Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

lojalna_ 09:41, 01 gru 2016

Fajnie bielusko ! Oby tak czysciutko było jak najdłużej )) )) u mnie tez biedna biel az sie pychol smieje ) jak dzis rano moj piesio w zaspach biegał )))
TeresaK 10:22, 01 gru 2016

Mój też Jolu. Zabawa przednia , ,

Anda 12:04, 01 gru 2016

Teresko, poczytałam dyskusję tu i tam, i cieszę się, że zostajesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
lojalna_ 12:05, 01 gru 2016

A jaki on uroczy )) widuje go na Twoich fotkach i taki do miziania ))))
lindsay80 12:07, 01 gru 2016

Poranne zdjęcie w sam raz na pocztówkę, takiej zimy nie sposób nie lubić.
TeresaK 13:14, 01 gru 2016

Ewa - ja też się cieszę; a jak widzę Twój podpis pod postem: "Panie Foerster, co Pan robi przeciwko nornicom - Krzycze na nie" - to aż płaczę ze śmiechu. Muszę to wypróbować na karczowniku, który dobrał się do mojej Edenki.

Jolu - to prawda - do miziania; a już bije wszystkie rekordy kiedy do tego miziania próbuje wejść na kolanka Tylko to to jest większe ode mnie, kiedy stanie na dwóch łapach , , .

Edytko - to też prawda . Rzadko kto lubi zimę, ale dla takich obrazków można chociaż na chwilę zmienić zdanie
iwka 13:32, 01 gru 2016

To się porobiło

Witam się i ja coś czuję, że błyskawicznie wszystko ogarniesz, przejrzałam kilka stron i fajnie się zapowiada będę zaglądać bo planowanie przede mną, a u Ciebie fajne pomysły więc może coś podejrzę
TeresaK 14:57, 01 gru 2016

Iwonko - oczywiście zapraszam i ja do Ciebie będę zaglądać. W wolnych chwilach nadal myślę o mojej północnej, wschodniej i częściowo południowej granicy. Rozważam pomysły Dziewczyn. I skłaniam się najbardziej do propozycji Iwonki (Iwk4). Ma bardzo dużo racji w tym co pisze. Myślę, że zimozielone rośliny na granicy będą wspaniałym tłem dla innych roślin, w tym dla liściastych, które jesienią się przebarwiają. Natomiast zimą wypełnią pustkę.

Zobacz jak wygląda moja brzozowa bez tła zimozielonego:

A wystarczy kawałek zimozielonych i już to inaczej wygląda nawet zimą:

Czytam o choinach kanadyjskich i świerkach serbskich na wątkach tematycznych

A poza tym czekam na Asię (Makadamia), gdzieś zniknęła. Wierzę, że pomoże mi ogarnąć do końca linie rabat. Asiu... macham , ale spokojnie, mamy dużo czasu.
Gruszka_na_w... 17:21, 01 gru 2016

Choiny jako żywopłot stylistycznie nie będą się różniły od tuj, to w dalszym ciągu będzie geometryczny, regularny kształt ostro zamykający przestrzeń. O taki efekt ma chodzić? Zależy Ci na stworzeniu szczelnej przesłony?
Zimozielone mogą się pojawiać grupami jako element żywopłotu nieformowanego. Stosujesz je tam, gdzie zimą potrzebujesz tła, a liściaste tam, gdzie są ładne osie widokowe.
Brzozom w nóżkach można posadzić derenie.Zimą będzie widać czerwone gałęzie. U siebie wykorzystałam też jałowiec płożący Blue Carpet.
Gdybym w drodze do pracy napotkała taki widoczek, chyba skończyłoby się nieobecnością nieusprawiedliwioną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
iwka 17:21, 01 gru 2016

tło koniecznie musi być, po pierwsze daje właśnie cudne pole do wyeksponowania nasadzeń a po drugie ochrania przed wiatrem.
U mnie rosły olbrzymie świerki i zimą było bardzo cicho, z różnych przyczyn musiałam je usunąć i powiem Ci, że teraz to wiatr hula Posadziłam szmaragdy ale zanim urosną to trochę potrwa.

Też będę sadziła długi żywopłot, na początku miały być serby teraz się waham, fakt piękne są, jednak to wielkie drzewa. Sama jeszcze nie wiem na co się zdecyduję