Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 19:09, 12 mar 2017

I wlasnie tego Janko nie rozumiem. Tez czytałam, że od 12C a na etykiecie napisane było, że na przełomie lutego i marca. Przecież w tym czasie raczej nie ma takich temperatur. Pan w ogrodniczym twierdził, że to już czas.
Znaczy się, że ten oprysk będzie nieskuteczny?
Zagajanka 20:19, 12 mar 2017

Na moj rozum Olej parafinowy ma określona temperature topniecia. Dzisiejsze +4 +6 to zdecydowanie za mało by zadziałał - zamarzl na wietrze i nie oblepil za dobrze paczkow i insektow . Ja bym radzila powtorzyc oprysk jak juz będzie cieplej
KasiaWB 20:24, 12 mar 2017

hmmm, a ja czytałam, że Promanal maksymalnie do 12C czyli poniżej... Miedzian i Promanal jeszcze przede mną, może się wyrobię w następny weekend
Moje ciemierniki też wolą oglądać ziemię zamiast do góry się wystawiać, ale widocznie taka odmiana.
Zakupy z impulsu mam już za sobą, ale oczywiście przerobiłam ten temat ) jeszcze mam trochę roślin z tamtego początkowego okresu kupionych nie wiem po co )) Co z tym robić? nie wiem ) W tym roku będę robić wykopki i przesadzanie, a może nawet eksmisje
_Martini_ 20:34, 12 mar 2017

Dzisiaj u nas było 9C jak wychodziłam do ogrodu, a potem wyszło słońce i nieźle przygrzewało. Ja temp spadnie znowu do 0 to powtórzę, trudno, człowiek się uczy na błędach.
Zagajanka 20:37, 12 mar 2017

Inaczej: olej parafinowy lepiej dziala tuz przed wylegiem szkodnika - oblepia jaja i pozbawia je tlenu. Obecna temperatura jest za niska na rozrod insektow.
_Martini_ 20:39, 12 mar 2017

Kasia, ja te moje pierwsze impulsy mam poupychane w jednym miejscu za domem gdzie wzrok nie sięga. Bez sensu stracone pieniądze. Eksmisji mi szkoda, albo jeszcze do tego etapu nie dojrzałam kiedyś kupowałam tylko iglaki, teraz stawiam na liściaste i kwitnące.
_Martini_ 20:41, 12 mar 2017

Zagajanka napisał(a)
Inaczej: olej parafinowy lepiej dziala tuz przed wylegiem szkodnika - oblepia jaja i pozbawia je tlenu. Obecna temperatura jest za niska na rozrod insektow.

To ale też się znają w tych ogrodniczych... I jak tu ufać? Jak nie doczytasz, to sie nie dowiesz. Dobrze, że jest to forum.
anna_t 21:21, 12 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Piękne te zdjęcia i pocieszające bardzo, bo przeciez Pashminę mam w tym miejscu po przeciwnej stronie i to aż 4 sztuki i szukam towarzystwa dla niej pod okno. Ale przy okazji zapytam, jak wysoka urosła u Ciebie?

A gdzie Twój wątek? Czemu się ukrywasz?

nie mierzyłam jej ale nie jest wysoka..może z 70cm ma ale tak na oko ci pisze
nie mam wątku i co chwila zmieniam zdanie czy mieć..
anna_t 21:25, 12 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Kasia, ja te moje pierwsze impulsy mam poupychane w jednym miejscu za domem gdzie wzrok nie sięga. Bez sensu stracone pieniądze. Eksmisji mi szkoda, albo jeszcze do tego etapu nie dojrzałam kiedyś kupowałam tylko iglaki, teraz stawiam na liściaste i kwitnące.

ja jak sobie pomyslę ile kasy bez sensu wydałam...az mnie nerw szarpie :/ a ile ztego po zimie padlo..
a najbardziej żałuję że rabaty po rabacie nie robiłam, wszystko na hura i wszędzie qpa
_Martini_ 21:28, 12 mar 2017

anna_t napisał(a)

nie mierzyłam jej ale nie jest wysoka..może z 70cm ma ale tak na oko ci pisze
nie mam wątku i co chwila zmieniam zdanie czy mieć..

Ania, jak nie jak tak?? Inaczej sobie tego nie wyobrażam!