Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

antracyt 10:02, 18 sty 2026

Oczywiście żadnej z tych odmian nie znam
Correzze masz po raz pierwszy?
Marcin89 11:03, 18 sty 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Dziś dzień niespodzianek pomidorowych

Niedawno dołączyłam na FB, która kręci się wokół pomidorowych tematów. Grupa jest międzynarodowa, a klimat bardzo sympatyczny. Organizują różne akcje, np. międzynarodową akcję wymiany i rozmnażania rzadkich odmian pomidorów. Na sezon 2026 organizatorzy przygotowali 13 drużyn (kategorii) po 15 osób, każda drużyna ma swojego lidera i temat, np. France, Multiflora, Micro Dwarfs, Ultra Rare, Brad Gates, itd.

Zasada jest prosta: zapisujesz się tylko na kategorie, do których już masz nasiona (nikt nie rozdaje nasion na start). Jeśli zostaniesz wybrany do drużyny uprawiasz przypisaną odmianę i odsyłasz kapitanowi 25 paczek po 10 nasion. Kapitan zbiera nasiona od wszystkich i na koniec odsyła każdemu paczkę z kompletem nasion z całej drużyny.

Organizator dzieli ludzi na tematyczne drużyny — ja trafiłam do Team France. Bardzo jestem ciekawa tego doświadczenia

Druga niespodzianka - dostanę zupełnie z zaskoczenia z super źródła kilka odmian, których szukałam.
Hej, ale ciekawe doświadczenie Czyli mam rozumieć, że musisz wyprodukować minimum 250 nasion swojej jednej odmiany (z grupy France), a po sezonie 2026 dostaniesz gotowy zestaw wszystkich 25 odmian (po 10 szt.)? Super wymiana i testy nowych odmian za rok

Ja bym się nie nadawał, bo co jakbym nie miał tyle nasion albo pomidor by mi zachorował. To nie dla mnie. A Ciebie podziwiam
Marcin89 11:05, 18 sty 2026

A właściwie wszedłem zapytać o czosnek Millennium, bo chyba go masz? Możesz opisać, czy dobrze rośnie i czy długo kwitnie? Po kwitnieniu nie "szpeci" suchymi liśćmi?
Rojodziejowa 13:24, 18 sty 2026

Zuza, no będzie to pierwszy raz. Gdyby nie to, że mam to z zaufanego źródła, to bym nie wyskakiwała z tą odmianą.

Marcin, tak, muszę zebrać 250 nasion Odmiana ma być plenna, więc mimo tego, że nie zawiera wielu nasion, to jak tylko krzak będzie zdrowy, to spokojnie z jednego krzaka powinnam to zebrać. Jednak dla bezpieczeństwa pewnie wysieję więcej. A co do Millenium, to rośnie ładnie, nie straszy potem, bo to zupełnie inny czosnek. Liście to ma podobne do szczypiorku Tylko trochę szersze i płaskie. Nie robią się takie jak tym z dużych cebulek.
Marcin89 14:25, 18 sty 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Zuza, no będzie to pierwszy raz. Gdyby nie to, że mam to z zaufanego źródła, to bym nie wyskakiwała z tą odmianą.

Marcin, tak, muszę zebrać 250 nasion Odmiana ma być plenna, więc mimo tego, że nie zawiera wielu nasion, to jak tylko krzak będzie zdrowy, to spokojnie z jednego krzaka powinnam to zebrać. Jednak dla bezpieczeństwa pewnie wysieję więcej. A co do Millenium, to rośnie ładnie, nie straszy potem, bo to zupełnie inny czosnek. Liście to ma podobne do szczypiorku Tylko trochę szersze i płaskie. Nie robią się takie jak tym z dużych cebulek.
Potem doczytałem, że jest póki co 15 odmian pomidora. To minimum tyle powinnaś dostać po sezonie. Albo i więcej.

Ja pobierałem w 2025 roku nasiona z 3 odmian. Zobaczę czy wykiełkują xd

To potem pogrzebię u Ciebie w poszukiwaniu zdjęć Millennium
MartaCho 21:13, 18 sty 2026

Bardzo ciekawa akcja! Brzmi trochę jak jakaś piramida… pomidorowa
trzymam kciuki, żeby się zadana odmiana odpowiednio udała. A za rok to dopiero będzie urodzaj
Patrycja_KG_Lu 09:07, 19 sty 2026

Oj tam dziewczyny od razu piramida Jak się zasmakuje pomidorów innych niż ze sklepu to można się łatwo w takie hobby wkręcić. To nie znaczki i klaser, a jednak nasze zbiory/kolekcje odmian co roku są większe i większe.

Świetne jest to, że tak pomocnych ludzi się spotyka po drodze. Jestem na innym forum, takim bardziej warzywnym niż ozdobnym, polskim, gdzie bardzo mocno są rozwinięte tematy pomidorowe i funkcjonuje coś takiego jak wymiana nasion między aktywnymi użytkownikami. Jak jakiejś odmiany brakuje w "banku" to można ją wpisać na listę chciejstw na danym wątku na przyszły rok i jest duża szansa na to, że ktoś kto ją ma zbierze nasiona. Gdy wpisałam, że poszukuje dwóch konkretnych odmian przecierowych to jeden z użytkowników napisał zupełnie bezinteresownie, że je ma i może mi przesłać. Hobby łączy ludzi. Dzięki temu forum zyskałam ok. 45 nowych odmian pomidorów.