Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 19:06, 15 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)
Kasiu zaglądam, jestem na bieżąco

Pozdrawiam

To tak jak ja u Ciebie .
Buźka!
mrokasia 19:07, 15 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moją magnolię też ciachnęło. To takie niesprawiedliwe. Mogłaby cudnie wyglądać jeszcze jakiś czas.
Tego wątłego graba podlej magiczną siłą na start
konkretnie tym

To prawda, jawna niesprawiedliwość.
Grabka podlałam wczoraj Magiczną Siłą Ogród Start .
Kasya 19:24, 15 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

U mnie jeszcze tylko w piątkową noc ma być poniżej zera, potem już zero .
A opadów wcale nie widać....

Cały weekend mroźny
Wiatr wysusza, mróz wysusza... masakra z tym brakiem deszczu
TAR 20:37, 15 kwi 2020

u nas dzis mzylo caly dzien ale jednoczesnie silnie wialo wiec guzik dalo.

ale na piatek zapowiadaja opady na pewno w suwalskiem, tez bym chciala odrobine deszczu bo nawiezc trawe trzeba, z reki podlewac nam sie nie chce i taka woda z wodociagow zimna i chlorowana zmrozi. truskawki podlewamy codziennie z konewek odstala woda. chyba zbiornik sobie zamontuje, nawet jak deszczu nie ma to naleje wodocigowej i odstoi a moge z weza podlewac w skrzyniach.
Magara 22:28, 15 kwi 2020

Chciałam dziś wyciąć to co suche w klonach ale wydygałam albowiem komplikatory mi się włączyły Więc wołam: help
Rozumiem, że suche i martwe można wyciąć o każdej porze, i że jest to nawet wskazane ale zastopowało mnie pytanie do jakiego momentu ciąć - np. jest zdrowa, żywa gałązka a z niej wystaje suchy kikut - kikuta obciąć, ale jak? tak jak zaczyna swój byt? na grzyba smarować? czy może kawałek kikutka zostawić? czy może kawałek żywego "tuż przy" też ciachnąć? i też smarować???

Kasiu-Mrokasiu, no sorki, że swoje komplikatory u Ciebie uzewnętrzniam ale mnie dziś ten sekator w rękach parzył, a u Ciebie temat ruszony
Helen 22:36, 15 kwi 2020

Kasia, czy mogę Ciebie zaprosić do mnie do etapu planowania? Jakoś tak ciężko mi idzie...
galgAsia 08:14, 16 kwi 2020

Kasiul, ja na bieżąco podglądam, tylko nie zawsze (a właściwie - prawie nigdy ) mam co mądrego powiedzieć

Daga, jeśli chodzi o cięcie, to myślę, że obetnij suche do granicy zdrowego, a resztę cięcia to czerwiec - lipiec. Smarować na grzyba? - nie wiem, ja bym chyba nie smarowała, jest sucho, to nie powinien być problem.

No to się nawymądrzałam Oj, Toszka by się nam przydała - no gdzie Ona jest?!?
Anda 08:28, 16 kwi 2020

Magara napisał(a)
Chciałam dziś wyciąć to co suche w klonach ale wydygałam albowiem komplikatory mi się włączyły Więc wołam: help
Rozumiem, że suche i martwe można wyciąć o każdej porze, i że jest to nawet wskazane ale zastopowało mnie pytanie do jakiego momentu ciąć - np. jest zdrowa, żywa gałązka a z niej wystaje suchy kikut - kikuta obciąć, ale jak? tak jak zaczyna swój byt? na grzyba smarować? czy może kawałek kikutka zostawić? czy może kawałek żywego "tuż przy" też ciachnąć? i też smarować???

Kasiu-Mrokasiu, no sorki, że swoje komplikatory u Ciebie uzewnętrzniam ale mnie dziś ten sekator w rękach parzył, a u Ciebie temat ruszony

Nie zostawiaj kikutka, tylko obetnij do żywego Smarować nie musisz, przecież to nie są grube gałęzie. Drzewo ma własne mechanizmy obronne w razie czego
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 10:46, 16 kwi 2020

Kasya napisał(a)

Cały weekend mroźny
Wiatr wysusza, mróz wysusza... masakra z tym brakiem deszczu

to prawda, sucho maskarycznie
u mnie piątek/sob/nd w nocy od 0 do -3

TAR napisał(a)
u nas dzis mzylo caly dzien ale jednoczesnie silnie wialo wiec guzik dalo.

ale na piatek zapowiadaja opady na pewno w suwalskiem, tez bym chciala odrobine deszczu bo nawiezc trawe trzeba, z reki podlewac nam sie nie chce i taka woda z wodociagow zimna i chlorowana zmrozi. truskawki podlewamy codziennie z konewek odstala woda. chyba zbiornik sobie zamontuje, nawet jak deszczu nie ma to naleje wodocigowej i odstoi a moge z weza podlewac w skrzyniach.

U mnie dziś tak wieje, że głowę urywa, martwię się o magnolkę, ona wysoka a jej nie upalikowałam...
Ja już dawno zużyłam wodę ze zbiornika na deszczówkę (5m3), teraz wlewam tam wodę ze studni głębinowej - w zbiorniku pompa jest znacznie słabsza niz w studni głebinowej i mogę sobie powolutku podlewać z węża.
Deszczu!!!

Daga - absolutnie nie mam nic przeciwko omawianiu u mnie Twoich watliwości - sama skorzystam .
Dziewczyny już Ci podpowiedziały - też bym przycięła to co suche i niczym nie smarowała.
mrokasia 10:49, 16 kwi 2020

Helen napisał(a)
Kasia, czy mogę Ciebie zaprosić do mnie do etapu planowania? Jakoś tak ciężko mi idzie...

Idę, chociaż nie wiem ile pomogę bo ja najlepiej planuję w terenie ze szpadlem w ręku