Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 21:27, 20 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nazwa odmiany dla mojej krzyżówki już wybrana. Rodzice też. Teraz czas na praktykę w sezonie.

Będziesz próbowała dwa pokolenia z sezonu wycisnąć?
Rojodziejowa 21:28, 20 sty 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja Cię mam w znajomych na FB Asia? Już sprawdziłam, że mam

Masz, masz
Patrycja_KG_Lu 07:56, 21 sty 2026

Rojodziejowa napisał(a)

Będziesz próbowała dwa pokolenia z sezonu wycisnąć?

Kuszące, bardzo ale szczerze mówiąc nie wiem, czy dam radę to sensownie ogarnąć w tym sezonie.

Po pierwsze już sam start krzyżówki trochę trwa. Żeby to miało ręce i nogi, nie robi się tego na pierwszym gronie, tylko raczej czeka na 2–3 grono, aż roślina się ustabilizuje. Do tego musi się idealnie zgrać moment, że na jednym krzaku kwiat w odpowiedniej fazie, a na drugim dojrzały pyłek dokładnie w tym samym czasie. Czasem to się uda od ręki, a czasem człowiek czeka kilka dni i patrzy, czy „okno” się nie zamknie.

Potem trzeba jeszcze doczekać dojrzałego owocu z tego grona (oceniam na 5-10 sierpnia), a to znów swoje trwa. Dopiero z w pełni dojrzałego pomidora można wyjąć nasiona. Realnie na siew F2 robi się już dość późno w sezonie.

I tu pojawia się największy problem: nawet jeśli szybko wysieję F2, to w naszych warunkach nie ma gwarancji, że rośliny zdążą dojść do 2–3 grona (październik???), a na pierwszym gronie selekcja i obserwacje są raczej mało miarodajne. Wyszłoby bardziej „żeby było”, niż żeby faktycznie coś sensownego z tego wyciągnąć.

Do tego dochodzi życie. Teraz zawodowo mam taki okres, że oprócz etatu wpadły mi jeszcze dwa dodatkowe zlecenia na kilka miesięcy. A przy F1 wypadałoby zebrać sporo nasion, żeby potem mieć pole manewru na różne linie selekcyjne, a nie działać na kilku pestkach.

Więc raczej celuję w spokojne podejście:
F1 porządnie w tym sezonie → F2 już na pełnych zasadach w kolejnym.
Bez gonienia kalendarza i bez stresu, że coś robię „po łebkach”
Rojodziejowa 17:06, 23 sty 2026

Patrycja, jak zwykle ma wszystko przemyślane i jesteś świetnie przygotowana W takim razie jakby co, to zapisuję się na listę chętnych na Twoją odmianę
nicol21 22:17, 24 sty 2026

Fajna ta inicjatywa z tymi pomidorami i dobry sposób na propagację!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Rojodziejowa 19:18, 26 sty 2026

Nikol, takie wymianki są świetne, a międzynarodowe to już w ogóle

A dziś przeczytałam na rmf24:

"Wiosna 2026 może być jednym z ostatnich sezonów, kiedy w marketach budowlanych i sklepach ogrodniczych zobaczymy kwiaty w plastikowych pojemnikach. Branża ogrodnicza intensywnie testuje alternatywne rozwiązania, ale na razie żadne z nich nie okazało się w pełni satysfakcjonujące.

Dla klientów zmiany mogą oznaczać wyższe ceny kwiatów i roślin, zwłaszcza jeśli alternatywy okażą się droższe w produkcji i transporcie. Z drugiej strony, ograniczenie plastiku jednorazowego użytku to realna korzyść dla środowiska - mniej śmieci, mniejsze zanieczyszczenie i większa szansa na recykling. Eksperci podkreślają jednak, że kluczowe będzie znalezienie kompromisu między ekologią a praktycznością nowych rozwiązań."

Ciekawa jestem tych rozwiązań