Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

LIDKA 22:45, 06 sty 2026

Zioła by się mogły sprawdzić.

U Ciebie odwrotny trend do mojego bo ja nasadze w donice po pomidorach jednorocznych. Pomieszam ziemię z hydrożelem i może nie będzie tak źle z podlewaniem.
Oglądałam stare foty i chyba najbardziej mi się podobały różowe pełne pelargonie na tarasie.
Patrycja_KG_Lu 17:28, 07 sty 2026

Czy widziałaś zdjęcia papryk na wątku ze straganikiem 2021/2022? Tam jest papryczka Tricolor Variegata i Black Pearl jako takie ozdobne z krzaczka i liści oraz owocu.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Rojodziejowa 19:43, 07 sty 2026

Tricolor widziałam, Black Pearl też. Ta druga chyba by mi bardziej pasowała
antracyt 09:09, 08 sty 2026

Ciekawa jestem jakie fajne kompozycje stworzysz
W zeszłym roku zostało mi kilka sadzonek ostrych papryk i powtykałam je do donic z resztkami karp dalii(mieszanka nn ). Wszystko urosło, kwitło, owocowało...Tylko z powodu tłoku papryczki się trochę zminiaturyzowały. Lepiej by było, gdyby papryka/pomidor/bakłażan(tu mie wiem czy to dobry wybór?) były dominującym elementem.
Rojodziejowa 17:34, 08 sty 2026

Magara napisał(a)
Asia, ja bardzo popieram Twój pomysł donicowy
Sama donic nie mam wiele, bo wiem, że o nich zapominam - ale gdyby tam żarełko rosło to może by pamięć była lepsza

P.S. Bazylię bym dodała W każdą donicę inną

No bazylie są różniaste i z pomidorkami idealnie. Takie jakieś kompaktowe by były fajne
Rojodziejowa 17:36, 08 sty 2026

LIDKA napisał(a)
Zioła by się mogły sprawdzić.

U Ciebie odwrotny trend do mojego bo ja nasadze w donice po pomidorach jednorocznych. Pomieszam ziemię z hydrożelem i może nie będzie tak źle z podlewaniem.
Oglądałam stare foty i chyba najbardziej mi się podobały różowe pełne pelargonie na tarasie.

Mam też ten hydrożel, a pewno go zastosuję, razem z perlitem.
Rojodziejowa 22:11, 09 sty 2026

antracyt napisał(a)
Ciekawa jestem jakie fajne kompozycje stworzysz
W zeszłym roku zostało mi kilka sadzonek ostrych papryk i powtykałam je do donic z resztkami karp dalii(mieszanka nn ). Wszystko urosło, kwitło, owocowało...Tylko z powodu tłoku papryczki się trochę zminiaturyzowały. Lepiej by było, gdyby papryka/pomidor/bakłażan(tu mie wiem czy to dobry wybór?) były dominującym elementem.

Szperam za informacjami o tym, co lubi mieć obok siebie pomidor lub chociaż nie działa na niego negatywnie.

Zioła: bazylia, szczypiorek, pietruszka
Kwiaty: aksamitka, nagietek, nasturcja, smagliczka nadmorska

Sałaty też jakieś takie śmieszne by mogły być, ale się rozjadą sezonem, bo one przecież w słońcu i cieple nie bardzo.

Wiele nie wymyślę. Co najwyżej mogę poszperać za fajnymi odmianami.

Mam już w swoich zasobach: Aksamitkę Strawberry blonde
Nasturcje: Vanilla Ice i Ladybird Rose (chyba fajna była też Tip Top Apricot, z tego co pamiętam)
Smagliczka fioletowa mogłaby być
Pietruszka kędzierzawa...
Różniaste bazylie

I TYLE, no nie poszaleję
Magara 22:31, 09 sty 2026

Rukola mi przyszła do głowy Ona nie-sałatowa jeśli chodzi o ciepło i słońce
Z uprawy własnej kojarzę, że szybko mi w kwiaty poszła, ale podobno (???) można ciąć do zera i odrasta. Jak miałam to tego nie wiedziałam
Sama sobie muszę gdzieś zapisać, żeby nie zapomnieć wysiać - rukola do makaronów potrzebna i na pesto też
Rojodziejowa 23:57, 09 sty 2026

O tak! Rukola obowiązkowo. U nas przede wszystkim do carpaccia z buraków
Kontonaogrod 15:07, 11 sty 2026

Rojodziejowa napisał(a)

Haniu, tak ferie niedługo. Planuję w drugim tygodniu zacząć wysiewy tych roślin, które lubią pomarudzić i długo się zbierają, może one jakoś na mnie podziałają i obudzą.

I w zasadzie jakieś zaczątki powracającego się szaleństwa jakby się pojawiają...

Aktualnie mam taką rozkminkę... a jakby tak te wszystkie donice, które obsadzałam jakimiś jednorocznymi surfiniami itp. zastąpić ładnie skomponowanymi jadalnymi? Niech no coś nie tylko dla oczu będzie, ale też dla brzuszka
Np. papryczki albo mini bakłażany w donicach w towarzystwie jakiejś aksamitki, albo nasturcji? A może już macie takie donice?

popieram! Dla mnie sadzenie jednorocznych to bez sensu robota Owocowe krzaczki - przynajmniej coś zjecie

Szkoda że pomidory bakłażany papryki nie są wieloletnie... znaczy są ale nie w naszym klimacie heh