Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

benia9185 11:24, 07 gru 2017

Wpadłam z doskoku pomachać i pozdrowić przed świątecznie,bo później może byc różnie z czasem ...
makadamia 12:06, 07 gru 2017

benia9185 napisał(a)
Wpadłam z doskoku pomachać i pozdrowić przed świątecznie,bo później może byc różnie z czasem ...

Bardzo rozsądne podejście. Bardzo przewidujące

Pozdrawiam wzajemnie
makadamia 12:07, 07 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Jak uciekniesz, to dopiero się zacznie! Remonty elektryki po 4 razy, podłogi po dwa razy, ludzie nierozumiejący, co do nich mówisz, nie szanujący Twojej pracy i nierozumiejący czego oczekujesz, ogólne zniszczenie i pośpiech w remontach.

To jest dla mnie nieustająco nie do pojęcia:/
makadamia 12:13, 07 gru 2017

iwonkap napisał(a)
Wszyscy z forów budowlanych przenieśli się na FB, chociaż to nie to samo ale można znaleźć namiastkę muratora ip. Trzeba się uzbroić w lawinę ludzi i ich zachowań które jakoś na FB sa zupełnie inne niż na znanych mi forach.Kilka dziewczyn z FM ma blogi, tez na FB grupy jest tego trochę

Kurczę blade - ale fb nie ma wielu funkcjonalności, które mają fora: wątki są mniej czytelne, zdjęcia niewygodnie pokazywać - no lipa.
Sama zapisałam się na jakieś dwie grupy ogrodnicze, ale nawet nie zaglądam, bo na forum wygodniej, a i poziom zupełnie inny...

A co do swojego remontu - wstępna koncepcja się klaruje, z inspiracji trzy możliwe style mi wyszły, pewnie wyceluję w coś pośredniego, teraz powinnam zacząć robić kosztorys i wycinać co droższe fanaberie
Gruszka_na_w... 22:43, 07 gru 2017

Najbardziej obniżeniu kosztów zrobienia kuchni sprzyja zaplanowanie spiżarni. To dla mnie najcudowniejsze miejsce. Otwarte regały, wszystko pod ręką. Kuchenne meble potrzebne są jedynie na talerze, kubki i sztućce oraz na przyprawy. Cała reszta jest 1-2 kroki obok. Dzisiaj już nie potrafiłabym sobie wyobrazić domu bez spiżarni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 07:52, 08 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Najbardziej obniżeniu kosztów zrobienia kuchni sprzyja zaplanowanie spiżarni. To dla mnie najcudowniejsze miejsce. Otwarte regały, wszystko pod ręką. Kuchenne meble potrzebne są jedynie na talerze, kubki i sztućce oraz na przyprawy. Cała reszta jest 1-2 kroki obok. Dzisiaj już nie potrafiłabym sobie wyobrazić domu bez spiżarni.

Haniu, dotknęłaś jednej z dwóch największych bolączek tego domu.
Z powodu braku spiżarni i braku sensownego salonu byłam gotowa sprzedać dom i budować się od nowa, tylko eM oprotestował ten pomysł

Taką namiastką spiżarni jest u nas strych, ale to jednak nie to samo

iwonkap 09:55, 08 gru 2017

makadamia napisał(a)

Kurczę blade - ale fb nie ma wielu funkcjonalności, które mają fora: wątki są mniej czytelne, zdjęcia niewygodnie pokazywać - no lipa.
Sama zapisałam się na jakieś dwie grupy ogrodnicze, ale nawet nie zaglądam, bo na forum wygodniej, a i poziom zupełnie inny...

A co do swojego remontu - wstępna koncepcja się klaruje, z inspiracji trzy możliwe style mi wyszły, pewnie wyceluję w coś pośredniego, teraz powinnam zacząć robić kosztorys i wycinać co droższe fanaberie

Zdecydowanie nie ma tej funkcjonalności i jest dużo większa tymczasowość i anonimowość wypowiedzi/porad czy przytyków i nie ma tez tej więzi która jest na forach i jednak fachowości podpowiedzi
makadamia 10:01, 08 gru 2017

Czyli sprawdziło się stare powiedzenie "gorszy pieniądz wypiera lepszy"

Coś mi się zdaje, że Was będę zamęczać swoimi dywagacjami. Przynajmniej dopóki Danusia mnie nie pogoni

Ale póki co, ciekawostka ogrodowa
Od dłuższego czasu intrygowały mnie niektóre powierzchnie utwardzone, widoczne na różnych inspiracjach: coś jakby ubita ziemia? Na pewno drobniejsze niż żwir.
W Polsce tego rozwiązania nigdy nie widziałam.
Dzisiaj, zupełnym przypadkiem dowiedziałam się że jest to decomposed granite. Po naszemu: rozłożony granit.
Chyba coś pomiędzy mączką granitową a żwirem.

Myślicie, że dałoby się coś takiego zrobić u nas? Sprawdziłoby się?
AniMa 12:31, 08 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Święte słowa
Poza tym w kuchni zawsze idealny porządek a w spiżarni...no cóż (znaczy sie to u mnie)
makadamia 12:52, 08 gru 2017

No cóż, ja nie mam spiżarni, może dlatego w kuchni nie mam i porządku

Stosuję rozwiązania zastępcze: zabudowałam jedną wnękę i planuję jeszcze taką szafę
będzie musiała wystarczyć.

I jeszcze bym chciała tą wyspę, o której mówiłam, najlepiej połączoną z breakfast nook.

Oj, ciasno się zrobi