Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Gruszka_na_w... 21:38, 07 cze 2021

Iryski syberyjskie w roli zapchajdziur wielbię od dawna. U Ciebie też świetnie się w tej roli sprawdzają. Po kwitnieniu wytnij im pędy kwiatowe. Nie będą się wysilały na produkcje nasion. Jeśli liście trochę klapną, to bez obawy te zewnętrzne możesz skrócić. Znoszą dzielenie o każdej porze.
Bardzo udane zakupy poczyniłaś. Bodziszków nigdy za wiele.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:40, 07 cze 2021

Kasya napisał(a)

Bo młode to tylko z koperkiem i zsiadłym mlekiem
Placki to z jakichkolwiek byle mączystych
Ale nabrałam checi na chłodnik chyba zrobie jutro

po prostu nie cierpie takiego zestawu, kojarzy mi sie z przedszkolem, gdzie na sile wmuszali i jeszcze czesto zimne toto było. ziemniaki i zsiadle mleko jedno z drugim sie wyklucza w moim menu. zsiadlego mleka uzywam tylko w wersji koktajow z owocami, w innej formie nie przelkne. chlodnikow tez nie lubie, zupka musi byc ciepla i parzyc w jezyk
tulucy 23:14, 07 cze 2021

Ziemniaczki młode i zsiadłe mleko to jak Flip i Flap, zestaw nie do zastąpienia. Do tego może być jakieś mięsko typu polędwiczki z grilla, ale to już niekoniecznie. Mizeria i sadzone nie do połączenia. Nie zjem.
Judith 23:33, 07 cze 2021

A dla mnie do młodych ziemniaczków jajo sadzone i kalafior z bułeczką tartą .
lilarose 23:36, 07 cze 2021

uwielbiam, dziewczyny te Wasze kulinarne gadki- takie kategoryczne są
Nie ma to tamto
lilarose 23:41, 07 cze 2021

tulucy napisał(a)
Te, co teraz Kasi zakwitły, to syberyjskie. One mają zdecydowanie ładniejsze, trawkowe liście.

Ale u mnie te wszystkie syberyjskie w drugiej połowie lata, to już te liście mają takie sobie- albo sie kładą, albo żółkną. A u bródkowych ładne do końca sezonu. Dlatego postanowiłam teraz inwestować w bródkowe
Gosiek33 05:18, 08 cze 2021

No dobra, po tych kulinariach powiem, że gaura jeszcze nie kwitnie za to zaczyna się pokładać
tulucy 08:14, 08 cze 2021

Moja jedyna gaura chyba coś puszcza dopiero. Albo nie wiem, co tam się innego znalazło.
Kasia_CS 09:24, 08 cze 2021

fajna kulinarna dysputa ja jadłam w czwatek takie mini mini młodziutkie z koperkiem mizeria też była i młoda kapustka... i schabik rozpływający się w ustach - nie ma to jak obiad u mamy....

wiecie, że ja np ziemniaki to kupuje raz na miesiąc koło kilograma albo i rzadziej? Jakoś takoś... nie po polsku

ale wracając do roślin mam pomysł gdzie poutykam irysy - tylko zdobyc mus

Gaurę wczoraj przasadzałam spod róży, idę sprawdzić czy nie klapnęła i chyba osłonię, bo w pełnym słońcu do 16 będzie....
mrokasia 09:34, 08 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Szałwia-kameleon?

He he he, nie, dopiero jak się rozwinęły wszystkie to zobaczyłam.

Kasya napisał(a)
Kasia, jakie masz odmiany szalwi ?

Na pewno mam fioletową Ostfriesland (jestem nią zachwycona, jak przekwitnie to muszę sobie podzielić), różowe to chyba są New Dimension Rose, teraz kupiłam niebieskiego Marcusa a reszta to NN pod marką szałwia niebieska. No i ta jedna z tych trzech co się okazała być jednak niebieska to powinna być Salute Deep Blue ale czy jest???

TAR napisał(a)
u mnie zakwitla biala gaura a jak wasze sie maja? nie mialam dorsza ale pyszne placki ziemniaczane z mlodych ziemniaczkow liczy sie?

Moja gaura to dopiero liście ma.

A co do kwestii kulinarnych - to zbiorczo - ja lubię młode ziemniaczki i z jajkiem sadzonym i z mizerią i z mlekiem zsiadłym/kefirem/maślanką i z młodą kapustą i schabowym i z kalafiorem oblanym bułeczką . Aż mi się jeść zachciało od tych Waszych dyskusji a do obiadu, którego zresztą nie mam daleko...