Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

makadamia 10:05, 10 lis 2017

Jak to szło? "tak pięknie się różnimy"?
Lulilaj 10:07, 10 lis 2017

mrokasia napisał(a)

Asia, no czego Ty chcesz - przecieź podobno narzekanie to nasza cecha narodowa .

Ostatnio zauważyłam, że w moim przypadku dzień bez narzekania to dzień stracony .
Wyszło na to, że bardziej skupiam się na tym co mi nie odpowiada niż na tym co mnie cieszy...mus to zmienić (co zresztą mizernie czynię )
DorKa 10:11, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Jak to szło? "tak pięknie się różnimy"?

Ja kiedyś w ogóle ogrodu nie lubiłam a teraz przepadłam do reszty. Z liścmi może być podobnie.Może kiedyś zmienię o nich zdanie Nigdy nie mówi nigdy..
iwka 10:20, 10 lis 2017

a ja liście worami z pracy przywożę
Zana 10:57, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)

A po trzecie, dla mnie to brak logiki: jak się policzy dokładnie, to pielęgnacja trawnika w ciągu roku pochłania dużo więcej czasu niż to nieszczęsne zbieranie liści. I jakoś nikt z trawnika nie rezygnuje. A jak mu drzewa zaproponować, to od razu krzyk "olaboga, tyle liści do sprzątnięcia!" A jednocześnie te same osoby narzekają na brak cienia w ogrodzie. I nie widzą tej sprzeczności.

O! I ja się pod tym podpisuję obiema rękami, nogami i wszystkim innym tyż
malgol 11:15, 10 lis 2017

Ja się nie obrażam a nawet się trochę zgadzam
Jednakże mimo ,że narzekałam na liście( bo jak mokro i zimno to nie lubie grabić )to najbardziej przeszkadza mi coraz mniejsza ilość słońca w ogrodzie
Ale cóż...mam co chciałam...dzrewa w ogrodzie
UrsaMaior 11:24, 10 lis 2017

Ja też się z Asią zgadzam. Owszem, wymuskane ogrody są ładne, ale dla mnie jakoś sprzeczne z naturą Natury i nieludzkie.
Zana 11:29, 10 lis 2017

Gosia i Iza, ale wiecie, że co za dużo to niezdrowo. No też macie swoje słuszne racje
DorKa 11:33, 10 lis 2017

a ja jeszcze wrócę do tego porównania liści z trawą z mojego punktu widzenia koszenie trawnika jest dla mnie czystą przyjemnością. Na ogół jest cieplutko, mam zapewnianą sporą dawkę ruchu a po skończonej robocie moge zimnego piwka się napić delektując się pięknymi efektami mojej pracy

A liśćmi jest tak,pomijając pogodę w jakiej przychodzi pracować ,że to niekończąca sie opowieśc jest. Syzyfowa praca. Zbieram, i jak kawałek trawnika wyczyszczę to zanim pójdę dalej ten pierwszy znowu w liściach Nie ma efektu nie ma satysfakcji. I tyle w temacie a teraz byle do wiosny
Wtedy te malutkie zaczątki listków na drzewach rekompensują wszystkie złości.
makadamia 12:00, 10 lis 2017

malgol napisał(a)
najbardziej przeszkadza mi coraz mniejsza ilość słońca w ogrodzie

Ależ to jest właśnie największa zaleta liściastych! Latem dają upragniony cień, a zimą przepuszczają słońce!
Nie to co iglaki