Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Wiolka5_7 12:50, 11 lis 2018

effka napisał(a)

To już konkretne drzewko, możesz zapisać w jakiej cenie?

No konkretne, na wysokim pniu...200 zł
eVka 13:00, 11 lis 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

No konkretne, na wysokim pniu...200 zł

Dobra cena. Na wiosnę będę szukać drzew na pozostałe rabaty, ciekawe na co padnie.
Wiolka5_7 13:18, 11 lis 2018

effka napisał(a)

Dobra cena. Na wiosnę będę szukać drzew na pozostałe rabaty, ciekawe na co padnie.

Też myslę,że ok
No ciekawa jestem co kupisz
Ja muszę 3 buki bordowe Dawyck Purple kupić i tą glediczję Sunburst i wiecej drzew nie planuję,na razie
eVka 14:02, 11 lis 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Też myslę,że ok
Ja muszę 3 buki bordowe Dawyck Purple kupić i tą glediczję Sunburst i wiecej drzew nie planuję,na razie

Super, że masz takie konkretne plany. Ja jeszcze nie mam pojęcia co posadzę na tych 5 nowych wysepkach, oprócz tych klonów golden globe.
eVka 14:02, 11 lis 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Też myslę,że ok

Super, że masz takie konkretne plany. Ja jeszcze nie mam pojęcia co posadzę na tych 5 nowych wysepkach, oprócz tych klonów golden globe.
eVka 16:57, 11 lis 2018

Remont elewacji garażu ma się ku końcowi. Jedynym problemem jaki został do rozwiązania to zniszczone cokoły. Są mocno ukruszone. Wymyśliłam żeby je zakryć, wybuduję takie donice na pnącza

https://pin.it/a2c4unu5i2zknj
Zaizolowałabym te cokoły przeciwwilgociowo i postawiłam długie donice z takich betonowych obrzeży wys. 30 cm
[]
Donice stałyby na podbudowie z grysu, czy 30 cm ziemi wystarczy na dobre zimowanie pnączy? I jakie pnącze na zachodnią ścianę byłoby najlepsze?
Na północną chyba tylko bluszcz?
Mam zdjęcie jeszcze z tynkowania i tu widać te niskie brzydkie cokoły
Toszka 18:18, 11 lis 2018

Ewo, na północną ścianę to przywarka japońska, hortensja pnąca...nie koniecznie sam bluszcz
Pytanie tylko czy korzenie będa mogły rosnąć w ziemi pod donicami, czy tylko te donice będą mieć.
eVka 18:28, 11 lis 2018

Toszka napisał(a)
Ewo, na północną ścianę to przywarka japońska, hortensja pnąca...nie koniecznie sam bluszcz
Pytanie tylko czy korzenie będa mogły rosnąć w ziemi pod donicami, czy tylko te donice będą mieć.

Hortensja pnącza brzmi kusząco Korzenie przy północnej ścianie będą miały ziemię bo tam nie ma utwardzenia ale od zachodniej strony jest utwardzenie z tłucznia a na to grys, tak jak widać na zdjęciu, więc będzie tylko ziemi tyle ile w donicy, za to dobry drenaż
Anda 18:41, 11 lis 2018

Hortensja to potezne pnacze po paru latach, ale piekne. Sa rozne, ladne odmiany. Warto sie rozejrzec.

Od zachodniej strony pozostaja Ci w takim razie rosliny sucholubne, sedum, sukkulenty, rosliny preriowe. Wybor ogolnie duzy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 18:52, 11 lis 2018

Anda napisał(a)
Hortensja to potezne pnacze po paru latach, ale piekne. Sa rozne, ladne odmiany. Warto sie rozejrzec.

Od zachodniej strony pozostaja Ci w takim razie rosliny sucholubne, sedum, sukkulenty, rosliny preriowe. Wybor ogolnie duzy

Muszę poczytać o hortensji pnącej.
A czy jest jakieś pnącze, które zniesie takie warunki, tzn. donicę?