Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 08:04, 01 sie 2018

kaz742011 napisał(a)
A gdzie tam na wyrost. Dla mnie wszystkie zdjęcia aparatem robione są super, ba ja tylko telefonem cykam .

To masz dobry telefon. Mój robi beznadziejne foty.
mrokasia 08:06, 01 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Kasiu widzę kolejne dylematy widzę,że większość tutaj jest za dereniem, a ja zadam pytanie, czy Ty masz tam tyle miejsca? Derenie rosną spore i szkoda by było jakby zasłoniły Ci inne rośliny, chyba,że zdjęcie przekłamuje i jest tam więcej miejsca?

Paulinko, eydaje mi się, że się spokojnie zmieści. Ta rabata jest spora a derenie tnę mocno wiosną. Tam dwa już rosną i są mniejsze od miskantów .
mrokasia 08:09, 01 sie 2018

effka napisał(a)
Derenie są świetne i mam je w kilku miejscach, więc jestem za te miskanty wyglądają mi na te tzw. "Zwykle". Tak je nazywają sprzedawcy w ogrodniczych. Mają szerokie liście z białym paskiem?
Aha jeszczeno jeśli chodzi o derenie i gabaryty, możesz je zawsze dowolnie formować, żeby nie poszły w wielkie krzaki.

Właśnie napisałam Paulinie, że derenie tnę więc nie ma obawy.
Miskanty mają rzeczywiście szeroki liść z białym paskiem i tworzą taką dość luźną, rozwichrzoną kępę. Trochę mnie to wkurza ale trudno, nie będę ich wywalać.
paulina_ns 08:10, 01 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Paulinko, eydaje mi się, że się spokojnie zmieści. Ta rabata jest spora a derenie tnę mocno wiosną. Tam dwa już rosną i są mniejsze od miskantów .

No to w takim razie dereń będzie tam idealny zasugerowałam się wielkością derenia u sąsiadki jest już mojej wielkości i 3 x szerszy ode mnie ale ona chyba nigdy go nie cięła. Miłego dnia Kasiu
Kasia_CS 09:24, 01 sie 2018

To Kasiu, znając Ciebie dereń dziś zostanie kupiony

Jeżyki świetne - trzeba było je zabrać do ogródka do wyjadania szkodników
eVka 09:30, 01 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Właśnie napisałam Paulinie, że derenie tnę więc nie ma obawy.
Miskanty mają rzeczywiście szeroki liść z białym paskiem i tworzą taką dość luźną, rozwichrzoną kępę. Trochę mnie to wkurza ale trudno, nie będę ich wywalać.

Z tymi miskantami to wkurzająca sprawa. Kupiłam cztery ML w znanej szkółce internetowej i chyba jeden to nie ML ma inne liście a jednak ML mają bardzo łatwo rozpoznawalne. Teraz nagle w szpalerze jeden będzie inny, obym się myliła, bo będę musiała przesadzać.
mrokasia 10:57, 01 sie 2018

paulina_ns napisał(a)

No to w takim razie dereń będzie tam idealny zasugerowałam się wielkością derenia u sąsiadki jest już mojej wielkości i 3 x szerszy ode mnie ale ona chyba nigdy go nie cięła. Miłego dnia Kasiu

Tak, nie cięte derenie to potffffory są .
Miłego!!!
mrokasia 10:58, 01 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
To Kasiu, znając Ciebie dereń dziś zostanie kupiony

Jeżyki świetne - trzeba było je zabrać do ogródka do wyjadania szkodników

No, nie wiem, u mnie w ogrodniczym nie było a nie wiem czy mi się będzie chciało gdzieś po południu pojechać .
Jeżyki świetne, ale czytałam że zazwyczaj mają mnóstwo pcheł co przy posiadaniu 4 futer nie byłoby chyba najszczęśliwszym połączeniem.
mrokasia 11:00, 01 sie 2018

effka napisał(a)

Z tymi miskantami to wkurzająca sprawa. Kupiłam cztery ML w znanej szkółce internetowej i chyba jeden to nie ML ma inne liście a jednak ML mają bardzo łatwo rozpoznawalne. Teraz nagle w szpalerze jeden będzie inny, obym się myliła, bo będę musiała przesadzać.

nie tylko z miskantami, w ogóle takie pomyłki są wkurzające
u mnie przynajmniej wszystkie trzy są takie same a u Ciebie jeden odmieniec w szpalerze to kicha
Toszka 11:28, 01 sie 2018

Kasiu, jako głos rozsądku nieśmiało powiem, że strasznie ciasno na tej rabacie...i nie wiem czemu Elegantissimę posadziłaś, zamiast mniejszy Ivory Halo...ten pierwszy to wszak gigant. Za kilka lat i cięcie do zera nie zahamuje jego tempa wzrostu. 3 m na 3m to jego minimum.
Przepraszam, że dopiero teraz o tym piszę...biję się w piersi...rzadko zaglądam
Perovskia jaka? - Little Spirit czy zwykła? Bo jesli zwykła to w małym ogrodzie strach się bać...