Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:24, 05 lis 2018

MartaKozak napisał(a)

Ja w tym roku dalam poziomki pod borowki

Toszka na pewno by zaaprobowała
Pszczelarnia 15:30, 05 lis 2018

makadamia napisał(a)

ja też, ale jak widzę co poniektóre wypielęgnowane ogrody to jednak się łamię
jednak chore zatoki są skuteczną przeszkodą dla jesiennych prac, więc u mnie już kocyk, kanapka, kominek i książka (no dobra - serial)

Coś jest z tymi zatokami w tym roku ....
makadamia 15:32, 05 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)
Powiem Ci, że niektóre posty mnie mega ubawiły

Tak czytam podszyt i... w śmiech, patrząc na tę 1 żurawkę i 2 elaty hihi Made my day

wiem, ze szpalerków nie lubisz, ale nie chcesz naprawdę dac jeszcze tej kocimiętki , żeby spiąć rabatę? a do tego jakieś inne atrakcje przy non stop kwitnacych kocimiętkach

a wiciokrzew miał byc wilczomleczem ?

tak, wiciokrzew miał być wilczomleczem, a żurawki i carexy są w ilościach "na rozmnożenie". Na wiosnę je podzielę i będzie lepiej.
U mnie wszystkie nasadzenia (oprócz cisów) idą tym trybem.
Nigdy nie wiem, czy dana roślina dobrze się u mnie poczuje, czy nie będzie schła w tych moich piaskach, czy będzie kwitła w cieniu itd. Dlatego najpierw kupuję "na przetestowanie", a jak się sprawdzi, to wtedy mnożę. Tak wychodzi taniej, ale dłużej. Dlatego po dwóch latach mam ciągle dziury w rabatach

A kocimiętkę aktualnie bym raczej ograniczała niż dodawała, bo jednak ten pokrój ma nieciekawy Ale nic nie jest jeszcze postanowione.
Kasia_CS 15:39, 05 lis 2018

makadamia napisał(a)

tak, wiciokrzew miał być wilczomleczem, a żurawki i carexy są w ilościach "na rozmnożenie". Na wiosnę je podzielę i będzie lepiej.
U mnie wszystkie nasadzenia (oprócz cisów) idą tym trybem.
Nigdy nie wiem, czy dana roślina dobrze się u mnie poczuje, czy nie będzie schła w tych moich piaskach, czy będzie kwitła w cieniu itd. Dlatego najpierw kupuję "na przetestowanie", a jak się sprawdzi, to wtedy mnożę. Tak wychodzi taniej, ale dłużej. Dlatego po dwóch latach mam ciągle dziury w rabatach

A kocimiętkę aktualnie bym raczej ograniczała niż dodawała, bo jednak ten pokrój ma nieciekawy Ale nic nie jest jeszcze postanowione.

Ty masz tą Walkers low, prawda? Bo ja też ją kupiłam (na rozmnożenie jedną, a jakże ) od razu ją podzieliłam na 2 i mam nadzieję, że wiosną na kolejne 2 dziabnę.

Ale kupiłam też 2 sztuki Purple haze (jeszcze mniejsza jest), więc w razie czego, jak już pomnożę i okaże się mała, to się w będę mogła podzielić
kasiab 16:07, 05 lis 2018

Asiu Twój sposób mi się podoba najpierw sprawdzanie pozniej rozmnażanie ja np nauczyłam się na bukszpanach które przesadzał mój mąż jak byłam w ciąży z 30 krzaków nie został ani jeden wszystkie padły bo za głęboko posadził i uwaga obsypał ziemią dookoła miały jak w bunkrze także tego to co sobie rozsadzam to jest w żłobku na końcu działki gdzie jego ręce nie sięgną
makadamia 17:16, 05 lis 2018

Kasiu C- tak, to WL. Jakbym miała większe rabaty, to byłaby świetna

Kasiu B - tych mężów to strach do ogrodu wpuścić
Anda 17:22, 05 lis 2018

Fajnie, że zrobiłaś taki jesienny przegląd ogrodu Ja Ci te puste miejsca na rabatach cienistych zapełnię, chcesz? Bo też na te pustki nie mogę patrzeć

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anka_ 17:58, 05 lis 2018

makadamia napisał(a)
Wsadzenie rozplenic i zawilców pomiędzy azalie to był dobry kierunek, ...
Ja muszę wiosną podążyć w tym kierunku.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Anda 18:04, 05 lis 2018

Tak się zastanawiam... Bo zawilce i rozplenice kwaśnej ziemi raczej nie teges... Azalie za to bardzo

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 18:46, 05 lis 2018

Anda napisał(a)
Fajnie, że zrobiłaś taki jesienny przegląd ogrodu Ja Ci te puste miejsca na rabatach cienistych zapełnię, chcesz? Bo też na te pustki nie mogę patrzeć

A czym tak konkretnie?

Bo np.: na lipowej tego miejsca wcale dużo nie zostało W tym roku powinno już zniknąć.
A pustki pod świerkami (bliżej pnia) to chyba tylko bluszcz hedera jest w stanie zapełnić