Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

DorKa 07:56, 13 wrz 2018

qrcze, nie sądziłam ,że w tak młodym wieku zamieszkam na cmentarzu
Kawa 09:01, 13 wrz 2018

DorKa napisał(a)
qrcze, nie sądziłam ,że w tak młodym wieku zamieszkam na cmentarzu

hihihi
jak większość
makadamia 09:04, 13 wrz 2018

Teraz na cmentarzach to nawet tuj nie chcą sadzić, żeby więcej kwater zmieścić:/.
Stare cmentarze mają urok i bardzo lubię te "wycieczki po grobach" (okropnie to brzmi) na Wszystkich Świętych.
Nowe cmentarze to kamienne pustynie:/.
DorKa 09:06, 13 wrz 2018

Kawa napisał(a)

hihihi
jak większość

i wcale nie jest tak źle
DorKa 09:08, 13 wrz 2018

makadamia napisał(a)
Teraz na cmentarzach to nawet tuj nie chcą sadzić, żeby więcej kwater zmieścić:/.
Stare cmentarze mają urok i bardzo lubię te "wycieczki po grobach" (okropnie to brzmi) na Wszystkich Świętych.
Nowe cmentarze to kamienne pustynie:/.

zgadzam się i ten przewidywalny porządek na tych pustyniach. Wszystko oznakowane. Kto z nas nie zabłądził na starym cmentarzu szukając grobu wuja ? Ja tak mam co roku i to ma swój czar
mrokasia 09:44, 13 wrz 2018

DorKa napisał(a)

zgadzam się i ten przewidywalny porządek na tych pustyniach. Wszystko oznakowane. Kto z nas nie zabłądził na starym cmentarzu szukając grobu wuja ? Ja tak mam co roku i to ma swój czar

Ja też zaliczam się do posiadaczy cmentarnych tuj . Uważam, że mimo wszystko gorsze są wszelkiej maści jałowce...
A zabłądzić na nowym cmentarzu też można, zaręczam .
Toszka 10:00, 13 wrz 2018

Mnie także z cmentarzem bardziej kojarzą się jałowce niż tuje...i hosty
DorKa 10:11, 13 wrz 2018

mrokasia napisał(a)

Ja też zaliczam się do posiadaczy cmentarnych tuj . Uważam, że mimo wszystko gorsze są wszelkiej maści jałowce...
A zabłądzić na nowym cmentarzu też można, zaręczam .

nie doceniłam Twoich możliowści, wybacz
mrokasia 10:17, 13 wrz 2018

DorKa napisał(a)

nie doceniłam Twoich możliowści, wybacz

Zdecydowanie nie doceniłaś, umiem również zabłądzić w przejściach podziemnych jeśli tylko posiadają więcej niż jedno wyjście... .
Za to w lesie nie zabłądziłam nigdy .
aniula 11:54, 13 wrz 2018

makadamia napisał(a)
Odnośnie rozmowy o ogrodach to o tej porze jakoś nie mam weny (kawę dopiero zaczynam pić) i napiszę tylko jedno:
moja mama potwierdza, że tuje to "cmentarne" drzewa. Twierdzi, że dlatego się je tam sadziło, bo jako jedyne drzewa mają "złą energię" (w sensie: aniony czy kationy produkują). I z tego powodu nieustannie namawia mnie na wycięcie tej starej, wielkiej tui na środku ogrodu

U mnie tuje też z cmentarzem się kojarzą. W sąsiedztwie nie zauważyłam ani jednego starego egzemplarza. Najstarsze z końca lat 90. Dotąd nie mam ani jednej. Moja babcia też twierdziła, że nie sadzi się ich w ogrodach, że źle działają na żywych. Kilka lat temu przypadkowo gdzieś usłyszałam, że tuje, zwłaszcza w słoneczną pogodę, wydzielają jakieś niekorzystne dla człowieka związki, ale że roślin tych nie posiadam, nie drążyłam tematu, nie sprawdzałam wiarygodności informacji.