Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Magara 22:56, 14 kwi 2020

Kasiu, ogon będzie żyć choć lekko nie jest póki co
Ale odnośnie cięcia pytanko mam - piszesz, że ucięłaś grabowi to co ewidentnie suche - można tak z każdym drzewkiem???
Pytam bo mam trzy nowe klony, sadzone jesienią, wszystkie szczęśliwie się dobrze zapowiadają, ale jeden ma w dwóch miejscach takie ewidentnie suche badylki i nie wiem co z nimi zrobić??? z moich Toszkowych notatek wynika, że klony się tnie w lutym i sierpniu, ale czy to suchelców też dotyczy???
Johanka77 23:38, 14 kwi 2020

Ja w tym roku grabów nie cięłam, bo w ubiegłym roku miały dwa cięcia i to dość drastyczne...
Niech trochę porosną
Brzozowadzie... 08:08, 15 kwi 2020

Kasiu, w zeszłym roku sadziłam graby wiosną i jesienią i mam obserwację, że te z wiosennego sadzenia szybko wypuściły liście, a te co wymęczyły się w donicach całe lato, dopiero ruszyły z pąkami. może u Ciebie będzie podobnie? Dbaj tylko , żeby je raz na jakiś czas solidnie podlać i będzie dobrze.
Brzozowadzie... 08:09, 15 kwi 2020

Magara napisał(a)
Kasiu, ogon będzie żyć choć lekko nie jest póki co
Ale odnośnie cięcia pytanko mam - piszesz, że ucięłaś grabowi to co ewidentnie suche - można tak z każdym drzewkiem???
Pytam bo mam trzy nowe klony, sadzone jesienią, wszystkie szczęśliwie się dobrze zapowiadają, ale jeden ma w dwóch miejscach takie ewidentnie suche badylki i nie wiem co z nimi zrobić??? z moich Toszkowych notatek wynika, że klony się tnie w lutym i sierpniu, ale czy to suchelców też dotyczy???

Sorry, wtrącę się - wiosną właśnie tylko te suche patyczki usuwa się klonom, nie robi się żadnego cięcia, ale ten susz trzeba wyciąć
mrokasia 09:28, 15 kwi 2020

Magara - ja w temacie drzew dopiero raczkuję więc się nie wypowiem ale wydaje mi się, że to co ewidentnie suche czy chore można przyciąć/usunąć w dowolnym momencie. Suche i tak by się ułamało.

Joahnka - ja swoich do tej pory nie cięłam wcale

Agatka - te moje grabki miały trudny start w zeszłym roku, niedługo po posadzeniu przyszły upały i grabki mocno to odczuły, uschły im wszystkie liście. Wypuściły nowe pod koniec lata. Teraz jeden jest piękny, zieloniutki po całości, drugi zielony w 50% a ten trzeci... nic, daję mu czas, może się odbuduje. Szkoda tylko, że jest centralnie na samym wjeździe...
mrokasia 09:29, 15 kwi 2020

Zrobiłam rano szybki obchód po ogrodzie i widzę, że przymrozek liznął troszkę magnolię i znacznie bardziej klonika Oridono - większość listków wygląda słabo .

Aaaa i jeszcze mam chyba szpeciele na kalinie Aurora...
Magara 12:21, 15 kwi 2020

Dzięki Dziewczyny
U nas jeszcze minusy w nocy w przyszłym tygodniu zapowiadają...
deszczowymaj 14:55, 15 kwi 2020

Kasiu zaglądam, jestem na bieżąco

Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 18:24, 15 kwi 2020

Moją magnolię też ciachnęło. To takie niesprawiedliwe. Mogłaby cudnie wyglądać jeszcze jakiś czas.
Tego wątłego graba podlej magiczną siłą na start
konkretnie tym
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 19:06, 15 kwi 2020

Magara napisał(a)
Dzięki Dziewczyny
U nas jeszcze minusy w nocy w przyszłym tygodniu zapowiadają...

U mnie jeszcze tylko w piątkową noc ma być poniżej zera, potem już zero .
A opadów wcale nie widać....