Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 18:12, 01 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie ma powodu do podłamek. Elegantissimę mam od 5 lat w kilku egzemplarzach. Dorodnie (zgodnie z cechami gatunku) rośnie tylko, jeśli jej się zapewni wszelakie wygody (czytaj spore dawki wilgoci). Pod brzozami, gdzie nie podlewam, trzyma bez cięcia wysokość nieco poniżej metra. Tuż obok swoich masz tuje. One uchwycą sporo wilgoci. Perovskia to bylina. Gdy zrobi jej sie tam za ciasno, to ją wysadzisz.
Przypomnij mi, jakie tam masz hortensje?

Haniu, baaaardzo Ci dziękuję za te słowa otuchy. Naprawdę ich potrzebowałam, bo złapałam jakiegoś doła pomieszanego z wk...em .
Przemyślałam sprawę i tego trzeciego derenia kupię już Ivory Halo. A tamte będę ciąć i obserwować. W tym roku były co prawda przesadzane wiosną ale też bardzo mocno cięte i urosły niewiele ponad metr i mniej niż metr w szerokości - nawet nie mam potrzeby, by je przycinać. Zobaczymy.

Te hortensje to Silver Dollar.
Toszka 21:08, 01 sie 2018

Kasiu, przepraszam, że w doła wpędziłam...nie to miałam na celu...chyba znasz mnie...
Na wiosnę przypomnij się o małą Perovskię 'Little Spirit'. Mam sadzonki, które w kwietniu spokojnie mozna transplantować do ciebie. Teraz mocno odchoruje, bo perowskia mdleje niemal natychmiast.
A dla dużej perovskii poszukaj domu z większym ogrodem, bo ona diabeł wcielony jesli nie ma się sporo miejsca. Strasznie rozłazi się rozłogami i jest wieeelka. Bardzo lubię perovskię i zawsze namawiam na nią, bo zimą daje drugi, oszroniony spektakl. Jednak po kilku latach pozbycie się tej dużej jest bardzo trudne. U mnie ciągle wyłażą nowe z resztek wykopanej. Na metr, dwa metry rozłażą się.
kaz742011 22:24, 01 sie 2018

Kasia nic się nie martw też mam wszędzie Elegantissimy posadzone. Tak było w projekcie to tak mam . Tnę je mocno na wiosnę. Na wysokość nie przekroczyły jeszcze 1,5 metra. Objętościowo też nie mają tak dużo. Moje w dodatku posadzone są metr od siebie. W tym roku mają wilgoci aż nadto, zobaczymy czy większe bedą.
MirellaB 11:27, 02 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Mirellko, a cięłaś go nisko na wiosnę i w trakcie sezonu czy nie?
Też widziałam te kule .

Pierwszy raz ścięłam o połowę i to był błąd. Mogłam wcale nie ruszać. Po tym cięciu rozrósł się bardzo i cięłam kilka razy w sezonie.
Gruszka_na_w... 17:32, 02 sie 2018

Każde cięcie pobudza wzrost rośliny (zachęca do wypuszczania nowych pędów). W przypadku dereni silne cięcie zaleca się w przypadku, kiedy zależy nam na efekcie czerwonych gałązek zimą- bo młode najładniej się wybarwiają. Tak jakoś skojarzyłam, że tego pod brzozami nie cięłam, bo jakiś taki mały był.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 17:52, 02 sie 2018

Kasiu ja też widziałam pięknie cięty żywopłot z Elegantissima i to na wysokość pewnie niecałego metra więc chyba da się go trzymać w ryzach. Pewnie trzeba wtedy ciąć często .
mrokasia 22:19, 02 sie 2018

Toszka napisał(a)
Kasiu, przepraszam, że w doła wpędziłam...nie to miałam na celu...chyba znasz mnie...
Na wiosnę przypomnij się o małą Perovskię 'Little Spirit'. Mam sadzonki, które w kwietniu spokojnie mozna transplantować do ciebie. Teraz mocno odchoruje, bo perowskia mdleje niemal natychmiast.
A dla dużej perovskii poszukaj domu z większym ogrodem, bo ona diabeł wcielony jesli nie ma się sporo miejsca. Strasznie rozłazi się rozłogami i jest wieeelka. Bardzo lubię perovskię i zawsze namawiam na nią, bo zimą daje drugi, oszroniony spektakl. Jednak po kilku latach pozbycie się tej dużej jest bardzo trudne. U mnie ciągle wyłażą nowe z resztek wykopanej. Na metr, dwa metry rozłażą się.

Iwona, no oczywiście wiem, że nie chciałaś źle . Tylko ostatnio mam wrażenie, że jak bym nie stanęła - zawsze d..a z tyłu. W dodatku ten upał uniemożliwia pracę w ogrodzie, rabaty rozgrzebane, rośliny w doniczkach marnieją, eh!!!
Małą perowskię mam u siebie, dziękuję Ci kochana .
A ta duża to ile miejsca potrzebuje? Taka jedna sztuka? Na szerokość???
mrokasia 22:23, 02 sie 2018

kaz742011 napisał(a)
Kasia nic się nie martw też mam wszędzie Elegantissimy posadzone. Tak było w projekcie to tak mam . Tnę je mocno na wiosnę. Na wysokość nie przekroczyły jeszcze 1,5 metra. Objętościowo też nie mają tak dużo. Moje w dodatku posadzone są metr od siebie. W tym roku mają wilgoci aż nadto, zobaczymy czy większe bedą.

Kasia, dziękuję Ci. Uznałam, że będę ciąć swoje i obserwować. Jak się zorientuję, że rosną zbyt duże i ciężko nad nimi zapanować - usunę.
Ale tego co chcę dosadzić to już kupię Ivory Halo.
mrokasia 22:25, 02 sie 2018

MirellaB napisał(a)

Pierwszy raz ścięłam o połowę i to był błąd. Mogłam wcale nie ruszać. Po tym cięciu rozrósł się bardzo i cięłam kilka razy w sezonie.

No to ja już swoje cięłam, tylko znacznie mocniej, bo z 15-20 cm od ziemi.
mrokasia 22:27, 02 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Każde cięcie pobudza wzrost rośliny (zachęca do wypuszczania nowych pędów). W przypadku dereni silne cięcie zaleca się w przypadku, kiedy zależy nam na efekcie czerwonych gałązek zimą- bo młode najładniej się wybarwiają. Tak jakoś skojarzyłam, że tego pod brzozami nie cięłam, bo jakiś taki mały był.

Czerwone gałązki zimą są bardzo dekoracyjne. Mam więc nadzieję, na 2 w 1 - czerwone gałązki i zwarty pokrój.