Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

malgol 12:16, 06 mar 2019

Anda napisał(a)

Możesz go urąbać, ale on może się obrazić i zejść. Ryzyk-fizyk. Lepiej ciąć regularnie od początku młode gałęzie niż te stare. Takie cięcie powinno się wykonywać zaraz po kwitnieniu. Najpóźniej powinno się ciąć w marcu, żeby nie pozbyć się kwiatów. Jeśli chcesz ciąć bardziej radykalnie, to najbezpieczniej ciąć tylko do 50% krzaka, a nie od razu całość. Takie cięcie najlepiej przeprowadzić jesienią.

A my na pewno o wiciokrzewie mówimy?Bo mój kwitnie od lata do grudnia chyba i jesienią cięty traciłby kwiatyTeraz w marcu planuje tą przycinkę bo on chyba na nowych pędach kwitnie...żle myslę?
Anda 12:24, 06 mar 2019

malgol napisał(a)

A my na pewno o wiciokrzewie mówimy?Bo mój kwitnie od lata do grudnia chyba i jesienią cięty traciłby kwiatyTeraz w marcu planuje tą przycinkę bo on chyba na nowych pędach kwitnie...żle myslę?

No Lonicera, to chyba wiciokrzew

Odmlodzic chcesz dosc radykalnie, to kara musi byc, nie?

Skoro nie kwitnie na dwuletnich, to bedzie ok. Bo jaka jest roznica miedzy galezia w pazdzierniku lub w marcu? To wszystko galezie zeszloroczne, tegoroczne dopiero sie wyksztalca.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:25, 06 mar 2019

malgol napisał(a)

Mojego mszyce atakują bardzo ,niestety Dlatego mocno cierpi i nie jest tak ozdobny jak powinien. Ostatecznie postanowiłam go skrócić znacznie ( zanim wywalę) ,żeby wypuścił dużo nowych pędów, o które mam nadzieję lepiej zadbać.
Ewo, to może powycinam tylko te suchacze i mocniej go skrócę od góry i da rade odbić ?

Sprobuj Juz pisalam, ryzyk-fizyk. Duzo zalezy od odmiany i stanowiska. Lucy ciela i sie nie obrazil, wiec szansa jest

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 12:28, 06 mar 2019

Anda napisał(a)

No Lonicera, to chyba wiciokrzew

Odmlodzic chcesz dosc radykalnie, to kara musi byc, nie?

Skoro nie kwitnie na dwuletnich, to bedzie ok. Bo jaka jest roznica miedzy galezia w pazdzierniku lub w marcu? To wszystko galezie zeszloroczne, tegoroczne dopiero sie wyksztalca.

To przycinam.I tak nie zdobi bo jak liscie zjedza mszyce to kołtun suchego widać.Co będzie to będzie
mrokasia 13:21, 06 mar 2019

inka74 napisał(a)
Blu ci spróbuję wyciąć jak zobaczę gdzie wychodzi i zobaczysz sama czy da radę w donicy. U mnie w ziemi jest.

Super, dziękuję .
mrokasia 13:26, 06 mar 2019

tulucy napisał(a)
Kasia, a tak jakby co, jakbyś przy okazji przeglądów wiosennych znalazła jakiego odrosta tego Twojego derenia świdwy, to pamiętaj o mnie... a przynajmniej powiedz, gdzie wyrzucasz

Pewnie, przywiozę Ci jak będzie :-. Nawet poleciałam zobaczyć czy coś puścił, jest kilka małych gałązek ale dość blisko rośliny matecznej, nie wiem czy nie za blisko. Obadam sprawę i jakby co to dam znać .
mrokasia 13:29, 06 mar 2019

tulucy napisał(a)
sprawdziłam moje powojniki i dwa mam takie długo i fajnie kwitnące, Warszawska Nike i Romantika, rosną u mnie przy/na jabłoniach

Popatrzę , ale zdecydowanie jeśli posadzę tam powojniki to muszą być takie do silnego cięcia wiosną, bo wkurzają mnie te kołtuny wiszące na pergoli.
mrokasia 13:43, 06 mar 2019

Dziewczyny, ciągle się waham co posadzić na tej pergoli - powojniki viticella czy jednak wiciokrzew... To co piszecie, że wiciokrzew lepiej wygląda po zimie to fakt, bo miałam kiedyś i całkiem nieźle go wspominam pod tym względem. Niestety, mszyce go lubiły a i mączniak potrafił się przyplątać.
Z drugiej strony, kwitnie jednak chyba dłużej niż jakiekolwiek powojniki. I ładnie pachnie jak pisze Asia. No i nie rósłby od nowa każdego roku tylko miałabym szansę mieć obrośniętą tę pergolę na stałe.
Z trzeciej strony pod tą pergolą się przechodzi a ona dość wąska jest i sterczące gałązki wiciokrzewa jednak lepiej mogą wydłubać oko niż wiotki powojnik... No i pergola nie jest pierwszej młodości. Jeśli będę chciała ją wymienić na nowszy model powiedzmy za 3 lata to przy powojnikach obejdzie się bez strat w roślinach a wiciokrzewa musiałabym spisać na straty...
Czy powojniki w grupy viticella cięte co roku wiosną na wysokość 40cm od ziemi mają szansę w ciągu sezonu sięgnąć górnej poprzeczki pergoli?
Dylematy ogrodnika...
Makusia 14:07, 06 mar 2019

Ja mylę wiciokrzew z winobluszczem, więc się zamknę na wszelki wypadek i zadnia nie zabieram, natomiast poczytam
BKosimkArt 14:08, 06 mar 2019

Anda napisał(a)

Sprobuj Juz pisalam, ryzyk-fizyk. Duzo zalezy od odmiany i stanowiska. Lucy ciela i sie nie obrazil, wiec szansa jest

Ja raz ściełam wiekowy wiciokrzew do zera prawie, bardzo ładnie się odmłodził... da radę na bank.