Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Magleska 12:46, 14 kwi 2020

Kasia

wertkulatorem równałam ziemię ,później grabkami ,trochę deską porównałam i tyle

ja tak tu robiłam -jak zobaczysz zdjęcie ,to usunę ,żeby Ci nie śmiecić -chwastów nie wyrywałam ...mi nie zależy na dywaniku
Johanka77 12:54, 14 kwi 2020

Madzia, ładnie!
mrokasia 13:05, 14 kwi 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
My też sialiśmy Barenburg, właśnie wschodzi, ale chyba jakąś sportową odmianę ze zrozumiałych u mnie względów U mnie ekipa siała i najpierw właśnie spulchniali, tylko mało było chwastów bo jesienią kompostem przywaliłam, a potem wałowali w tą i z powrotem. Myślę, że większość chwastów wyleci Ci w regularnym koszeniu, nie?

Właśnie byłam u Ciebie i zadałam pytanie .
Oczywiście, że większość chwastów zginie podczas koszenia, mam jednak miejsca gdzie obecnie jest ich dość sporo i trawa nie będzie miała szans.

Magleska napisał(a)
Kasia

wertkulatorem równałam ziemię ,później grabkami ,trochę deską porównałam i tyle

ja tak tu robiłam -jak zobaczysz zdjęcie ,to usunę ,żeby Ci nie śmiecić -chwastów nie wyrywałam ...mi nie zależy na dywaniku

Madziulka, z nieba mi spadłaś!!!
Zapomniałam zupełnie, że mamy wertykulator! Gapa ze mnie! Wypróbuję jak to działa na jakimś kawałku . Pojedyncze chwaściki mi nie przeszkadzają, też nie mam presji na angielską murawę, wystarczę mi wystarczająco ładny .
Fotki nie usuwaj, proszę .
Magleska 13:16, 14 kwi 2020

Kasiu jak chcesz ,to zostawię ….
spróbuj -zobaczysz ,czy Ci się spodoba ….to tymi nożami trzeba -nastawiam największą głębokość i mielę

ja bardzo eksploatuję mój wertykulator już jeden zajechałam na kamieniach

-ale mi bardzo ułatwia pracę z ziemią -nawet teraz jak robiłam kanty -to to co wykopałam nim rozkruszyłam i tylko zagrabiłam
mrokasia 13:26, 14 kwi 2020

Madziu, wypróbuję na pewno, może jeszcze dziś .

mrokasia 13:30, 14 kwi 2020

Dziś bardzo zimno. Wieje lodowaty wiatr choć w słońcu i w zacisznym miejscu całkiem przyjemnie. Wyszłam na chwilę, podlałam magiczną siłą kilka rudych bukszpanów i grabka na froncie. Grabek kompletnie łysy, poprzycinałam mu dziś suche gałązki, czekam co będzie dalej. Po wnikliwym obejrzeniu delikwenta odkryłam kilka oczek tuż przy pniu i zauważyłam nawet listek - na samym dole puścił od pnia. Może jednak ruszy biedaczek.
TAR 13:56, 14 kwi 2020

Kasia tylko teraz nie przycinaj tych grabkow, bo one soki puszczaja, na przycinki raczej lipiec dobry
mrokasia 14:45, 14 kwi 2020

TAR napisał(a)
Kasia tylko teraz nie przycinaj tych grabkow, bo one soki puszczaja, na przycinki raczej lipiec dobry

Nie, nie, nie przycinam, temu jednemu tylko to co ewidentnie suche przycięłam, nawet chyba do żywego nie doszłam.
Dzięki za czujność! Cmok
April 14:48, 14 kwi 2020

Hmmm, a ja w zeszłym tygodniu cięłam żywopłoty grabowe bo wcześniej nie zdążyłam... oby przeżyły bez większych szkód.
mrokasia 14:59, 14 kwi 2020

April napisał(a)
Hmmm, a ja w zeszłym tygodniu cięłam żywopłoty grabowe bo wcześniej nie zdążyłam... oby przeżyły bez większych szkód.

Z 2 tygodnie temu usunęłam kilka dolnych gałązek tym dwóm pozostałym, nie zauważyłam żadnych wycieków.
Doczytałam, że graby tnie się listopad-marzec i czerwiec-lipiec. To chyba można uznać, że się wyrobiłaś .