Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 14:21, 21 lip 2016

Domi, skąd Ty takie fajne "coś" emotkowatego bierzesz?

Alis- odstresuje (albo odstresowuje) to wizyta u Gruszki na wierzbie- wręcz uspokaja
U mnie można się podnieść na duchu- wszak u każdej z Was jest lepiej, ładniej i dalej niż u mnie. Ale spoko, spoko- dam radę
Toszka 15:09, 21 lip 2016

Makusia napisał(a)
No właśnie Toszka- padło takie pytko na moim wątku- jak głęboko należy przekopać tę mączką z glebą macierzystą? Np. pod brzozami, które mają dość spore korzenie...

pytko przeniosłam, bo właścicielka wątku nie ma takich brzóz

nie mozesz przekopać pod drzewami jak leci, bo uszkodzisz korzenie. Trzeba znaleźć wolne miejsca pomiędzy korzeniami i przekopać dobrodziejstwa tak jak głęboki system mają np. hosty., no, może ciut głębiej.
Mozna trochę dosypać kompostu i podnieść leciutko rabatę wokół drzewa, ale od pnia trzeba zachować odstęp ok. 10cm.
Luteczka 15:10, 21 lip 2016

Z tym lepiej, ładniej i dalej to polemizowałabym
Walczę dzisiaj od rana z chwastami ale ukrop nie z tej ziemi i zeszłam ze słoneczka co by mi uzwojenia mózgowego nie przegrzało. A końca nie widać
Makusia 15:23, 21 lip 2016

Toszka napisał(a)

pytko przeniosłam, bo właścicielka wątku nie ma takich brzóz

nie mozesz przekopać pod drzewami jak leci, bo uszkodzisz korzenie. Trzeba znaleźć wolne miejsca pomiędzy korzeniami i przekopać dobrodziejstwa tak jak głęboki system mają np. hosty., no, może ciut głębiej.
Mozna trochę dosypać kompostu i podnieść leciutko rabatę wokół drzewa, ale od pnia trzeba zachować odstęp ok. 10cm.

No i fajnie
Makusia 15:26, 21 lip 2016

Ewa a ja Ci powiem, że się cieszę, że u mnie w powijakach wszytko, bo co ja bym robiła, jakby wszytsko było zrobione? Taka kosmetyka jest na pewno fajna, ale nie odpręża tak bardzo jak pot na plecach
Jak już się człowiek napracuje, to może usiąść i podziwiać. Samo podziwianie, to nudnawe (choć przyjemne).
Ja póki co z podziwiania korzystam po pracy np. u HAni
inka74 16:22, 21 lip 2016

Koło w geometrii musi być okrągłe. W ogrodzie rządzi się innymi prawami, poczekaj jeszcze trochę jak roślinki zaczną rosnąć i sama sie o tym przekonasz, nie zawsze trzeba się trzymać co do centymetra. To nie laboratorium przecież

na marginesie łuczki z tylu i rabatka pod brzozami wyszły ci wyśmienicie.
Gruszka_na_w... 16:25, 21 lip 2016

Makusia napisał(a)

też nad tym pracuję, bo wbrew pozorom nie każde koło jest okrągłe

Masz na myśli słynną kwadraturę koła, czy inszą inszość ?
PS. W nocy śniło mi się obmyślanie sposobu na wytyczenie okręgu ze środkiem wewnątrz chałupy. Doszłam do wiercenia dziur w ścianach w celu przeciągnięcia sznurka na promień okręgu. Ech, te dylematy geometryczne!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
elka_ 16:46, 21 lip 2016

Makusia napisał(a)

Elu zabij mnie- ja nawet podestu nie mam
Mam nadzieję, że to pomyłka i mój eM na innym wątku komuś oświetlenia nie zakłada

Widzisz, od skakania po wątkach, to czasami mózg mi się grzeje
Podesty są stąd https://www.ogrodowisko.pl/watek/6781-ogrodek-frontowy?page=28 i na pewno Twój eM ich nie robił
Basiula 17:34, 21 lip 2016

Hahaha, bo Marta tak goni z wątkiem, że można czasem stracić orientację

W ogóle Marta, ty jesteś świetna wariatka! Uwielbiam takie
kaz742011 19:04, 21 lip 2016

Makusia napisał(a)
HAniu- glediczja na pewno w trakcie wędrówki do "glediczjowego nieba" spotkała na swojej drodze mojego jałowca- podali sobie gałązki i każdy z nich poszedł dalej w swoją ostatnią drogę

Może spotkali moją wisienkę, bo w zeszłym tygodniu odeszła do zielonego raju.

A tak w ogóle to zwolnij kobieto bo dopiero pisałam że mam mnóstwo stron do nadrobienia a tu znowu masa kolejnych. Może by tak jakieś pismo obrazkowe to szybciej ogarnę .