Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

MagdaLenka 15:30, 27 sty 2026

Ja podejrzewam, że tu chodzi o wprowadzenie materiałów plastikopodobnych, ale bardziej eko. Na przykład takich, z jakich są robione kukurydziane naczynia i sztućce jednorazowe. Także raczej nie recykling, a biodegradacja.
Marcin89 15:32, 27 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Z drugiej strony jak zdezynfekować te doniczki i jaki to byłby koszt. Jednak niektóre żyjątka i patogeny potrafią zostać na takiej doniczce.
Przypomniałam sobie jak wiele lat temu na praktykach studenckich, Panie w szkółce wrzucały doniczki do wielkiej wanny i tam je myły.

Wydaje mi się, że takie umycie i dodanie jakiegoś środka odkażającego było by realne. Nawet bez jakiejś agresywnej chemii. Najważniejsze według mnie to wypłukanie pozostałości podłoża.

Tylko pytanie, czy komuś na tym zależy, czy liczy się tylko ilość sprzedanych sadzonek
MagdaLenka 15:38, 27 sty 2026

Marcin89 napisał(a)
Przypomniałam sobie jak wiele lat temu na praktykach studenckich, Panie w szkółce wrzucały doniczki do wielkiej wanny i tam je myły.

Wydaje mi się, że takie umycie i dodanie jakiegoś środka odkażającego było by realne. Nawet bez jakiejś agresywnej chemii. Najważniejsze według mnie to wypłukanie pozostałości podłoża.

Tylko pytanie, czy komuś na tym zależy, czy liczy się tylko ilość sprzedanych sadzonek

Taki sposób mijałby się z celem, bo zużywa kolejne zasoby: wodę i detergenty (oraz czyjeś roboczogodziny).
Juzia 17:21, 27 sty 2026

MagdaLenka napisał(a)
Ja podejrzewam, że tu chodzi o wprowadzenie materiałów plastikopodobnych, ale bardziej eko. Na przykład takich, z jakich są robione kukurydziane naczynia i sztućce jednorazowe. Także raczej nie recykling, a biodegradacja.

Na dzień dzisiejszy to chyba jedyna słuszna opcja.
Tylko nie biodegradowalne (bo może to trwać latami) a kompostowalne

Rojodziejowa 00:49, 28 sty 2026

Z tymi plastikowymi, używanymi doniczkami to mają producenci problem, bo maszyny im nie współpracują z doniczkami różnych rozmiarów.
Materiały biodegradowalne najlepsza opcja. Ostatnio gdzieś mi mignęła informacja, że będą pracować nad materiałami, które są bardzo szybko przez niektóre bakterie przerabiane....

O, Gemini pomógł znaleźć:

Oto kompleksowe zestawienie informacji o technologiach „programowania” tworzyw sztucznych do biologicznego rozkładu, łączące mechanizmy działania z konkretnymi źródłami naukowymi.

1. Plastik „samotrawiący się” (Zarodniki wewnątrz materiału)
To obecnie najbardziej innowacyjne podejście. Polega na umieszczeniu uśpionych bakterii bezpośrednio w strukturze plastiku podczas jego produkcji.

Mechanizm: Do poliuretanu (TPU) dodaje się zarodniki bakterii Bacillus subtilis. Bakterie te są w stanie przetrwać ekstremalne temperatury produkcji dzięki procesowi „ewolucji laboratoryjnej”. Pozostają uśpione, dopóki plastik nie trafi do kompostu, gdzie wilgoć aktywuje ich wzrost i powoduje zjadanie materiału od środka.

Efekt: Rozkład następuje w ciągu ok. 5 miesięcy w warunkach kompostowych.

Źródło: „Biocomposite thermoplastic polyurethanes containing evolved bacterial spores as living fillers to facilitate polymer disintegration”, Nature Communications (kwiecień 2024).

2. Naturalni „zjadacze” butelek (Enzymy PETaza)
Odkrycie natury, które naukowcy nauczyli się replikować i ulepszać w laboratoriach, aby radzić sobie z najpopularniejszym typem plastiku (PET).

Mechanizm: Bakteria Ideonella sakaiensis posiada unikalne enzymy (PETazę i MHETazę), które rozbijają wiązania chemiczne w butelkach PET, zamieniając je w źródło energii dla mikrobów.

Efekt: Przyspieszenie recyklingu chemicznego – zamiast setek lat, plastik może zostać rozłożony do pierwotnych monomerów w kilka dni, co pozwala na stworzenie „zamkniętego obiegu”.

Źródło: „A bacterium that degrades and assimilates poly(ethylene terephthalate)”, Science (marzec 2016) oraz badania nad „super-enzymem” w PNAS (2018/2020).

3. Tworzywa produkowane PRZEZ bakterie (PHA)
W tym przypadku nie modyfikujemy istniejącego plastiku, lecz używamy bakterii jako „fabryk” do produkcji naturalnego polimeru.

Mechanizm: Bakterie (np. Cupriavidus necator) są karmione cukrami lub odpadami organicznymi. W odpowiedzi produkują polihydroksyalkaniany (PHA) jako zapas energii. Jest to plastik całkowicie naturalny dla środowiska.

Efekt: Materiał jest w 100% biodegradowalny w glebie i wodzie morskiej, ponieważ inne mikroorganizmy rozpoznają go jako naturalne pożywienie.

Źródło: „Bacterial production of polyhydroxyalkanoates (PHAs) using various waste carbon sources”, PMC/PubMed (2024) oraz komercyjne wdrożenia firm takich jak Danimer Scientific.
Kordina 10:03, 28 sty 2026

U nas jest jednak większa świadomość i wypracowane formy sprzątania śmieci, jaką oni mają ważną rolę do spełnienia w życiu miasta szczególnie, to jak żyły z krwioobiegiem, jak się przestaje sprzątać to zapchane arterie i zawał. Kiedyś umieściłam filmik o sprzątaniu rzek w Indiach i przeżyłam niemały szok. Wpiszcie sobie na YT - "sprzątanie rzek w Indiach"...
Są od jakiegoś czasu biodegradowalne plastykowe jednorazówki.
A te bakterie zatapiane w plastyku to jakaś paranoja, "przemysł plastykowy" to ogromna korporacja jednak podobnie jak inne, których nazw tu nie przytoczę...
Rojodziejowa 09:40, 11 lut 2026

Ciut spóźnione, ale melduję rozpoczęcie sezonu wysiewowego

Patrycja_KG_Lu 11:09, 11 lut 2026

Na każdym waciku widzę więcej niż 1-2 nasionka. Spora ilość Ci wyszła
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Rojodziejowa 15:23, 11 lut 2026

Będę rozdawać Zobaczymy, jak im z kiełkowaniem pójdzie Okra już pęka i wysuwa kły.

To jest ta łatwiejsza część - papryczki i bakłażany.

Z pomidorami będzie więcej roboty. Muszę sobie to na etapy rozłożyć.
Magara 23:36, 11 lut 2026

Matko, tu jest jakby luksusowo
A ja nasionka kiełkuję w pudełku z action z połamaną pokrywką sklejoną taśmą