Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

MagdaLenka 15:30, 27 sty 2026

Ja podejrzewam, że tu chodzi o wprowadzenie materiałów plastikopodobnych, ale bardziej eko. Na przykład takich, z jakich są robione kukurydziane naczynia i sztućce jednorazowe. Także raczej nie recykling, a biodegradacja.
Marcin89 15:32, 27 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Z drugiej strony jak zdezynfekować te doniczki i jaki to byłby koszt. Jednak niektóre żyjątka i patogeny potrafią zostać na takiej doniczce.
Przypomniałam sobie jak wiele lat temu na praktykach studenckich, Panie w szkółce wrzucały doniczki do wielkiej wanny i tam je myły.

Wydaje mi się, że takie umycie i dodanie jakiegoś środka odkażającego było by realne. Nawet bez jakiejś agresywnej chemii. Najważniejsze według mnie to wypłukanie pozostałości podłoża.

Tylko pytanie, czy komuś na tym zależy, czy liczy się tylko ilość sprzedanych sadzonek
MagdaLenka 15:38, 27 sty 2026

Marcin89 napisał(a)
Przypomniałam sobie jak wiele lat temu na praktykach studenckich, Panie w szkółce wrzucały doniczki do wielkiej wanny i tam je myły.

Wydaje mi się, że takie umycie i dodanie jakiegoś środka odkażającego było by realne. Nawet bez jakiejś agresywnej chemii. Najważniejsze według mnie to wypłukanie pozostałości podłoża.

Tylko pytanie, czy komuś na tym zależy, czy liczy się tylko ilość sprzedanych sadzonek

Taki sposób mijałby się z celem, bo zużywa kolejne zasoby: wodę i detergenty (oraz czyjeś roboczogodziny).
Juzia 17:21, 27 sty 2026

MagdaLenka napisał(a)
Ja podejrzewam, że tu chodzi o wprowadzenie materiałów plastikopodobnych, ale bardziej eko. Na przykład takich, z jakich są robione kukurydziane naczynia i sztućce jednorazowe. Także raczej nie recykling, a biodegradacja.

Na dzień dzisiejszy to chyba jedyna słuszna opcja.
Tylko nie biodegradowalne (bo może to trwać latami) a kompostowalne