Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 20:53, 11 sty 2026

Całkiem bez jednorocznych się nie obejdzie, ale będą (jeśli się uda) jedynie takie wysiane własnoręcznie. Więc na pewno nie supertunie
Rojodziejowa 21:25, 11 sty 2026

Im dłużej myślę nad odmianami tym mi się kolekcja nasion powiększa.

Postanowiłam spróbować w tym roku koktailówki posadzić w gruncie. Dlatego z nimi mocno się nie ograniczam. Dalii prawdopodonie będzie mniej, bo sporo zgniło w ziemi i się hamuję z zakupami to i może się jakoś miejsce znajdzie na koktailowe.

Koktailówki wysokorosnące w tym roku będą następujące:
▪️Awesome Emma
▪️Brad's Atomic Grape - znamy, lubimy, jest co roku
▪️Dancing Green Fingers - czytałam sporo zachwytów
▪️Green Tiger - znamy, lubimy
▪️Mila - dla kształtu
▪️Pink Tiger / Artisan Pink Tiger - jak lubimy zielonego, to może i różowy nam przypadnie do gustu
▪️Purple Shock - nieziemski kolor, ciekawa jestem bardzo, jak mocno są zmodyfikowane zdjęcia w internecie
▪️Sweet Tooth - taka duża koktailówka z polecenia Ogrodowiczki
Rojodziejowa 21:32, 11 sty 2026

Dubel, ale żeby nie było dubla, to dodam jeszcze kaskadowe:
▪️ Anmore Treasure Cascading
▪️ Tumbling Tom Yellow
▪️ Tumbling Jester
▪️ Whippersnapper Cascading

Żadnego nie znam. Będzie prawdziwe testowanie w ciemno.
Patrycja_KG_Lu 08:54, 12 sty 2026

Moje zeszłoroczne koktailówki rosły pod płotem jak szalone i palika nie musiałam dawać, bo opierały się o płot.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Rojodziejowa 12:24, 12 sty 2026

Pamiętam, że to pisałaś więc stwierdziłam, że u mnie przy ogrodzeniu będą mieć dobrze
Rojodziejowa 23:27, 17 sty 2026

Dziś dzień niespodzianek pomidorowych

Niedawno dołączyłam na FB, która kręci się wokół pomidorowych tematów. Grupa jest międzynarodowa, a klimat bardzo sympatyczny. Organizują różne akcje, np. międzynarodową akcję wymiany i rozmnażania rzadkich odmian pomidorów. Na sezon 2026 organizatorzy przygotowali 13 drużyn (kategorii) po 15 osób, każda drużyna ma swojego lidera i temat, np. France, Multiflora, Micro Dwarfs, Ultra Rare, Brad Gates, itd.

Zasada jest prosta: zapisujesz się tylko na kategorie, do których już masz nasiona (nikt nie rozdaje nasion na start). Jeśli zostaniesz wybrany do drużyny uprawiasz przypisaną odmianę i odsyłasz kapitanowi 25 paczek po 10 nasion. Kapitan zbiera nasiona od wszystkich i na koniec odsyła każdemu paczkę z kompletem nasion z całej drużyny.

Organizator dzieli ludzi na tematyczne drużyny — ja trafiłam do Team France. Bardzo jestem ciekawa tego doświadczenia

Druga niespodzianka - dostanę zupełnie z zaskoczenia z super źródła kilka odmian, których szukałam.
Magara 23:45, 17 sty 2026

Przeczytałam trzy razy Twój wpis, żeby skumać.
Wniosek jeden - uprawa własna pomidorów to nie hobby - to wariactwo i stan umysłu
Trzymam kciuki
Rojodziejowa 23:58, 17 sty 2026

Magarku, ja mam wrażenie, że macza w tym szpony perimenopauza
Albo po prostu to jest już wrodzona aberracja
antracyt 09:00, 18 sty 2026

Super super akcja! Koniecznie informuj na bieżąco jak Ci idzie. Jaką wysiewasz odmianę?

ps. Ostatnio wszystko można zrzucić na peri lub samą menopauzę Moim zdaniem to akurat Twoja fajna cecha osobnicza
Rojodziejowa 09:26, 18 sty 2026

Wysiewam Correze

Inne odmiany z tego zespołu to na razie: Belle du Poitou, Pepe Jose, Tres belle de Dordogne, Marceline, Belle Rousse, Grosse Bordeaux Noire, Coeur Rose Strie de Pessac. Powinno dobić do 15 odmian.