Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

tulucy 10:31, 27 lut 2019

A jakoś tak, że zaraza .... Choć w prawidłowym kompostowaniu temperatura powinna to wyeliminować. Ale tak na wszelki wypadek...
Kasia_CS 11:09, 27 lut 2019

Jeju, jak ja zazdroszcze możliwości posiadania kompostownika! Przed zimą rozglądałam się za tymi domowymi beztlenowymi, ale spasowałam, bo jednak znalazłam trochę minusów, które przekreśliły moje zapędy...
polinka 11:41, 27 lut 2019

Gnojówkami i ja podlewam kompostwonik i w sezon mam własny kompost
Toszka też pisała, że można mocznikiem polewać tak samo jak liście na ziemię liściową.
mrokasia 13:32, 27 lut 2019

tulucy napisał(a)
A jakoś tak, że zaraza .... Choć w prawidłowym kompostowaniu temperatura powinna to wyeliminować. Ale tak na wszelki wypadek...

Aaa to faktycznie nie ma co ich pchać.
mrokasia 13:35, 27 lut 2019

Kasia_CS napisał(a)
Jeju, jak ja zazdroszcze możliwości posiadania kompostownika! Przed zimą rozglądałam się za tymi domowymi beztlenowymi, ale spasowałam, bo jednak znalazłam trochę minusów, które przekreśliły moje zapędy...

Ciekawe, widziałam w necie takie domowe, obracane i nawet zastanawiałam się jak to się sprawdza. A jakie są minusy?
mrokasia 13:36, 27 lut 2019

polinka napisał(a)
Gnojówkami i ja podlewam kompostwonik i w sezon mam własny kompost
Toszka też pisała, że można mocznikiem polewać tak samo jak liście na ziemię liściową.

Co Ty powiesz? Kompost w sezon to bardzo zachęcające . Ja tylko mam opór przed zapachem tych gnojówek...
Kasia_CS 15:52, 27 lut 2019

mrokasia napisał(a)

Ciekawe, widziałam w necie takie domowe, obracane i nawet zastanawiałam się jak to się sprawdza. A jakie są minusy?

ja głównie czytałam o takich wiaderkach z bokashi - mimo, że ma nie śmierdzieć, to jakiś zapaszek się wydostaje - jakby wiecznie zapach kapusty gdzieś się unosił, a tego bym nie zniosła.
mrokasia 16:13, 27 lut 2019

Kasia_CS napisał(a)

ja głównie czytałam o takich wiaderkach z bokashi - mimo, że ma nie śmierdzieć, to jakiś zapaszek się wydostaje - jakby wiecznie zapach kapusty gdzieś się unosił, a tego bym nie zniosła.

Aaaa, to wcale Ci się nie dziwię .
mrokasia 16:20, 27 lut 2019

Dziś udało mi się trochę popracować w ogrodzie. Przycięłam wszystkie hortensje, wierzbę hakuro, resztę rozchodników. Wycięłam 2 najstarsze pędy pęcherznicy. Posprzątałam mumie z liści host. Niby nic a znów czuję pośladki . No i dorobiłam się odcisku na kciuku od sekatora.
Na frontowej wyłażą kroskusy. Na razie same pędzelki. Ale i tak cieszą bo myślałam, że po zeszłorocznych rewolucjach na rabacie wszystkie wykopałam.

Po wycięciu rozchodników i hortek na podokiennej strasznie łyso. I mam plan zabrania z niej hortki Little Lime i posadzenia na jej miejscu kulki danica .

MirellaB 16:49, 27 lut 2019

mrokasia napisał(a)

Hej Mirellka. A czemu tak stanowczo mówisz NIE kompostownikowi?

Jak dziecko, nie - bo nie
Wiesz u mnie większość rabat żwirowych, nie czuję potrzeby posiadania kompostu