Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Pokaż wątki Pokaż posty

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Johanka77 11:23, 03 maj 2018

Asia uwibiam Twoja skarpę! Dawaj zdjęcie z perspektywy!
Rojodziejowa 11:28, 03 maj 2018

polinka napisał(a)

Nie wiem kto Ci robił ten plan Asiu ale jest świetny!

Akurat tamten rysowany odpadł w przedbiegach. Za dużo się działo
Miało być mniej więcej coś takiego:

Ale runianka po lewej stronie zaprostestowała i nie będzie tam rosnąć. Więc całą przełożyłam na prawą i tam jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki jest śliczna, ładnie się rozrasta podziemnie, bo widzę wychodzące gdzieniegdzie listki.

Funkie wsadziłam chwilowo, pewnie wyjadą gdzie indziej.
Po zimie nie wychodzą skrzypy, więc też idą do wywalenia.
Czyli mam do zagospodarowania 1 i 2

Czyli zostawiłabym cisy, runianki na prawej rabacie na całości.
Na lewej coś przydałoby się w zastępstwie za runiankę (z czego ten dywanik (2) zrobić?) I w obu zastępstwo za skrzypy.
Opcja I:
2 Silver sceptre
1 ??? może po prostu cis, a jak nie to co innego?

Opcja II:
2 dywanik z czegoś
1 hakone żółta

Jak ktoś ma jeszcze inne propozycje to bardzo proszę
Gosialuk 12:11, 03 maj 2018

Ja proponuję dywanik z bodziszka kantabryjskiego lub korzeniastego. Tworzą zwarty kobierzec, wcześnie wiosną ruszają, a po tej zimie to kantabryjski u mnie z liśćmi przezimował.
Jako zastępstwo za skrzypy może tawułki Arendsa. Kolory przeróżne, wysokości też, w cieniu dobrze sobie dają radę, tylko potrzebują trochę wilgoci. U mnie rosną pod drzewami od północy i słońca mają naprawdę niewiele. Ale i skrzyp jest przecież na wilgotne miejsca.
Według mnie 2 powinna być wysoka, dawać pionowy akcent. Hakone wolno się rozrasta i dłuuugo trzeba czekać na takie kępy jak na zdjęciach.
Rojodziejowa 12:40, 03 maj 2018

Johanka77 napisał(a)
Asia uwibiam Twoja skarpę! Dawaj zdjęcie z perspektywy!

Asiu całość nie wygląda dobrze. Suchodrzewy wycięte do ziemi prawie, bo znów przemarzły zwłaszcza jak je sarny podżerały. Lawenda też dopiero rusza od ziemi. Co prawda dosadziłam jej ciut, ale to jeszcze mam wrażenie mało.
Ale cyknę coś choć nie ma to wyglądu na razie jak dla mnie.
Rojodziejowa 12:58, 03 maj 2018

Gosialuk napisał(a)
Ja proponuję dywanik z bodziszka kantabryjskiego lub korzeniastego. Tworzą zwarty kobierzec, wcześnie wiosną ruszają, a po tej zimie to kantabryjski u mnie z liśćmi przezimował.
Jako zastępstwo za skrzypy może tawułki Arendsa. Kolory przeróżne, wysokości też, w cieniu dobrze sobie dają radę, tylko potrzebują trochę wilgoci. U mnie rosną pod drzewami od północy i słońca mają naprawdę niewiele. Ale i skrzyp jest przecież na wilgotne miejsca.
Według mnie 2 powinna być wysoka, dawać pionowy akcent. Hakone wolno się rozrasta i dłuuugo trzeba czekać na takie kępy jak na zdjęciach.

Tych tawułek się boję, że je wiatr sponiewiera. Bo u mnie wieje, że hoho!
Też myślę, że powinien to być pionowy akcent.
Marzenaka 15:19, 03 maj 2018

Asia- też bym zobaczyła skarpę z troszkę dalszej perspektywy.
nawigatorka 19:03, 03 maj 2018

Asiu a czy ta lewa strona różni się czyms od prawej ze runianka nie rosnie? Ja bym spróbowała z nią jeszcze raz. Jeśli ma być nowocześnie to może lepiej nie dokładać gatunków
Gosialuk 19:22, 03 maj 2018

Na pionowy akcent może berberysy? Są takie kolumnowe i kolorów też trochę. Jest w czym wybierać. Można je ciąć jak cisy.
siakowa 21:34, 03 maj 2018

Może jakieś. Prosto zamiast skrzypu albo inna. Pionowa. Trawke
http://pinterest.com/pin/355502964311324200/?source_app=android
Johanka77 21:46, 03 maj 2018

Tex myślałam o prosie.
Sama nie mam, ale bardzo mi się podoba.