Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

makadamia 13:10, 25 lut 2019

Na początku pewnie zapełnisz, ale potem będziesz stosowała płodozmian
April 13:21, 25 lut 2019

mrokasia napisał(a)

Hej April, witaj u mnie . Że też chciało Ci się czytać cały wątek... podziwiam . Ale cieszę się, że czujesz się jak swojak i mam nadzieję, że będziesz często wpadać . Ja też Cię trochę znam, Anula Cię przedstawiała u siebie w wątku. Jak już w końcu dotrę do niej to mam nadzieję, że nam też uda się poznać w realu, bardzo bym chciała . Obie macie leśne ogrody, które bardzo lubię.
Dereń sadź bo jest naprawdę fajny. W ziemi od razu nabierze rozpędu. ten mój był kiedyś takim maleństwem, z dwoma pędami i miał może 30 cm...
Miejsca na kompostowniki zazdroszczę, kilka komór to najlepsza opcja. Ale doszłam do wniosku, że lepsza jedna niż wcale .

Dzięki za miłe przyjęcie. No i w szoku jestem, że pamiętasz zdjęcia u Anuli
Ja lubię czytać cały wątek bo chcę znać historię powstawania ogrodu. Wtedy doceniam trud i rozumiem celowość podejmowanych decyzji. Cały proces myślowy powstawania ogrodów jest niezwykle cenny. Inaczej patrzę na to co udało się osiągnąć. To jest niezwykle ciekawe.

Widzę że temat kompostownika się rozbuchał do dwóch komór. I bardzo dobrze. Fajny pomysł z zamontowaniem kratki żeby go zasłonić. Masz tak ładnie że częściowe choćby przesłonięcie kompostu będzie bardzo wskazane, żeby nie psuć widoków.
Makusia 15:47, 25 lut 2019

A w tych plastikowych kompostownikach, to nie jest tak, że dołem się przekompostowany wybiera? I nie jest tak, że proces kompostowania inaczej przebiega niż w tych drewnianych, ze względu na mniejszy dopływ powietrza i inną temperaturę?
Chociaż ja się nie znam, ja mam drewniany, a kompostowania cały czas się uczę
mrokasia 18:01, 25 lut 2019

makadamia napisał(a)
Na początku pewnie zapełnisz, ale potem będziesz stosowała płodozmian

No więc zmierzyłam i te dwie mniejsze komory, po 400l każda, wejdą . Hura!!! Zamówię jeszcze dziś .
mrokasia 18:08, 25 lut 2019

April napisał(a)

Dzięki za miłe przyjęcie. No i w szoku jestem, że pamiętasz zdjęcia u Anuli
Ja lubię czytać cały wątek bo chcę znać historię powstawania ogrodu. Wtedy doceniam trud i rozumiem celowość podejmowanych decyzji. Cały proces myślowy powstawania ogrodów jest niezwykle cenny. Inaczej patrzę na to co udało się osiągnąć. To jest niezwykle ciekawe.

Widzę że temat kompostownika się rozbuchał do dwóch komór. I bardzo dobrze. Fajny pomysł z zamontowaniem kratki żeby go zasłonić. Masz tak ładnie że częściowe choćby przesłonięcie kompostu będzie bardzo wskazane, żeby nie psuć widoków.

April, Anula wstawiła kilka fot Twojego ogrodu i narobiła nam wszystkim smaka. Więc sama rozumiesz .
A co do lektury mojego wątku - mam nadzieję, że była ciekawa . Powiem Ci, ze jak sama porównuję foty z początków, wcale nie tak dawnych przecież, to jestem zdumiona .
Ten dwukomorowy kompostownik jest dość niski więc cis do spółki z jałowcem i pęcherznicą ma go szansę zasłonić. Ale zobaczę jak to wyjdzie w rzeczywistości. Pomysł z kratką jest w rezerwie .
mrokasia 18:29, 25 lut 2019

Makusia napisał(a)
A w tych plastikowych kompostownikach, to nie jest tak, że dołem się przekompostowany wybiera? I nie jest tak, że proces kompostowania inaczej przebiega niż w tych drewnianych, ze względu na mniejszy dopływ powietrza i inną temperaturę?
Chociaż ja się nie znam, ja mam drewniany, a kompostowania cały czas się uczę

Zgadza się, te plastikowe mają klapę na dole do podbierania gotowego kompostu ale szczerze to nie wiem na ile jest to wygodne w użytkowaniu. Sprawdzę w praktyce . A, i te plastikowe mają otwory w ściankach więc jest dopływ powietrza.
Margerytka40 18:37, 25 lut 2019

Zawsze to lepiej jest mieć dwie komory niż jedną . Ja czasem i w trzech się nie mieszczę i tak sobie myślę, że przy okazji stawiania nowych pójdę na całość i po całej szerokości warzywnika zrobimy. Wyjdą na pewno ze 4 a może i 5. No ale ja mam miejsca dużo
mrokasia 18:49, 25 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Zawsze to lepiej jest mieć dwie komory niż jedną . Ja czasem i w trzech się nie mieszczę i tak sobie myślę, że przy okazji stawiania nowych pójdę na całość i po całej szerokości warzywnika zrobimy. Wyjdą na pewno ze 4 a może i 5. No ale ja mam miejsca dużo

Ty mnie Asia nie dołuj...
4-5 komór...boszszsz....
inka74 19:04, 25 lut 2019

mrokasia napisał(a)

Zgadza się, te plastikowe mają klapę na dole do podbierania gotowego kompostu ale szczerze to nie wiem na ile jest to wygodne w użytkowaniu. Sprawdzę w praktyce . A, i te plastikowe mają otwory w ściankach więc jest dopływ powietrza.
Mało wygodne i prosto nie jest. Mitem jest, że się tam szybciej kompost robi. Zmierzyłaś miejsce? Może 2 komory by ci weszły takie z desek robione. To skomplikowane nie jest. Patrząc z perspektywy czasu to teraz chyba bym w taki typ zainwestowała. Zawsze można też klapkę z desek nieszczelną dorobić jakby widok czy zapach był niezbyt.
mrokasia 19:18, 25 lut 2019

inka74 napisał(a)
Mało wygodne i prosto nie jest. Mitem jest, że się tam szybciej kompost robi. Zmierzyłaś miejsce? Może 2 komory by ci weszły takie z desek robione. To skomplikowane nie jest. Patrząc z perspektywy czasu to teraz chyba bym w taki typ zainwestowała. Zawsze można też klapkę z desek nieszczelną dorobić jakby widok czy zapach był niezbyt.

Miejsca tam za dużo nie mam. Max 140x90cm. Dwa plastiki wejdą. Z desek nie widziałam, ale zaraz popatrzę. Tylko musiałby być gotowy bo zanim eM by mi go zmontował to dwa sezony mogłyby minąć.
A jak z takiego drewnianego wyjmuje się gotowy kompost???