Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

makadamia 12:04, 10 lis 2017

DorKa napisał(a)
a ja jeszcze wrócę do tego porównania liści z trawą z mojego punktu widzenia koszenie trawnika jest dla mnie czystą przyjemnością. Na ogół jest cieplutko, mam zapewnianą sporą dawkę ruchu a po skończonej robocie moge zimnego piwka się napić delektując się pięknymi efektami mojej pracy

A liśćmi jest tak,pomijając pogodę w jakiej przychodzi pracować ,że to niekończąca sie opowieśc jest. Syzyfowa praca. Zbieram, i jak kawałek trawnika wyczyszczę to zanim pójdę dalej ten pierwszy znowu w liściach Nie ma efektu nie ma satysfakcji. I tyle w temacie a teraz byle do wiosny
Wtedy te malutkie zaczątki listków na drzewach rekompensują wszystkie złości.

Pełne wory dają efekt satysfakcji

U mnie grabienie grabienie liści ma tą przewagę nad koszeniem, że grabie nie robią tyle hałasu co kosiarka
No i latem to ja nie potrzebuję pretekstu do wyjścia na dwór, a jesienią tak
malgol 12:15, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)

Ależ to jest właśnie największa zaleta liściastych! Latem dają upragniony cień, a zimą przepuszczają słońce!
Nie to co iglaki

Wiem, wiem Z cieniem to tak jak z kręconymi włosami u kobiet Te kobiety co maja kręcone chciałyby proste a te co maja proste wiecznie je kręcą
Nie wiem czy jasno się wyraziłam, haha
Ponieważ mam i sosny i wielkie liściaste mam wszystko do wyboru... i cień, i igły na trawniku , i liscie ...

DorKa 12:25, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)

Pełne wory dają efekt satysfakcji

U mnie grabienie grabienie liści ma tą przewagę nad koszeniem, że grabie nie robią tyle hałasu co kosiarka
No i latem to ja nie potrzebuję pretekstu do wyjścia na dwór, a jesienią tak

ale ja z trawnika też kosiarką zbieram
Rozbluszczamy się z tematem troszeczkę a każdy ma swoje racje i tyle
mrokasia 14:45, 10 lis 2017

Wow, ale się tu dyskusja rozwinęła .
Ja rozumiem tych co im za mało słońca w ogrodzie i tych, którzy psioczą na nie swoje liście . Ja np. cieszę się, że po usunięciu sąsiadowej topoli-osiki, wiosną nie będę miała wreszcie tony długich, białych, lepiących się do wszystkiego kotków . Ostatnio w maju na rabacie pod ta osiką nie było widać kory tylko biały dywan...

I tak sobie myślę - nie mam w ogrodzie ani jednego drzewa, ale tylko dlatego że mając małą działkę mam sporo dużych drzew zaraz za ogrodzeniem. Gdyby jutro ktoś je wszystkie wyciął to w te pędy leciałabym kupować liściaste. Nie jestem pedantką ogrodową i pewna ilość liści mi nie przeszkadza. Mam front wysypany klińcem - nigdy nie przyszło mi do głowy ręczne wybieranie listków brzóz spomiędzy kamyczków. Ale rozumiem, że ktoś nie mógłby znieść takiego "bałaganu" .
Gruszka_na_w... 22:49, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)

Ależ to jest właśnie największa zaleta liściastych! Latem dają upragniony cień, a zimą przepuszczają słońce!
Nie to co iglaki

Dla tych kolorów, które dają liściaste jesienią, dla możliwości odczuwania dzikiej radości, kiedy wiosną pojawiają się pierwsze listki, dla możliwości skrycia się w ich cieniu latem- jestem skłonna grabić te liście z uśmiechem. Dżdżysta pogoda znakomicie nawilża cerę. I jeszcze ten zapach liści- uwielbiam.
Letniego koszenia nie znoszę. Od tego łażenia w upale zawsze mam objawy stanów przedudarowych. I ten wszechobecny hałas i smród kosiarek. Kosić lubię tylko wiosną i jesienią.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 13:54, 11 lis 2017

makadamia napisał(a)

Nie to co iglaki

To niezupełnie tak jest.
U mnie w ogrodzie już w drugiej połowie sierpnia odczuwam brak słońca. Drzewa są ogromne i tworzą szpaler od południowej strony.
mrokasia 20:57, 12 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dla tych kolorów, które dają liściaste jesienią, dla możliwości odczuwania dzikiej radości, kiedy wiosną pojawiają się pierwsze listki...

Taaak
mrokasia 21:01, 12 lis 2017

Mary napisał(a)

To niezupełnie tak jest.
U mnie w ogrodzie już w drugiej połowie sierpnia odczuwam brak słońca. Drzewa są ogromne i tworzą szpaler od południowej strony.

Mnie od południowej strony coraz bardziej zacieniają akacje sąsiada. Na razie jest fajnie, ale za jakiś czas taras i przyległości będę miała zupełnie w cieniu...
Gruszka_na_w... 21:53, 12 lis 2017

mrokasia napisał(a)

Mnie od południowej strony coraz bardziej zacieniają akacje sąsiada. Na razie jest fajnie, ale za jakiś czas taras i przyległości będę miała zupełnie w cieniu...

A ja tak strasznie kombinuję, żeby mieć cień na tarasie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kasja83 12:56, 13 lis 2017

malgol napisał(a)

Ponieważ mam i sosny i wielkie liściaste mam wszystko do wyboru... i cień, i igły na trawniku , i liscie ...

Pełen asortyment