Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

antracyt 10:15, 13 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Aaaa, dzięki za info o grujecznika . To jego pierwsza wiosna u mnie.
Jaką masz magnolię? Ja chcę dokupić teraz różową

No właśnie nie wiem i dlatego tak na nią czekam Kupiłam w szkółce jedną jedyną bez etykiety, ale się uparłam na nią bo pokrój mi się spodobał. Właścicielka zapewniała że to pośrednia, wymieniała kilka nazw tych, które normalnie ma w ofercie, ale ich sobie nie zapisałam. Na moje oko pąki kwiatowe ma za małe na pośrednią, bardziej na gwiazdzistą i kwiaty zapowiadają się na białe. Marzyła mi się Rustica Rubra, ale byly tylko małe patyki, no i teraz będę miała niespodziankę
Gruszka_na_w... 12:09, 13 kwi 2020

Swoje lawendy przycięłam w lutym. Żyją.
Mlecze już pięknie kwitną. Z liści można by już robić pierwszą gnojówkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 12:12, 13 kwi 2020

Albo pyszną sałatkę, najlepiej w połączeniu z młodymi listami pokrzywy
UrsaMaior 12:18, 13 kwi 2020

antracyt napisał(a)

No właśnie nie wiem i dlatego tak na nią czekam Kupiłam w szkółce jedną jedyną bez etykiety, ale się uparłam na nią bo pokrój mi się spodobał.

Haha ja tak moją "Alexandrinę" kupiłam Piękny, czarkowy, supersymetryczny krzew, więc musiała być moja
deszczowymaj 18:19, 13 kwi 2020

Wszędzie tylko te Magnolie i magnolie
Piękna ta gwieździsta biała dama reszta wiosny też urocza
Brzozowadzie... 21:01, 13 kwi 2020

Haha, ja tak kupiłam dwa tygodnie temu Susan Fajny pokrój miała
Uściski poświąteczne przesyłam
mrokasia 10:03, 14 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)
Piękna wiosna ..Piękne foty.. Magnolka wymiata

Wesołego Wszystkiego Kasiulku

Cmok

tulucy napisał(a)
Chwasty ... Po co one komu??? U mnie już mlecze kwitną, nie tylko w trawie

Grujecznik łobziedliwy. Ale nie zazdroszczę już tak strasznie, bo może będzie miejsce, jak morelę wyciepiemy. Bym tam zagospodarowała trochę miejsca.

No niestety, chwasty rosną mi na tej nowej części na potęgę. Ale w sobotę przyjechała kora, będę po kawałku pielić i zasypywać korą. W czwartek mam chyba mieć pomoc to może szybciej pójdzie. No i do trawnika musimy się przymierzyć.

Jak wyciepiesz te morelę to będziesz mieć miejsca a miejsca, nie tylko grujecznik Ci się zmieści .

Johanka77 napisał(a)
Ładne wiosenności u Ciebie

Ja mam plan na jutro, choć pogoda ma się spitolić i deszcz do południa ma padać...
Ale może tylko przelotny.

No i jak? Padało? Udało Ci się zrealizować plan? Muszę iść do Ciebie i popatrzeć .

Magara napisał(a)

Ksiu-Mrokasiu, lawendom jutro przekażę, co Ciocia Kasia mówi, że żyć mają Jam dziś aparat odkurzyła w celu robienia właśnie fajniejszych zbliżeń, lepszej dokumentacji niż telefonem no i w ogóle I ćwiczenie zdjęć skończyło się upadkiem moim niekontrolowanym ze skalniaka - ratowałam aparat, a teraz ogon mnie boli

Taaak, postrasz je ciocią Kasią .
Z ogonem, mam nadzieję, dziś już lepiej?
mrokasia 10:11, 14 kwi 2020

antracyt napisał(a)

No właśnie nie wiem i dlatego tak na nią czekam Kupiłam w szkółce jedną jedyną bez etykiety, ale się uparłam na nią bo pokrój mi się spodobał. Właścicielka zapewniała że to pośrednia, wymieniała kilka nazw tych, które normalnie ma w ofercie, ale ich sobie nie zapisałam. Na moje oko pąki kwiatowe ma za małe na pośrednią, bardziej na gwiazdzistą i kwiaty zapowiadają się na białe. Marzyła mi się Rustica Rubra, ale byly tylko małe patyki, no i teraz będę miała niespodziankę

No to ciekawe jaka będzie .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Swoje lawendy przycięłam w lutym. Żyją.
Mlecze już pięknie kwitną. Z liści można by już robić pierwszą gnojówkę.

Ja kiedyś zamordowałam lawendy wczesnowiosennym cięciem. Od tego momentu czekam zawsze do kwietnia .

antracyt napisał(a)
Albo pyszną sałatkę, najlepiej w połączeniu z młodymi listami pokrzywy

Przyznam, że nigdy nie próbowałam, jakoś nie potrafię się przełamać...

UrsaMaior napisał(a)

Haha ja tak moją "Alexandrinę" kupiłam Piękny, czarkowy, supersymetryczny krzew, więc musiała być moja

Ty to lepiej już o tych swoich zakupach nic nie mów...

deszczowymaj napisał(a)
Wszędzie tylko te Magnolie i magnolie
Piękna ta gwieździsta biała dama reszta wiosny też urocza

Widzę tę moją białą damę z okna tarasowego

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haha, ja tak kupiłam dwa tygodnie temu Susan Fajny pokrój miała
Uściski poświąteczne przesyłam

Przyznam się, że jak jestem w ogrodniczym to też najpierw patrzę na pokrój, potem sprawdzam co to . Tak kupiłam na jesieni mojego klona Ginnala .
Uściski odwzajemniam .
mrokasia 10:15, 14 kwi 2020

Dziewczyny, rady potrzebuję. Chcielibyśmy do końca kwietnia wysiać trawnik na nowej części. A tam chwasty rosną w najlepsze, szczególnie w pobliżu placyku na basen, ale generalnie jest ich sporo wszędzie. O ile na rabatach, kawałek po kawałku, sobie to widłami ogarnę o tyle tam gdzie trawnik jakoś tego nie widzę...
Glebogryzarka to dobry pomysł czy nie???
Kasya 10:23, 14 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, rady potrzebuję. Chcielibyśmy do końca kwietnia wysiać trawnik na nowej części. A tam chwasty rosną w najlepsze, szczególnie w pobliżu placyku na basen, ale generalnie jest ich sporo wszędzie. O ile na rabatach, kawałek po kawałku, sobie to widłami ogarnę o tyle tam gdzie trawnik jakoś tego nie widzę...
Glebogryzarka to dobry pomysł czy nie???

Chyba dobry, glownie chodzi o to żeby trawa była szybsza niż chwasty
No i zależy jakie chwasty
Mlecze trzeba wyjmować
Niby niedobrze poszatkować perz glebogryzarka ale z drugiej strony perz potem łatwo wykończyć koszeniem