Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:40, 08 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Iryski syberyjskie w roli zapchajdziur wielbię od dawna. U Ciebie też świetnie się w tej roli sprawdzają. Po kwitnieniu wytnij im pędy kwiatowe. Nie będą się wysilały na produkcje nasion. Jeśli liście trochę klapną, to bez obawy te zewnętrzne możesz skrócić. Znoszą dzielenie o każdej porze.
Bardzo udane zakupy poczyniłaś. Bodziszków nigdy za wiele.

No właśnie u Ciebie o tych irysach kiedyś czytałam, że zakładając ogród sadziłaś je w rożnych miejscach .
Dzięki za podpowiedzi, po kwitnieniu powycinam pędy kwiatowe, podzielę i porozsadzam .
A w bodziszkach jestem zakochana! Martwi mnie tylko Rozanne, którego jeszcze nie posadziłam a który czekając na posadzenie na cienistej bardzo mi się wyciągnął... Musze go jak najszybciej posadzić, może dziś się uda.

lilarose napisał(a)

Ale u mnie te wszystkie syberyjskie w drugiej połowie lata, to już te liście mają takie sobie- albo sie kładą, albo żółkną. A u bródkowych ładne do końca sezonu. Dlatego postanowiłam teraz inwestować w bródkowe

Zobaczymy jak będzie u mnie, w zeszłym sezonie mi te syberyjskie nie kwitły ale liście miały długo ładne. Ja z kolei nie za bardzo przepadam za tymi szablami bródkowych.

Gosiek33 napisał(a)
No dobra, po tych kulinariach powiem, że gaura jeszcze nie kwitnie za to zaczyna się pokładać

Za mało słońca albo za dużo wody albo za dobra ziemia?

tulucy napisał(a)
Moja jedyna gaura chyba coś puszcza dopiero. Albo nie wiem, co tam się innego znalazło.

To tak jak u mnie, ale jestem pewna ze to ona .
Kasya 09:44, 08 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
No dobra, po tych kulinariach powiem, że gaura jeszcze nie kwitnie za to zaczyna się pokładać

Ales nawiązała... ja to powiem ze mi ziemniaki juz z doniczek uciekają
Brzozowadzie... 09:44, 08 cze 2021

Mi też się już obiadku z ziemniaczkiem zachciało, a dopiero dopijam kawę
Moje irysy już dwa lata czekają na dzielenie, ale skoro Hania pisze, że można o każdej porze, to po kwitnieniu się za nie wezmę.
Bodziszki Pink Pouffe są super, też mam, ten romantyczny eteryczny róż...
A dokupiłam w tym roku Lilac Ice, jakąś bardziej zwartą hybrydę Rozanne, ciekawa jestem jaki będzie w realu.
Kasya 09:46, 08 cze 2021

Rozane to moje rozczarowanie
Takie piekne w donicach były i nie przezimowaly..., chociaż donice 50 cm...
Kasya 09:50, 08 cze 2021

mrokasia napisał(a)

He he he, nie, dopiero jak się rozwinęły wszystkie to zobaczyłam.

Na pewno mam fioletową Ostfriesland (jestem nią zachwycona, jak przekwitnie to muszę sobie podzielić), różowe to chyba są New Dimension Rose, teraz kupiłam niebieskiego Marcusa a reszta to NN pod marką szałwia niebieska. No i ta jedna z tych trzech co się okazała być jednak niebieska to powinna być Salute Deep Blue ale czy jest???

A może by tak z obrazkami ?

Mam chec sobie jakieś fajne dokupić i nie wiem jakich szukać
Podobnie bodziszki...
mrokasia 09:56, 08 cze 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Mi też się już obiadku z ziemniaczkiem zachciało, a dopiero dopijam kawę
Moje irysy już dwa lata czekają na dzielenie, ale skoro Hania pisze, że można o każdej porze, to po kwitnieniu się za nie wezmę.
Bodziszki Pink Pouffe są super, też mam, ten romantyczny eteryczny róż...
A dokupiłam w tym roku Lilac Ice, jakąś bardziej zwartą hybrydę Rozanne, ciekawa jestem jaki będzie w realu.

A jak duże kępy (wszerz i wzwyż) buduje ten Pink Pouffe u Ciebie?
Muszę się za tego Rozanne dziś zabrać koniecznie...

Kasya napisał(a)

Zmarzły?
Ale jak żyły to nie były rozczarowujące, mam nadzieję?

Kasya napisał(a)

A może by tak z obrazkami ?

Mam chec sobie jakieś fajne dokupić i nie wiem jakich szukać
Podobnie bodziszki...

No to muszę sesję zdjęciową zrobić .
Brzozowadzie... 09:56, 08 cze 2021

Kasya napisał(a)

Spróbuj w ziemi, one są rewelacyjne, aktualnie bez kwiatu sięgają powyżej kolan...
mrokasia 09:58, 08 cze 2021

Dziewczyny, czy ciemnoróżowe/bordowe jarzmianki to w pąku są jasne czy od razu ciemne? Bo chyba moje są pomylone... Kupiłam Milano a jakieś takie jasne te pąki... .
Brzozowadzie... 10:01, 08 cze 2021

mrokasia napisał(a)

A jak duże kępy (wszerz i wzwyż) buduje ten Pink Pouffe u Ciebie?
Muszę się za tego Rozanne dziś zabrać koniecznie...

Mam go drugi rok, więc nie wiem czy jest reprezentatywnym okazem, ale wygląda na niskiego, rozchodzi się tylko w boki tak ok. 50 cm.
A masz może bodziszka Rothbury? On trzyma śliczną kępę (na razie, też drugi rok u mnie) i ma fajne kolory.
Brzozowadzie... 10:02, 08 cze 2021

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, czy ciemnoróżowe/bordowe jarzmianki to w pąku są jasne czy od razu ciemne? Bo chyba moje są pomylone... Kupiłam Milano a jakieś takie jasne te pąki... .

Moje Mouiln Rouge są bardzo ciemne w pąku, tych Milano nie mam.