Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

jolanka 08:46, 15 kwi 2018

Może też zacznę ścinać już rozplenice? Co prawda nie widzę aby się ruszały ale...
mrokasia 08:59, 15 kwi 2018

inka74 napisał(a)
Jakie tyły wysprzątane. Pięknie tawuły kolor robią. Jaką odmianę masz? Exotiki mam już 3 rok z rzędu i co roku dokupuje. Uwielbiam je piękne i długo kwitną. A z hortkami nie przejmuj się tylko cierpliwie czekaj. Niskie cięcie dobrze robi na rozgałęzienie i sztywność później całego krzaczka. Zobacz u Bożenki jak ona nisko tnie. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=587

Te miniaturowe później pąki mogą wypuszczać. Ja tak z Bobo mam. Inne już w listkach a ta dopiero pąki zaczyna formować. Z 2 tygodnie opóźnienia ma.

Na tyłach szybko poszło .
Tawuły na tyłach, te żółte to Golden Princess. Z przodu mam Goldmound i Goldfire. Bardzo je lubię.

Zajrzałam do Bożenki i te moje hortki powinny przeżyć . Tym bardziej, że jak mówisz miniatury później startują.
Nisko przycięłam też terenie ale one sobie poradzą . Wspominałam, że ja bardzo lubię ciąć???
mrokasia 09:04, 15 kwi 2018

Johanka77 napisał(a)

Bo wielkie potfffory

He he he.

Moją wczoraj odchudziłam ze starych pędów tak jak mówiła Gruszka i od razu lepiej wygląda. Z rozpędu posprzątałam na tej rabacie - podcięłam iglaki, usunęłam starą, przerośniętą żurawkę i kłąb barwinka. Mam miejsce na nowe roślinki . Ile to się okaże jak hosty wyjdą .

I tak sobie myślę - posadzić tam obok drugą pęcherznicę, za tym iglakiem po lewej, gdzie się mata kończy???

mrokasia 09:10, 15 kwi 2018

jolanka napisał(a)
Może też zacznę ścinać już rozplenice? Co prawda nie widzę aby się ruszały ale...

To co, pospieszyłam się???
Hamelny już się zielenią, LU śpi twardo.
Johanka77 10:07, 15 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

He he he.

Moją wczoraj odchudziłam ze starych pędów tak jak mówiła Gruszka i od razu lepiej wygląda. Z rozpędu posprzątałam na tej rabacie - podcięłam iglaki, usunęłam starą, przerośniętą żurawkę i kłąb barwinka. Mam miejsce na nowe roślinki . Ile to się okaże jak hosty wyjdą .

I tak sobie myślę - posadzić tam obok drugą pęcherznicę, za tym iglakiem po lewej, gdzie się mata kończy???

Ja bym ją zostawiła na solitiera.
Miałam 4 na rabacie. Za dużo dobra...
inka74 10:26, 15 kwi 2018

Ja też lubię ciąć ale trochę z konieczności - ogród mały a roślin dużo.

Moja Golden Princess na początku ma czerwone listki... a u ciebie takie jasne. Może mam inną odmianę... muszę do karteczki zerknąć.

A ja bym dosadziła 1 sztukę pęcherznicy. Zasłoni siatkę
mrokasia 11:31, 15 kwi 2018

Johanka77 napisał(a)

Ja bym ją zostawiła na solitiera.
Miałam 4 na rabacie. Za dużo dobra...

Jeden głos na nie. Ale coś bym tam posadziłam by wypełnić tę dziurę...
mrokasia 11:46, 15 kwi 2018

inka74 napisał(a)
Ja też lubię ciąć ale trochę z konieczności - ogród mały a roślin dużo.

Moja Golden Princess na początku ma czerwone listki... a u ciebie takie jasne. Może mam inną odmianę... muszę do karteczki zerknąć.

A ja bym dosadziła 1 sztukę pęcherznicy. Zasłoni siatkę

No właśnie o to zasłonięcie siatki chodzi . Przymierzam się do wywalenia tej maty i przykręcenia jakichś paneli czy kratek ale muszę eMa w to zaangażować A mam inne pilniejsze roboty dla niego. Poza tym jakoś drażni mnie to puste miejsce...

Skoro ta Twoja tawuła ma czerwone listki to może to jest Goldfire? Moja teraz wygląda tak:

Toszka 12:44, 15 kwi 2018

Te jałowce pod pęcherznicą ja bym przycięła, zrobiła im strzyżenie. Może w półkulo-poduchy? To może fajnie wyglądać przy rozwichrzonym krzaku pęcherznicy.

Jesli wyciepałaś starą żurawkę to było poryć w tym miejscu w ziemi. Przed wyjazdem wykopałam jedną starą Citronelkę, bo chciałam ją odmłodzić... znalazłam opuchlaki, i wgryzione w pieniek i w ziemi. Wprawdzie sztuk 3... ale po powrocie wiem co muszę zrobić....
mrokasia 13:03, 15 kwi 2018

Toszka napisał(a)
Te jałowce pod pęcherznicą ja bym przycięła, zrobiła im strzyżenie. Może w półkulo-poduchy? To może fajnie wyglądać przy rozwichrzonym krzaku pęcherznicy.

Jesli wyciepałaś starą żurawkę to było poryć w tym miejscu w ziemi. Przed wyjazdem wykopałam jedną starą Citronelkę, bo chciałam ją odmłodzić... znalazłam opuchlaki, i wgryzione w pieniek i w ziemi. Wprawdzie sztuk 3... ale po powrocie wiem co muszę zrobić....

He, he, one już są podcięte, bardziej się nie da, chyba... . W półkulo-poduchy się nie da bo one mają grube gałęzie trochę łyse od spodu. Mogę tylko poprzycinać te młode przyrosty. Ale w zasadzie podobają mi takie trochę rozwichrzone .