nie było zasolone?
- czy podłoże do wysiewu nie było przeterminowane? tutaj adekwatny będzie cytat z wypowiedzi Pomodoro na innym forum:

[...]W podłożu zawierającym nawozy mogą powstawać przy dłuższym składowaniu w nieprzepuszczalnych workach substancje toksyczne dla roślin. Nawozy używane do podłoży przeważnie mają w składzie mocznik. On ma to do siebie, że hydrolizuje w środowisku wilgotnym wydzielając amoniak i stare podłoża mogą być tym amoniakiem wysycone. Z jednej strony podnosi to pH, ale to jeszcze pikuś. Amoniak uszkadza korzenie i tu jest pies pogrzebany. Jeśli podłoże jest sporządzone na bazie torfu, to marne szanse , że są w nim obecne bakterie nitryfikujące, które przerabiają amoniak na azotany. Wystarczy, że będzie w takim podłożu zbyt duże stężenie amoniaku z rozkładu białka czy saletry lub mocznika użytych do nawożenia podłoża. [...]

Jaką masz datę produkcji na worku? Może to Ci zmieniło parametr pH? Jeśli tak możesz spróbować zrobić roztwór kwasku cytrynowego (płaska łyżeczka od herbaty na litr wody). Podlewać kilka sadzonek po 2-3 łyżeczki bezpośrednio pod krzaczek. Po kilku dniach powinnaś zobaczyć różnicę na liściach między tymi podlanymi a nie podlanymi.
Kordina 10:27, 19 mar 2025

Dla mnie ma taki sens, że tylko żywe nasionka sieję do miniszklarenek, każde nasionko ma swoje, osobne miejsce, co znacznie ułatwia później przesadzanie, które pomidory uwielbiają, za każdym razem głębiej i wtedy mam prawie 100% sukcesu
Pati mnie ta kupowana ziemia nie za bardzo się podoba, zawsze mieszam z rodzimą i na dodatek dosypuję piasku, mieszam porządnie i wykorzystuję.
Makao 11:08, 19 mar 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Temperatura u mnie jest niestety stała - 20 stopni, ale myślę, że jak słonko świeci to tam im może być cieplej.

A w ogóle, to sfioletowiały mi sadzonki, więc coraz głupsza jestem. Prawdopodobne są dwie przyczyny: zaburzone przyswajanie fosforu lub zbyt długie doświetlanie.
Jak się wkurzę, to wysieję dziady jeszcze raz!

Niby jak fioletowieją łodygi to za zimno im było ale przecież Ty trzymasz w domu. A może masz odmiany ciemnoowocowe i to u nich normalne.
Patrycja_KG_Lu 13:40, 19 mar 2025

Jeszcze mi jedna rzecz się przypomniała - czy nie podlewa się za zimną wodą.
Rojodziejowa 16:28, 19 mar 2025

anuska2507 napisał(a)
Asiu, a nie trzymasz pomidorów na parapecie? Przy takich przymrozkach w nocy temperatura przy samym oknie może być niższa niż w pomieszczeniu.

Kiełkowanie nasion na waciku to fajna zabawa (sama próbowałam), ale patrząc na to, że pomidory wychodzą z ziemi nawet po 5 dniach, to chyba szkoda zachodu. Nawet jeśli nie wzejdą, to jest jeszcze dużo czasu na dosianie nowych.

Trzymam przy oknie tarasowym na metalowym regale. Teraz noce wyjątkowo chłodne. Może i przy oknie się robi chłodniej, ale jak podglądam to termometr nie pokazuje mniej niż 20. Może czas je podglądnąć w środku nocy

Im bardziej się przykładam tym gorzej mi idzie Jakaś masakra.

Tak, wydaje mi się, że wcale to wacikowanoe nie przyspiesza sprawy
Rojodziejowa 16:38, 19 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Tutaj fajna stronka z której korzystam i polecam: http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=44.

Można się pobawić w zgadywanie
- czy podłoże nie ma za zimno (np. kamienny parapet)?
- czy nie były przelane?
- czy użyte podłoże nie było zasolone?
- czy podłoże do wysiewu nie było przeterminowane? tutaj adekwatny będzie cytat z wypowiedzi Pomodoro na innym forum:

Jaką masz datę produkcji na worku? Może to Ci zmieniło parametr pH? Jeśli tak możesz spróbować zrobić roztwór kwasku cytrynowego (płaska łyżeczka od herbaty na litr wody). Podlewać kilka sadzonek po 2-3 łyżeczki bezpośrednio pod krzaczek. Po kilku dniach powinnaś zobaczyć różnicę na liściach między tymi podlanymi a nie podlanymi.

Za zimno wydaje mi się, że nie było.
Z przelaniem tez mi się nie wydaje, ale teraz już wszystko poddaję w wątpliwość.
Podłoże mam z Aury. Data produkcji grudzień 2024.
Papryki i bakłażany ta sama ziemia, a mają się dobrze.
Jeśli chodzi o ph to zmierzyłam i wychodzi mi między 5 a 6 więc może być za niskie. Z tego co patrzę lepsze jest bliżej 6 a nawet niektóre źródła podają między 6 a 7.
Z moich nocnych rozmów z chatem gpt wyszło mi właśnie że to może być za długie doświetlanie, a z tym faktycznie przesadziłam plus za niskie ph. Zatem żeby nie przelewać powbijałam o północy w doniczki wykałaczki nasączone roztworem wapnowitu i skracam doświetlanie. lampy beda świecić 16-20. Jutro jadę po nową ziemię i dosiewam partię ratunkową
Rojodziejowa 16:40, 19 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jeszcze mi jedna rzecz się przypomniała - czy nie podlewa się za zimną wodą.

Woda z kranu, ale taka z filtra, więc temperatura nie jakaś bardzo niska.

Te, które się do tego nadawały przepikowałam. Dałam nowej ziemi. Podleję letnią wodą z glonami i może się jakoś uratują
Makao 18:07, 19 mar 2025

A to jak długo doświetlasz pomidory że to za długo? Ja swoim świecę od 6:00 do 21:00. Czasem czas się przesunie kilka minut raz w tą raz w tamtą bo zapomnę.
Ja podlewam deszczówką o temperaturze pokojowej. Zawsze jakaś konewka jest w zapasie i stoi w domu.
Obawiam się że woda z kranu jednak za chłodna.
Poszłam jeszcze sprawdzić jakie ph ma moja ziemia do wysiewu bo nigdy nie zwracałam na to uwagi i ma 7.
Rojodziejowa 18:35, 19 mar 2025

No czasami przypominałam sobie, że trzeba wyłączyć jak szłam spać, tj 23:00, a nawet 24:00
Patrycja_KG_Lu 20:03, 19 mar 2025

Ja jeszcze tego nie kupiłam, ale niektórzy korzystają z takich programatorów do gniazdka. Ustawia się ile ma godzin dawać prąd i nie trzeba włączać i wyłączać codziennie lamp. Podobno były w Ac...n jakiś czas temu w dobrej cenie.