Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

tulucy 21:18, 09 kwi 2020

Jola mniót na moje serce... bo dziś tak zrobiłam z żurawką od Ciebie... ucięłam sekatorem i bach do ziemi
mrokasia 21:45, 09 kwi 2020

Kawa napisał(a)
ja w pracy jeszcze
ta gwiaździsta magnolia mnie kusi
i mnie kusi spróbować jeszcze raz mimo dwukrotnego niepowodzenia

do trzech razy sztuka ... albo do pięciu

Kawa napisał(a)
a masz jakiś sprawdzony ogrodniczy w którym można podpytać o tą jabłonkę
sorry że cie pytam ale ostatio byłaś na kupnie drzewek

Kochana, nie umiem doradzić. Swoje Kanzany kupowałam stacjonarnie, ta szkółka chyba nie wysyła, ale możesz sprawdzić - szkółka Szymanowski w Duchnicach.

sarenka napisał(a)
No właśnie chciałam w słońcu popracować to nie dałam rady, łopata jakaś ciężka się zrobiła ,sił brak.

Lawendy dużo przycielas? Czym je podsypalas?

Lawendy przycięłam na krótkiego jeża, mają maks. 15 cm. Podsypałam nawozem do lawendy.

UrsaMaior napisał(a)

Jak glina, to róże sadź! Widziałaś jaki szał u Kwarteta robią.

Co do magnolii, to ja też bym jeszcze dosadziła;D

Róże mówisz?
Magnolie będą, niech się tylko to wariactwo uspokoi...
mrokasia 21:56, 09 kwi 2020

TAR napisał(a)
pijcie sok pomidorowy, ostatnio tez chodzilam jak na haju, umeczona i zdeptana a od wczoraj na soku i jakos mi sie lepiej zrobilo. moze to niedobory potasowo-żelazniane po zimie.

Aaaa, bardzo lubię sok pomidorowy .

sarenka napisał(a)

A właśnie trzecia podwójna kawę wypiłam, ale sok pomidorowy to lepszy pomysł bo może tak być jak piszesz.

O matko, ja tez dzis na 3 kawach

Basieksp napisał(a)
Ja do tego soku dadam trochę odpoczynku i uśmiechu

Witaj . Odpoczynek aktywny czyli z użyciem szpadla się liczy? .

April napisał(a)
Cześć Kasiu, podziwiam energię i chęci do prac. Fajnie że sąsiad nie oszpeci ci widoku.
Żurawki trzeba niestety odmładzać ale myślę że warto. No i zajmuje to tylko sekundę. Z tych pokazywanych sadzonek powinnaś odłamać górną część, zostawiając tak z 5 cm tej nóżki i od razu do ziemi. Stare korzenie nie są potrzebne. Stare liście też trzeba oberwać, wystarczy kilka młodych zostawić. Bardzo szybko z tej nóżki puści korzenie i będzie piękna. Idealnie jest jak od starej sadzonki odrywasz pędy z piętką ale takie przycięte, odłamane, też szybko się ukorzeniają. Byle miały półcień i wilgoć.

Znając twój upór to już w tym sezonie będzie u ciebie co podziwiać

Kochana! Energię i zapał mam, gorzej z siłą .
Ja tym żurawkom nie ciapnęłam tego korzenia tylko oczyściłam i posadziłam. To co - wykopać, uciąć i posadzić ponownie? Wilgoć i cień będą mieć.

Helen napisał(a)

Kasia, czymś podsypałaś lawendy, dobrze czytam?

Tak, nawozem do lawendy

tulucy napisał(a)
Jola mniót na moje serce... bo dziś tak zrobiłam z żurawką od Ciebie... ucięłam sekatorem i bach do ziemi

No to byłaś lepsza ode mnie, ja nie ucięłam.
mrokasia 22:00, 09 kwi 2020

Dziś podzieliłam 3 wielkie kępy rozchodnika rosnące na podokiennej. W zeszłym roku porosły mi rozchodniki potwory i zajęły mnóstwo miejsca. Więc odchudziłam towarzystwo. Pozyskane w ten sposób sadzonki posadziłam na nowej części . Potem podlałam i padłam .

Aaaaa i jeszcze wsadziłam do ziemi kilka wyrwanych z ziemi odrostów lilaka Palibin. Łatwo się przyjmują?
Magara 22:33, 09 kwi 2020

A na cięcie lawendy to już czas???
Jakoś mam z tyłu głowy słowa Toszki, żeby lawendę ciąć jak najpóźniej - teraz wszystko wcześniej się dzieje więc sama nie wiem, a moja straszy nieprzycięta
Basieksp 23:30, 09 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Aaaa, bardzo lubię sok pomidorowy .

O matko, ja tez dzis na 3 kawach

Witaj . Odpoczynek aktywny czyli z użyciem szpadla się liczy? .

Kochana! Energię i zapał mam, gorzej z siłą .
Ja tym żurawkom nie ciapnęłam tego korzenia tylko oczyściłam i posadziłam. To co - wykopać, uciąć i posadzić ponownie? Wilgoć i cień będą mieć.

Tak, nawozem do lawendy

No to byłaś lepsza ode mnie, ja nie ucięłam.

Przyznam się bez bicia, sok pomidorowy średnio lubię, ale zrelaksować się ze szpadem to jest to niektórzy patrzą zdziwieni jak ta kobita ma ciężko że z ta łopatą, trudno im to wytłumaczyć że to żadna kara, też tak macie Miałam raz propozycje od dwóch sąsiadów że zastąpią mnie przy pomocy mojemu mż bo nie mogą patrzeć że kobieta z łopatą no ku..cze
April 08:30, 10 kwi 2020

Kasiu, jak ci się chce to wykop żurawki i przytnij te korzenie. Jak nie, a zakopałaś głębiej to pewnie też wypuści świeże korzonki z tego zakopanego. Choć tej wersji nigdy nie testowałam. Jestem raczej za radykalnym odmładzaniem bo myślę że wtedy na dłużej to wystarcza.
Ja przeziębiona, siły też jakoś niewiele. No i rozbija mnie konieczność chodzenia do pracy. Nie zawsze mogę zdalnie. A dziś jeszcze coś mi się zawiesiło...
April 08:31, 10 kwi 2020

tulucy napisał(a)

Super, trzymam kciuki
Ja nawet nie przycinam sekatorem ale obłamuję, podobno to bardziej pobudza do korzenienia się. Ale one żywotne, dadzą radę
Gosiek33 09:07, 10 kwi 2020

Wszystkiego nie nadgonię ale staram się

Zerwany bluszcz dobra wiadomość ale czy z ziemi nie odbije? Trzymam kciuki by szybko tę ścianę ogarnęli

Przepis na żurawkę pomocny bardzo. Czekam aż wszystko zakwitnie u Ciebie
mrokasia 21:54, 10 kwi 2020

Gosiek33 napisał(a)
Wszystkiego nie nadgonię ale staram się

Zerwany bluszcz dobra wiadomość ale czy z ziemi nie odbije? Trzymam kciuki by szybko tę ścianę ogarnęli

Przepis na żurawkę pomocny bardzo. Czekam aż wszystko zakwitnie u Ciebie

Obawiam się, że odbije... sąsiad będzie jeszcze wykopywać u nas karpy (są dwie), ale nie mam złudzeń, że uda mu się to zrobić skutecznie. Trudno, będę usuwać, kiedyś dziada wykończę.