Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Magara 22:45, 18 maj 2020

Anula, ten dereń to mus być jakaś indywidualność, a tego tępić w naturze nie wolno - niech rośnie w siłę i swój charakter, dobry czy zły, ale charakter a coś mu do towarzystwa na pewno dobierzesz, kto jak nie Ty?
Mirka 23:26, 18 maj 2020

Co to za trawka na tym zdjęciu? Czy ona już teraz u ciebie kwitnie?
Poppy 23:30, 18 maj 2020

Zana napisał(a)

Och Poppy, dziękuję. Kochana, postruderowa to aktualnie jedyna rabata, która jako tako się prezentuje. Ta ściółka to ubiegłoroczna kora wzbogacona przez opadnięte zimową porą igły sosnowe, szyszki i co tam jeszcze pospadało. Jedynie stosy liści dębowych wyzbierane. Na zdjęciach lepiej się prezentuje niż w realu.

Postruderowa tydzień później, jest progres. Jak pojadę za tydzień to pewnie jej nie poznam.

No, wszystko rosnie jak na drozdzach, za tydzien to juz w ogole bedzie, ze ho ho. Maja tam rosliny teraz wiecej swiatla, wiec pewnie przyrastac bedzie wszystko jak na dopalaczach. Mi sie juz bardzo, ale to bardzo podoba Jakie tam masz paprocie i trawy? Sesleria?

Sunsation powala. Pisalam juz u INki, ze zakupilam pod wplywem forum, i przyslali mi suchego kikuta Nic to, bede musiala zyc z Genie, chociaz wydaje mi sie teraz za ciemna na moj ogrod

Deren ciekawy, nie powiem, i calkiem mozliwe, ze dzieki temu lepiej sie zgra z hortkami.
KasiaBawaria 07:28, 19 maj 2020

Mi sie deren podoba, choc tez nie lubie pstrokatych
Wani 07:49, 19 maj 2020

Zana pamiętasz może jaką masz odmianę sporobolusa? Widziałam ostatnio w szkółce i już chciałam brać ale mnie tknęło żeby sprawdzić w googlach i to raczej inna odmiana była : cloud. Na zdjęciach netowych takie kwitnące a ja mam ciągle przed oczami to zdjęcie z podsadzonymi hortkami i u Ciebie zieloniutka była i duża One wszystkie kwitną? Masz może zdjęcie z tej fazy?
Pozdrawiam serdecznie
Dominika11 07:52, 19 maj 2020

Zana napisał(a)
No więc z dereniem sprawa ma się tak - dzisiaj eM musiał podjechać na chwilę na działkę, kazałam mu sfocić listki derenia.
Są takie:

Nie powiem żebym była zachwycona. Różowe kwiaty i te pstrokate listki, hmmm....
Chyba to będzie odmiana Cherokee Sunset. Sklep, w którym kupowałam ściąga towar od Szmita z Pęchcina, a w ich ofercie jest właśnie ta odmiana w tym rozmiarze. No cóż, zobaczymy co będzie dalej. Wolałabym zielone liście, obok będą przebarwiające się na różowo hortensje, no jak to będzie wyglądało? To nie tak miało być. Tak się czasami kończą zakupy drzewek w stanie bezlistnym.
dereń niespotykany
inka74 08:07, 19 maj 2020

Zana napisał(a)

Powiem Ci, że nie wydaje mi się, żeby mi się aż tak bardzo nie podobał. Co najwyżej może zmienić miejscówkę. Oby na lato trochę choć zzieleniał. A jesień będzie jego bez dwóch zdań

hehe... A już myślałam, że mi się uda
Ania, na innym forum pokazywali go w lato. Listki są zielone z jasnym obrzeżem ale oba kolory w zieleń. Za to na jesieni to jest płonący krzew. Tło musi mieć rzeczywiście jednolite. Ogólnie piękna sztuka się ci trafiła. Upalikuj go do wypionowania.
mrokasia 08:20, 19 maj 2020

Faktycznie dereń ma niezwykłe "umaszczenie". Poobserwuj, może w sezonie nabierze spokojniejszych barw. Ja tak mam z grujecznikiem i kaliną Onondagą - posadziłam obok siebie a obie rośliny są wiosną bordowo-fioletowe. Teraz już zzieleniały .
Iwona100 10:05, 19 maj 2020

Cześć . Co ile sadziłaś carex Montana Raureif.
Zana 10:11, 19 maj 2020

Helen napisał(a)
Jak przejść obojętnie obok takiego ogrodu i takich zdjęć.

Helen, w realu nie jest tak kolorowo Cmokam

Monia81 napisał(a)

Anulka no jak wrzucisz focie, to wiesz, że muszę u Ciebie kilka razy się wracać, no tak mi się podoba a przypomnisz mi jaka to hostka? a dereń to podejrzewam może cię lekko zaskoczyć za chwilkę, mnie się on podoba po ruderowa fajnusia się robi, teraz to będzie masy nabierało buźka

Ta hosta to Liberty. Ona tylko wiosną ma tak silnie kontrastowe wybarwienie, potem ten żółty mocno blaknie. Na hostowej mam podobną odmianę Ivory Coast i ta trzyma takie kolory cały czas.

jolanka napisał(a)
Kochaniutka, kolejka do nowych zdjęć za tydzień zaklepana
Stare tez ujdą

Buziaki

Zapraszam A ja u Ciebie dawno nie byłam, mus się wprosić na wirtualny spacerek z kawką