Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

Gruszka_na_w... 17:27, 01 gru 2016

Tereska chciała zachować widoki, dlatego się dopytuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
iwka 18:02, 01 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tereska chciała zachować widoki, dlatego się dopytuję.
aaaaaa dobrze, dobrze jak tak to co innego nie każdemu dane mieć piękne widoki ja mam z każdej strony sąsiadów, z dwóch stron to bym nawet powiedziała że te widoki marne
TeresaK 18:10, 01 gru 2016

Choiny jako żywopłot stylistycznie nie będą się różniły od tuj, to w dalszym ciągu będzie geometryczny, regularny kształt ostro zamykający przestrzeń. O taki efekt ma chodzić? Zależy Ci na stworzeniu szczelnej przesłony?
Zimozielone mogą się pojawiać grupami jako element żywopłotu nieformowanego. Stosujesz je tam, gdzie zimą potrzebujesz tła, a liściaste tam, gdzie są ładne osie widokowe.
Brzozom w nóżkach można posadzić derenie.Zimą będzie widać czerwone gałęzie. U siebie wykorzystałam też jałowiec płożący Blue Carpet.
Gdybym w drodze do pracy napotkała taki widoczek, chyba skończyłoby się nieobecnością nieusprawiedliwioną.

Gruszeczko, nie chodzi mi o szpaler choin kanadyjskich, czy długi szpaler serbów, jeszcze do tego przycinany, żeby stworzyć szczelne przesłony. Właśnie myślę wzdłuż granic (nie całych) posadzić grupami rośliny zimozielone. To fakt nie chcę zasłaniać sobie widoków, ale jednocześnie chciałabym, żeby było przytulnie. Prawie cała południowa granica i zachodnia są wolne od wysokich nasadzeń. Północna jest od drogi, wprawdzie wiejskiej, ale drogi. Nie mówię, żeby posadzić żywopłot z formowanego cisa, bo faktycznie źle to może wyglądać wśród pól. Ale np.tak jak w "Ogrodzie z lustrem" grupa serbów poprzeplatana szmaragami i choinami kanadyjskimi - czemu nie?.
Natomiast na granicy wschodniej koniecznie widzę coś wyższego. Pisałam chyba, że od wschodniej strony, wprawdzie w odległości 300 m, ale mam sąsiadów. Dom stoi wyżej, jest na skarpie, ogród niżej i sąsiedzi, wprawdzie daleko, ale też niżej. Niekoniecznie chcę to oglądać.
Kurcze... Haniu, nie wiem, czy coś z tego wiesz co nabazgrałałam.
Gruszka_na_w... 18:19, 01 gru 2016

Wiem, o co Ci chodzi. To byłby tzw, żywopłot mieszany formowany z nieformowanym. Choiny to fajny wybór, bo są mniej uporządkowane niż cisy czy tuje.
Na działkach w szczerym polu najbardziej doskwiera brak wysokich drzew, które równoważyłyby bryłę domu.
U siebie mam choiny wsadzone nieregularnie między liściaste.
Szkoda, że nie pomyślałaś o drzewach na etapie budowy domu. Dobrze byłoby posadzić je jak najszybciej, bo najdłużej się na nie czeka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:29, 01 gru 2016

Można też zrobić tło z mieszanych roślin iglastych różniących się pokrojem i kolorem. Zajrzyj sobie jeszcze do naturalistycznych ogrodów
Agani
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani
Alinki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/47-ogrod-u-stop-klasztoru
Agnieszki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2954-jurajski-ogrod
Vivy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku

Popatrz jak one rozwiązały tworzenie naturalnych przesłon.
TeresaK 18:46, 01 gru 2016

Wiem, o co Ci chodzi. To byłby tzw, żywopłot mieszany formowany z nieformowanym. Choiny to fajny wybór, bo są mniej uporządkowane niż cisy czy tuje.
Na działkach w szczerym polu najbardziej doskwiera brak wysokich drzew, które równoważyłyby bryłę domu.

Właśnie - super to nazwałaś Gruszeczko.
Zgadzam się z Tobą. Strasznie żałuję że nie posadziłam drzew na etapie budowy domu, ale wierz mi to nie z powodu braku wiedzy, ale inne były tego przyczyny

Zaraz na spokojnie przejrzę linki, które mi podałaś Dzięki
TeresaK 18:51, 01 gru 2016

Dobrze byłoby posadzić je jak najszybciej, bo najdłużej się na nie czeka.

No właśnie. Dlatego muszę coś wymyśleć, żeby jak tylko będzie można wiosną zacząć sadzić od razu przystąpić do działania. Ten szkielet muszę zrobić jak najszybciej Prawie wiem czego chcę, tylko nie wiem w jakich odległościach sadzić. Czytam i czytam i... wiem, że nic nie wiem

Haniu znam te ogrody. Jurajskim jestem wprost zachwycona, nawet do Agnieszki wprosiłam się na kawę. Nie odmówiła. Liczę, że będę mogła Jej ogród zobaczyć na żywo
Anda 19:20, 01 gru 2016

TeresaK napisał(a)
[b]

Zobacz jak wygląda moja brzozowa bez tła zimozielonego:

Pięknie to wygląda... Ogród wpisany w krajobraz. Jeszcze jakby tam derenie posadzić, te czerwone i pomarańczowe gałęzie pięknie by konweniowały ze wszystkim, i tłem i brzozami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 19:27, 01 gru 2016

Na ogół przyjmuje się do planowania nasadzeń wielkość roślin w wieku 10 lat. Zakłada się, że po tym czasie musi nastąpić pierwsza modernizacja ogrodu.
Może warto zainwestować (Mikołaj) w katalog roślin wydawany przez Związek Szkółkarzy Polskich. Tam będą szczegółowe opisy wszystkich drzew i krzewów dostępnych w Polsce.
TeresaK 19:36, 01 gru 2016

Mam taki katalog Haniu. Będę walczyć. Coś wymyślę i wtedy pokażę