Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

anbu 13:17, 13 mar 2019

AniazUroczyska napisał(a)

I bądź tu mądry człowieku! Same zagadki!
Ewa czy Magda?
Rodki podobno tylko w półcieniu, a okazuje się ,że na słońcu też dają radę i lepiej kwitną, więc jakie stanowisko wybrać ? Stosujecie torf , czy nie? Toszka nie poleca torfu, a Bogdzia stosuje.... ? A jakie są Wasze doświadczenia i przepisy na „ „dobrze przygotowane podłoże” – co się na nie składa i w jakich proporcjach?

Aniu ja słuchałam Toszki w kwestii rodków, co nie oznacza że teorie Bogdzi są złe No przecież ma piękne rodki, co nie?
Ktoś z tego forum pisał, że Rododendrony w swoim naturalnym środowisku rosną na skrajach lasów a nie w głębokim cieniu. Niestety mam zaawansowaną sklerozę i za nic w świecie sobie nie przypomnę kto i gdzie
To podobnie jak z hortensjami Moje Limki rosną na patelni i świetnie sobie radzą a podobno powinnam je sadzić tylko w cieniu
Przymierzam się też do zakupu Świecznicy. Wszyscy piszą, że ona tylko do cienia się nadaje a ja ostatnio znalazłam na jej temat ciekawe informacje, że w słonku lepiej kwitnie tylko musi mieć wilgotne podłoże
Tak samo ciemierniki Niby do cienia a Monty Don twierdzi, że na słonecznym stanowisku sobie poradzą
Myślę, że musisz sama sprawdzić u siebie w ogródku co gdzie sadzić i jak to się ma do uznanych teorii
DorKa 13:27, 13 mar 2019

Ale rewolucje u Ciebie! Będzie pięknie. Te trawki idealnie przystrzyżone tylko czekają na nowe otoczenie

Troszkę mnie zmartwiłaś tą ciemnością na starym tarasie My w tym roku też robimy taras ale eMek uparł się na zadaszenie z drewna. Mam nadzieję,że nie popadnę w wieczną depresję z tej ciemności
Wiolka5_7 13:29, 13 mar 2019

Super się dzieje !
Wiolka5_7 13:36, 13 mar 2019

anbu napisał(a)

Aniu ja słuchałam Toszki w kwestii rodków, co nie oznacza że teorie Bogdzi są złe No przecież ma piękne rodki, co nie?
Ktoś z tego forum pisał, że Rododendrony w swoim naturalnym środowisku rosną na skrajach lasów a nie w głębokim cieniu. Niestety mam zaawansowaną sklerozę i za nic w świecie sobie nie przypomnę kto i gdzie
To podobnie jak z hortensjami Moje Limki rosną na patelni i świetnie sobie radzą a podobno powinnam je sadzić tylko w cieniu
Przymierzam się też do zakupu Świecznicy. Wszyscy piszą, że ona tylko do cienia się nadaje a ja ostatnio znalazłam na jej temat ciekawe informacje, że w słonku lepiej kwitnie tylko musi mieć wilgotne podłoże
Tak samo ciemierniki Niby do cienia a Monty Don twierdzi, że na słonecznym stanowisku sobie poradzą
Myślę, że musisz sama sprawdzić u siebie w ogródku co gdzie sadzić i jak to się ma do uznanych teorii

Moim zdaniem zależy też jaka jest odmiana rododen. Bo np.moje Cunningham`s White' mają patelnię od rana przy ścianie domu i nic im się nie dzieje,pięknie rośną... a inny w takich samych Ann Lindsay kiedy wypuszcza młode listki to mu je przypala ...
Magleska 13:45, 13 mar 2019

Ewa fajnie się dzieje ….co do rodków nie wypowiadam się ,bo moje rosną na skarpie ,na słońcu i wieje po nich ….jak na razie 3 sezon żyją ….
Zakrecona 13:52, 13 mar 2019

Ewa, ale będzie super taras. Też może kiedyś takie zadaszenie zrobię
HannaR 14:53, 13 mar 2019

A nie powinno się najpierw zrobić elewacji, a później zadaszenie?
HannaR 14:58, 13 mar 2019

DorKa napisał(a)
Ale rewolucje u Ciebie! Będzie pięknie. Te trawki idealnie przystrzyżone tylko czekają na nowe otoczenie

Troszkę mnie zmartwiłaś tą ciemnością na starym tarasie My w tym roku też robimy taras ale eMek uparł się na zadaszenie z drewna. Mam nadzieję,że nie popadnę w wieczną depresję z tej ciemności

Ja mam zadaszony taras od strony północnej. Jest też mur z kominkiem od zachodu. I nie powiedziałabym, że jest tam ciemno. W upalne, letnie dni bardzo przyjemnie się tam siedzi. Zadaszenie jest z blachodachówki na konstrukcji drewnianej. Nie chciałam z przezroczystego poliwęglanu, bo bałam się, że ciągle będzie brudny. I że byłoby pod nim gorąco.
DorKa 15:07, 13 mar 2019

HannaR napisał(a)

Ja mam zadaszony taras od strony północnej. Jest też mur z kominkiem od zachodu. I nie powiedziałabym, że jest tam ciemno. W upalne, letnie dni bardzo przyjemnie się tam siedzi. Zadaszenie jest z blachodachówki na konstrukcji drewnianej. Nie chciałam z przezroczystego poliwęglanu, bo bałam się, że ciągle będzie brudny. I że byłoby pod nim gorąco.

Dzięki Jakby eMek decyzję podjął ( z tych samych względów co Ty ) i nic na nią nie wpłynie ale przynajmniej będę spokojniejsza
Alicja169 15:15, 13 mar 2019

anbu napisał(a)

Świecznica Cimcifuga (Cimicifuga) rośnie i kwitnie najlepiej gdy jest w cieniu (może niekoniecznie pełny cień).
Wsadziłam ją początkowo w miejscu słonecznym i przez dwa lata była marna, słabo kwitła, dopiero jak doczytałam i przesadziłam w miejsce gdzie od godziny 12 jest cień, pokazała co potrafi.
Właśnie dokupiłam kolejną, tym razem o zielonych liściach (wcześniej miałam odmianę z brązowymi liśćmi) i posadzę obok już rosnących, stworzy się mała grupka