Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Catalinasdiary 19:45, 06 maj 2018

Kokoryczka piękna, ona rośnie w cieniu?
MagdaBaj 19:56, 06 maj 2018

Koloryczka cudowna
_Martini_ 20:21, 06 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Kokoryczka piękna, ona rośnie w cieniu?

Powinna mieć cień/półcień. U mnie od rana ma słońce do godz.12. Mam nadzieję, że dobrze jej będzie
_Martini_ 20:22, 06 maj 2018

MagdaBaj napisał(a)
Koloryczka cudowna

Dzięki Pełna nazwa to kokoryczka wielkokwiatowa, bo widziałam też inne odmiany. Miałam zamawiać ją przez neta, ale w piątek wypatrzyłam w ogrodniczym, to od razu ją przytuliłam
Zana 20:23, 06 maj 2018

Też mam kokoryczkę i też bardzo ją lubię. To chyba dosyć mocarna roślinka, bo u mnie dwa sezony leżała wykopana i porzucona a mimo to bardzo chciała żyć. W końcu ją wkopałam na hostowej i rośnie. Troszkę słabo przyrasta bo siedzi pod okapem domu i mało wody do niej dociera, ale daje radę.
_Martini_ 22:23, 06 maj 2018

Na tej hostowej, co teraz tak bosko wygląda? Muszę się zatem cofnąć do zdjęć z zeszłego roku, pewnie takie robiłaś.
Zana 22:30, 06 maj 2018

Tak na tej hostowej, nie musisz się cofać, widać ją ciut na jednym zdjęciu, całkiem po prawej stronie. No trochę marna.
_Martini_ 22:43, 06 maj 2018

A widzę, widzę. A ona wolno przyrasta?
Jeszcze się zatrzymałam przy brunnerze. Ja mam niezapominajkę i sama już nie wiem czy dobrze wybrałam. A ogród na takie chciejstwa się kurczy, więc trzeba z namysłem wybierać.
Zana 22:50, 06 maj 2018

Zaletą niezapominajki jest to że jest chyba absolutnie bezproblemowa, sama się wysieje, jeszcze będziesz plewić i znajdziesz ją jako miłą niespodziankę w niejednym zakątku ogrodu. Brunnera ma piękne liście, ale chyba też jest bardziej wymagająca, musi mieć wilgotno, nie powinna być w pełnym słońcu, woli nawet więcej cienia. Na mojej rabacie jedna w tym roku nie wyszła, zniknęła. Któregoś roku strasznie mi chorowały, ciągle czerniały im liście. Mimo to bardzo je lubię. Mam tam dwie odmiany: Looking Glass i Jack Frost. Ta druga dużo lepiej mi rośnie i ta nie chorowała.

A widzisz nie dopisałam: trudno mi określić czy wolno przyrasta, bo moja ma zdecydowanie za sucho. Może gdyby miała lepsze warunki to już by była dorodną kępką.
_Martini_ 22:57, 06 maj 2018

Jeszcze bym chciała tę brunnerę i miodunkę (zachwyciłam się kolorem Twojej) ale to już absolutnie koniec z cieniolubnymi, bo nie mam miejsca. Nawet mi chodzi po głowie wywalić trawy tj. seslerię na rzecz tych bylinek.
A widzisz, ja penera sobie sprawiłam dwie dorodne sadzonki kokoryczki i szpanuję zdjęciami