Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:58, 27 wrz 2019

makadamia napisał(a)

Jest na to sposób
Co ma być na tych rabatach? Jakieś miskanty, rozplenice, hortensje?
Niech eM weźmie miarkę w rękę i idzie zmierzyć jaką szerokość mają dorosłe egzemplarze i sobie przeliczy

Proste a genialne!!! Każę mu zmierzyć pojałowcową .

Myślę, że przeraziła go sumaryczna powierzchnia do obsadzenia. To nie pojedyncza, wyodrębniona rabata, do jakich jest przyzwyczajony, tylko wielka, ciągnąca się połać... Jak dojdzie do tego rabata środkowa-przybasenowa to zawał murowany .
jolanka 11:13, 27 wrz 2019

Asia ma racje, poproś eMa o policzenie ile potrzebujesz miejsca na rośliny. Faceci lubią liczyć więc jak zacznie dodawać szer. Serbów, traw i czegoś jeszcze to sama jestem ciekawa ile mu wyjdzie tej szerokości rabaty
makadamia 11:24, 27 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Proste a genialne!!! Każę mu zmierzyć pojałowcową .

Myślę, że przeraziła go sumaryczna powierzchnia do obsadzenia. To nie pojedyncza, wyodrębniona rabata, do jakich jest przyzwyczajony, tylko wielka, ciągnąca się połać... Jak dojdzie do tego rabata środkowa-przybasenowa to zawał murowany .

Pusty pokój też wydaje się duży, a jak się zacznie wstawiać meble, to okazuje się że ciasno.
Ja też nie doceniłam, ile miejsca zajmują rośliny i teraz bujam się ze zbyt małymi rabatami
inka74 11:35, 27 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Zakładam, że dam radę bo bardzo chcę się z Wami spotkać i zobaczyć Kwartetowy ogród. Ale wiesz - jak eM zagrozi rozwodem to sama rozumiesz... .
weź go ze sobą. Masz przesympatycznego męża. A ogród Kwartecika może mu otworzyć oczy jak pięknie może być i u was na nowej części jak ci pozwoli na eksperymenty. Nie umniejszając piękna obecnej części ale tam przerabiasz zastany stan a tu wszystko od początku robisz.
tulucy 13:22, 27 wrz 2019

Tak a propos spotkania, czy coś komuś przywieźć? U siebie wrzucam hostę do wydania, zielona z białym brzegiem (Kasia wiem, że takich nie lubisz i sorki za prywatę)
mikina34 14:12, 27 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Te zawilce są super. Muszę sobie dokupić białych .
To brązowe to trawka, którą dostałam od Kwartecika. Nie wiem jak się nazywa. Najśmieszniejsze, że kępy-matki jakimś cudem mi wygniły na moich piaskach, po czym w roku następnym pojawiło się multum maleńkich sieweczek, które rozsadziłam po całym ogrodzie.

O patrz, ja miałam dokładnie tak samo z ta trawką (widzę po zdjęciach, ze identyczna jest), tylko, że ja wymyśliłam sobie, że na jesieni wysadzę kilka kępek do doniczek i na wiosnę wsadzę w miejsce docelowe, ale guzik mi z tego wyszło, nic nie wystartowało :/. Musze tym razem na wiosnę je przesadzić w fazie wzrostu.

Uprzejmie informuję, że cichaczem podglądam Twoje rewolucje i jestem pełna podziwu dla Was
Aaa, mam do wysadzenia dwa krzaki lilaków, na szczęście niedużych, raptem 3 letnich, udało się wam wszystkie korzenie wyhatrać?
mrokasia 16:44, 27 wrz 2019

jolanka napisał(a)
Asia ma racje, poproś eMa o policzenie ile potrzebujesz miejsca na rośliny. Faceci lubią liczyć więc jak zacznie dodawać szer. Serbów, traw i czegoś jeszcze to sama jestem ciekawa ile mu wyjdzie tej szerokości rabaty

Chyba nie zaryzykuję. Bo jak przeliczy te metry na cenę roślin to będzie słabo...

makadamia napisał(a)

Pusty pokój też wydaje się duży, a jak się zacznie wstawiać meble, to okazuje się że ciasno.
Ja też nie doceniłam, ile miejsca zajmują rośliny i teraz bujam się ze zbyt małymi rabatami

To prawda. Myślę, że teraz spróbujemy wypracować kompromis a potem się zobaczy. Mam w planach w pierwszej kolejności posadzić duże krzewy, duże trawy i duże byliny. Jak eM zobaczy ile miejsca zajmie 1 krzew to od razu zmienią mu się proporcje. Ale na pewno będzie na początku więcej trawnika niż w moim projekcie .
mrokasia 16:45, 27 wrz 2019

inka74 napisał(a)
weź go ze sobą. Masz przesympatycznego męża. A ogród Kwartecika może mu otworzyć oczy jak pięknie może być i u was na nowej części jak ci pozwoli na eksperymenty. Nie umniejszając piękna obecnej części ale tam przerabiasz zastany stan a tu wszystko od początku robisz.

Zaproponowałam, nie powiedział "nie" .
mrokasia 16:47, 27 wrz 2019

tulucy napisał(a)
Tak a propos spotkania, czy coś komuś przywieźć? U siebie wrzucam hostę do wydania, zielona z białym brzegiem (Kasia wiem, że takich nie lubisz i sorki za prywatę)

Nie ma sprawy, prywatuj się bez krępacji .
mrokasia 17:00, 27 wrz 2019

mikina34 napisał(a)

O patrz, ja miałam dokładnie tak samo z ta trawką (widzę po zdjęciach, ze identyczna jest), tylko, że ja wymyśliłam sobie, że na jesieni wysadzę kilka kępek do doniczek i na wiosnę wsadzę w miejsce docelowe, ale guzik mi z tego wyszło, nic nie wystartowało :/. Musze tym razem na wiosnę je przesadzić w fazie wzrostu.

Uprzejmie informuję, że cichaczem podglądam Twoje rewolucje i jestem pełna podziwu dla Was
Aaa, mam do wysadzenia dwa krzaki lilaków, na szczęście niedużych, raptem 3 letnich, udało się wam wszystkie korzenie wyhatrać?

Na jesieni trawy już słabo się korzenią więc to mogło być problemem.
jeśli chodzi o lilakowe korzenie to nie mam pojęcia, ale szczerze mówiąc wątpię by udało się wszystko wykopać. Wiesz, to kłębowisko zajmowało jakieś 12m2...
Zaglądaj, zapraszam .